Poslanci so ob 17. uri končali razpravo o stanju demokracije v Sloveniji. Foto: BoBo
Poslanci so ob 17. uri končali razpravo o stanju demokracije v Sloveniji. Foto: BoBo

Vse institucije smo izgradili na novo, vsaka vlada je pustila svoje predstavnike, da bi ustvarila vtis "demokratičnosti" - kar je pripeljalo do birokratizacije. Zdaj pa naša vlada racionalizira javni sektor, da bi bil učinkovitejši.

Ljubica Jelušič, SD

Zanimata vas le denar in oblast, s tem pa je treba prekiniti. Monopole je treba odpraviti, to je naša naloga.

Vinko Gorenak, SDS

Mentaliteta je ostala ista, na vseh pomembnejših položajih so isti ljudje, modus operandi je enak, ohranjanje oblasti je večja prioriteta od blaginje ljudi, kriza obuja jugonostalgijo.

Eva Irgl, SDS

SDS zagovarja kulturni boj, razpihovanje delitev iz časa druge svetovne vojne, to pa je na agendi v času volitev, ko je v opoziciji ali ko je njihov voditelj v težavah.

Jani Möderndorfer, PS
Jani Möderndorfer, PS: 'Namen seje je rehabilitacija na prvi stopnji obsojenega Janeza Janše.' Foto: BoBo

Demokratična država mora pri odpravljanju komunistične dediščine uporabiti proceduralna sredstva in se učinkovito ubraniti pred ponovno oživitvijo totalitarnega komunističnega sistema, ki ne more biti alternativa. Slovenija svojega dela še ni opravila, zato se vedno znova odpirajo iste rane in ustvarja razdeljenost, ki nas ovira pri razvoju demokracije.

Ljudmila Novak, NSi
Jože Tanko
Jože Tanko, SDS: 'Rdeča zvezda se je kar dvakrat "ušunjala" na državne proslave.' Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Mislim, da je treba narediti analizo o tem, kaj je zapisano v resoluciji Sveta Evrope iz leta 1996, ki se je tako katastrofično uresničila v Sloveniji, kjer res vlada oligarhija namesto demokracije, res vlada korupcija namesto pravne države, organizirani kriminal pa namesto človekovih pravic. To je blazno slabo sporočilo za generacije Slovencev. Zaradi tega se nam je zgodilo, kar se je zgodilo. Ta dediščina je ostala neokrnjena.

Jožef Jerovšek, SDS za MMC

Prek dominantnih medijev se ponuja koncept demokratičnega socializma. Zavračamo maščevalnost ob vsakokratni spremembi oblasti, nekateri se prvo leto ukvarjajo le s čistilno akcijo tistih, ki so bili pred njimi. Kriza nas ne trezni in nas še ni streznila.

Franc Pukšič, SLS

Splošna razprava je minila v znamenju ideoloških obtoževanj koalicijskih in opozicijskih poslancev, ki niso sprejeli nobenega sklepa, saj matični pravosodni odbor ni sprejel sklepov oziroma predlogov, o katerih bi poslanci sploh lahko glasovali.

Stopimo, stopite skupaj
Predstavnica vlade na izredni seji, državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu, Tina Brecelj, je poslance pozvala, naj bodo konstruktivnejši naslednji teden, ko bodo obravnavali dve noveli, ki bosta izboljšali stanje v pravosodju, ki je ena izmed treh prioritet vlade.
Noveli urejata organizacijo in delovanje sodišč ter pravice in obveznosti funkcionarjev sodne veje oblasti, določili bosta časovno trajanje posameznih sodnih faz. "Stopimo, stopite skupaj," je sporočila poslancem.

SD: Vse institucije smo izgradili na novo
Poslanka SD-ja Ljubica Jelušič je spomnila, da Slovenija ne bi bila sprejeta v EU in Nato, če ne bi spoštovala demokratičnih in pravnih standardov ter priporočil resolucije Sveta Evrope. "Vse institucije smo izgradili na novo, vsaka vlada je pustila svoje predstavnike, da bi ustvarila vtis "demokratičnosti" - kar je pripeljalo do birokratizacije. Zdaj pa naša vlada racionalizira javni sektor, da bi bil učinkovitejši," je dejala nekdanja obrambna ministrica in brez navajanja imen spomnila na "dvoličnost številnih, ki so v začetku leta 1922 na MORS-u zaposlovali nekdanje oficirje JLA brez slovenskega državljanstva".

