Številni bodo počitnice verjetno preživeli na smučiščih. Inšpektorji so tako že napovedali poostren nadzor. Foto: BoBo
Številni bodo počitnice verjetno preživeli na smučiščih. Inšpektorji so tako že napovedali poostren nadzor. Foto: BoBo
Šolarji, otroci
Anita Ogulin iz Zveze prijateljev mladine je dejala, da so počitnice čas, ko otrokom uresničujemo potrebo po druženju z vrstniki, ko odkrivamo njihove talente in jih vključujemo v različne dejavnosti. Foto: BoBo

Enotne zimske počitnice letos že drugo leto potekajo sočasno. Brez šolskih obveznosti bo tako ta teden preživelo okoli 160.000 osnovnošolcev in nekaj manj kot 80.000 srednješolcev.

O zimskih počitnicah so govorili tudi v oddaji Prvega programa Radia Slovenija Studio ob sedemnajstih, med drugim tudi o tem, zakaj so jezni turistični delavci ter kako in kje se da počitnikovati tudi brez denarja.

Številne družine se bodo verjetno odpravile na smučišča. Inšpektorji so tako že napovedali poostren nadzor, prav tako pa bodo skrbno preverjali spoštovanje predpisov vseh udeležencev na smučišču.

Počitnice priložnost za zaslužek smučarskega turizma
Turistični delavci tako kot lani opozarjajo na problem enotnega termina, zaradi katerega naj bi utrpeli kar precejšen izpad dohodkov, za približno 15 milijonov evrov. A vendarle kljub nepredvidljivim vremenskim razmeram in gospodarski krizi upajo na dober obisk, še posebej zdravilišč in smučišč, je za Radio Slovenija poročala Liana Buršič.

Aktualne snežne razmere lahko spremljate tukaj.

Da so zimske šolske počitnice ena najdragocenejših priložnosti za zaslužek slovenskega smučarskega turizma, pa meni Klavdija Gomboc iz RTC-ja žičnice Kranjska Gora. Dejala je, da si želijo, da