Balkanski bojevniki vladajo Sloveniji
"Slovenija je postala pribežališče za gospodarski kriminal, imamo vladavino balkanskih bojevnikov namesto prava," pa se je odzval poslanec SDS-a Zvone Černač. Dejal je, da sodstva ni mogoče reformirati med zdajšnjim vodstvom, saj je ob njem nemogoče pričakovati, da bo to vodstvo nosilec sprememb. "V nekaterih ozirih je bila celo nekdanja država v svojih zadnjih letih obstoja bolj demokratična, kot je Slovenija danes, saj je država raje postopek proti Janši zaupala vojaškemu sodstvu in si po pilatovsko umila roke," je primerjal Černač in dodal: "Želimo si resničnih sprememb, saj se bo para v loncu nabirala."

Naša vlada ni krajšala porodniških dopustov
Nekdanji notranji minister, poslanec SDS-a Vinko Gorenak je ugotovil, da imamo najdražje in najmanj učinkovito sodstvo v Evropi, ker nismo simbolno prekinili s preteklostjo. "Naša vlada ni višala DDV-ja, ni govorila o davku na premoženje in kriznem davku, ki ga vi pripravljate, ni krajšala porodniških dopustov – vse to vi pripravljate," je poslancem koalicije sporočil Gorenak, ki je spomnil, da se je oblast večkrat le "preoblekla". "Zanimata vas le denar in oblast, s tem pa je treba prekiniti. Monopole je treba odpraviti, to je naša naloga," je napovedal.
Nekateri so zaščiteni
Da ni procesuiran niti en sporni posel v povezavi z oškodovanjem MOL-a, ko je znana pot denarja iz javnega na zasebne račune, zgodilo pa se ni nič - je spomnil vodja predlagatelj seje in vodja poslanske skupine Jože Tanko. "Nekateri so pač zaščiteni. Dokler sami ne uredimo podsistemov, do takrat premikov ne more biti," je dejal.
PS: Enostranske laži
Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer je odgovoril, da je bilo na seji izrečeno veliko enostranskih resnic, laži in potvarjanj. "Nismo slišali nič novega. Slišali smo samo to, kar želite: kulturni boj, delitev naroda, navidezno nasprotovanje vsega proti vsemu, želite razdor. V PS-ju tega ne moremo sprejeti, ne moremo poslušati sramotilnega govora, ljudje so raje zunaj in uživajo v lepem vremenu. Vaš tekst je brezploden, neuporaben in sramotilen za hram demokracije. Težko bom razložil volivkam in volivcem, zakaj smo danes sploh sedeli v DZ-ju," je dejal Möderndorfer.

Eva Irgl, SDS: Ni bila opravljena narodova katarza
Poslanka SDS-a Eva Irgl je opozorila na zniževanje demokratičnih standardov in pozvala k večjemu spoštovanju dostojanstva, kar bi pokazali s tem, da znamo poskrbeti za vse naše umrle, zlasti v povojnih pobojih. "Ni bila opravljena narodova katarza, ni bilo opravljene prepotrebne lustracije, ki bi presekala s predhodno miselnostjo. Če bi takrat opravili te pomembne korake, danes sploh ne bi bili tukaj," je dejala.
Vse je navidezno
Po njenem mnenju smo samo iz enostrankarskega prešli v večstrankarski sistem, vse drugo pa je bolj navidezno. Lustracija se po njenih besedah ni zgodila, ker je bila prioriteta nadaljevanje kontinuitete in ohranjanje privilegijev, ki jih nekateri prejemajo še danes. "Izogibanje revanšizmu je bilo mišljeno kot miroljubna prekinitev s preteklostjo, a je zdaj pripeljalo do omrežij, ki ohranjajo privilegije. Mentaliteta je ostala ista, na vseh pomembnejših položajih so isti ljudje, modus operandi je enak, ohranjanje oblasti je večja prioriteta od blaginje ljudi, kriza obuja jugonostalgijo," je nadaljevala Irglova in pozvala k spremembi miselnosti.

Nihče ni "procesuiran" za povojne poboje
Spomnila je, da nihče ni "procesuiran" za povojne zločine, čeprav so še med živimi. "Potrebujemo samoočiščenje in samorefleksijo. Odpustimo lahko šele takrat, ko druga stran pove, da je nekaj bilo storjeno narobe," je pojasnila Irglova.

Ni bilo lustracije
Da se lustracija ni izvedla, je opozoril tudi Jože Tanko, davek za to plačujejo tisti, ki jim ne bi bilo treba plačati. "S posegom v ZUJF smo posegli v nadstandard določene skupine državljanov. Kaj pomeni, da 30-krat večjemu številu ljudi zmanjšujete socialne transferje? Kakšna pa je lustracija to? Niti v en privilegiran sloj Pahorjeva in vlada Alenke Bratušek ni posegla, posega pa v marginalne skupine, ki pa se ob uporabi medijsko-vstajniškega inštrumentarija težko samoorganizirajo," se je Tanko odzval na besede vodje poslanske skupine PS-ja Janija Möderndorferja.

Seja je rehabilitacija Janše
On je najprej dejal, da želi SDS z današnjo sejo rehabilitirati obsojenega na prvi stopnji Janeza Janšo. Opozoril je na dvoličnost SDS-a, saj je Janša, ko je prvič opravljal funkcijo predsednika vlade, izjavil, da razprave o preteklosti pobirajo energijo in je obžaloval razprave o kolaboraciji. "Vidimo, da danes počne prav to, kar je sam kritiziral. SDS je sam zgrešila minilustracijo, ko je z ZUJF-om znižal pokojnine 26 tisočim upokojencem - internirancem, španskim borcem in borcem NOB-ja in je na ideološki osnovi posegel v že dodeljene pravice, ustavno sodišče pa je nedvoumno odpravilo ta ukrep."

Zavrnil je očitke o lustraciji in navedel, da je bila uvedena le pri sodniški funkciji in opozoril, da resolucija Sveta Evrope narekuje začasnost ukrepov - bili so izvajani in so končani leta 1999. "Nelogično je zdaj razpravljati o njihovi uvedbi," je dejal vodja poslanske skupine PS-ja.

Kulturni boj vedno, ko je voditelj SDS-a v težavah
Ocenil je, da program SDS-a sloni predvsem na antikomunizmu, čeprav je bilo kar nekaj njenih vodilnih funkcionarjev člani komunistične partije. "SDS zagovarja kulturni boj, razpihovanje delitev iz časa druge svetovne vojne, to pa je na agendi v času volitev, ko je v opoziciji ali ko je njihov voditelj v težavah," je dejal Möderndorfer in poudaril, da niso dediči nikogar.

Tranzicija je končana
Spomnil je, da je Slovenija samostojna država, ustavna parlamentarna demokracija, ki je kot takšna bila sprejeta v EU in Nato, uveljavljen je večstrankarski sistem, tranzicija pa končana. "Slovenija je storila veliko za popravo krivic, ki so bile državljanom storjene od 1945 do 1990 političnim zapornikom, z obsodbo pobojev, ureditvijo grobišč, z vračanjem premoženja, kar je bilo mogoče, ker je prehod uveljavljen z večinsko voljo državljanov na plebiscitu brez nasilnih sprememb," je našteval.
Razprava ne bo ustvarila nobenega delovnega mesta več
"Današnja razprava ne bo ustvarila enega delovnega mesta več, država ne bo imela manjšega primanjkljaja. Gre za politični poskus: kako izpeljati pozornost od pomembnih dogodkov. Ta poskus SDS-a ne bo uspel, v PS-ju bomo vztrajali pri demokratičnih pridobitvah države, svojo energijo želimo nameniti ustvarjanju in ne preganjanju duhov," je sklenil Möderndorfer.

Zvezda se je kar dvakrat "ušunjala" na proslave
Na dveh uradnih proslavah slovenske samostojnosti so "ušunjali" stari komunistični simboli, za katere smo oktobra 1991 mislili, da so odpluli z zadnjimi vojaki okupatorskega JLA, je na

seji o stanju demokracije v Sloveniji dejal predlagatelj seje in vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko.

Spomnil je tudi, da nikoli ni bilo poziva, da bi odstopil Milan Kučan, Janez Drnovšek je izvedel projekt odstranitve Janeza Janše iz vlade prek Depale vasi; od teh dejanj se nikoli ni ogradil zdajšnji predsednik Borut Pahor, ker tega "ni bil zmožen tedaj, prav tako ni zmožen zdaj".

Pahor naj razkrije strice iz ozadja
"Pahor noče razkriti stricev iz ozadja. Dejal je: 'Ne bom imenoval oseb, ne zato, ker nisem pogumen, ampak zato, ker nisem neumen.' Očitno je, da jih pozna in je čas, da pojasni, kdo so te osebe, za katere naši zakoni ne veljajo," je dejal Tanko in dodal, da bo, če Pahor tega ne stori, ostal "njihov praporščak". Meni, da Kučanovo paradigmo izvaja tudi vlada Alenke Bratušek.
700 nekaznovanih oškodovanj družbenega premoženja
Tanko je spomnil tudi, da je nekdanji SDK ugotovil 700 oškodovanj družbenega premoženja, a je bil odziv vlade Janeza Drnovška likvidacija SDK-ja in sporočilo: tam, ker so prisotni stari mački, se ne posega, ampak se gleda samo v prihodnost. Sodstvo nikogar ni obsodilo, veliko primerov je obtičalo v preiskovalnih postopkih, marsikaj je obtičalo v omarah tožilcev, če pa je prišlo do sodišča, je zastaralo. Noben tožilec ali sodnik zaradi tega ni bil obsojen, je našteval Tanko in spomnil, da je pri nekdanjem tožilcu Železniku obtičalo več kot 370 spisov, a je bil oproščen in je brez težav postal odvetnik.

Ohranjanje monopolov in zvezde
Oživljanje demokratičnega centralizma, ohranjanje monopolov, ohranjanje rdeče zvezde in zaostajanja za svetom so pojavi, ki niso evropski, je sklenil Tanko.

Razpihovanje nestrpnosti
V SD-ju se po besedah Majde Potrata ne strinjajo s trditvijo, da ni bilo storjeno nič, ob tem pa ne trdijo, da je bilo storjenega dovolj. Zahteva za sklic seje "poglablja razlike med nami in samo razpihuje nestrpnost in ideološke konflikte", je opozorila in izpostavila potrebo po političnem konsenzu in ne političnem ekskluzivizmu ene stranke.

Da je politična razprava o ideoloških razhajanjih in različnih pogledih na zgodovinska dejstva "navadno tratenje časa in davkoplačevalskega denarja", meni tudi poslanka DL-ja Polonca Komar. V stranki se po njenih besedah ne morejo strinjati s trditvijo, da v Sloveniji tranzicija v dejansko demokracijo ni uspela, danes pa je pomembno predvsem gledanje v prihodnost.

Franc Jurša (DeSUS) je dejal, da v njegovi stranki ostro nasprotujejo spodbujanju polarizacije v slovenskem političnem prostoru. Dodal je, da so s takšnimi in podobnimi razpravami izgubili veliko dragocenega časa.

Priporočila Sveta Evrope
SDS je v obrazložitvi zahteve za sklic izredne seje o stanju demokracije poleg opozoril EU-ja kot razlog navedel tudi, da v Sloveniji "tranzicija v dejansko demokracijo ni uspela" in da nadaljevanje procesov "po neuspeli tranzicijo vodi v formalno obnovitev totalitarnega režima in ohranitev oligarhije namesto v demokracijo". Stranka v priporočilih DZ-ju, ki jih je priložila predlogu za sklic izredne seje, predlaga, naj DZ pozove vlado k pripravi nujnih reform, ki jih v resoluciji št. 1096 o ukrepih za odpravo dediščine nekdanjih komunističnih režimov priporoča Svet Evrope.

Odbor sklepov ni sprejel
O zahtevi za sklic izredne seje je v torek razpravljal tudi odbor DZ-ja, a se je razšel brez sklepov. So pa člani odbora v razpravi opozarjali na afere iz preteklosti, mnenja pa so si izmenjali tudi v povezavi z vprašanjem izbrisanih, odločitvah sodišč v zadnjem času in ljudskih vstajah ter povojnem obdobju in tranziciji.

Vse institucije smo izgradili na novo, vsaka vlada je pustila svoje predstavnike, da bi ustvarila vtis "demokratičnosti" - kar je pripeljalo do birokratizacije. Zdaj pa naša vlada racionalizira javni sektor, da bi bil učinkovitejši.

Ljubica Jelušič, SD

Zanimata vas le denar in oblast, s tem pa je treba prekiniti. Monopole je treba odpraviti, to je naša naloga.

Vinko Gorenak, SDS

Mentaliteta je ostala ista, na vseh pomembnejših položajih so isti ljudje, modus operandi je enak, ohranjanje oblasti je večja prioriteta od blaginje ljudi, kriza obuja jugonostalgijo.

Eva Irgl, SDS

SDS zagovarja kulturni boj, razpihovanje delitev iz časa druge svetovne vojne, to pa je na agendi v času volitev, ko je v opoziciji ali ko je njihov voditelj v težavah.

Jani Möderndorfer, PS

Demokratična država mora pri odpravljanju komunistične dediščine uporabiti proceduralna sredstva in se učinkovito ubraniti pred ponovno oživitvijo totalitarnega komunističnega sistema, ki ne more biti alternativa. Slovenija svojega dela še ni opravila, zato se vedno znova odpirajo iste rane in ustvarja razdeljenost, ki nas ovira pri razvoju demokracije.

Ljudmila Novak, NSi

Mislim, da je treba narediti analizo o tem, kaj je zapisano v resoluciji Sveta Evrope iz leta 1996, ki se je tako katastrofično uresničila v Sloveniji, kjer res vlada oligarhija namesto demokracije, res vlada korupcija namesto pravne države, organizirani kriminal pa namesto človekovih pravic. To je blazno slabo sporočilo za generacije Slovencev. Zaradi tega se nam je zgodilo, kar se je zgodilo. Ta dediščina je ostala neokrnjena.

Jožef Jerovšek, SDS za MMC

Prek dominantnih medijev se ponuja koncept demokratičnega socializma. Zavračamo maščevalnost ob vsakokratni spremembi oblasti, nekateri se prvo leto ukvarjajo le s čistilno akcijo tistih, ki so bili pred njimi. Kriza nas ne trezni in nas še ni streznila.

Franc Pukšič, SLS
DZ je razpravljal o stanju demokracije
DZ je razpravljal o stanju demokracije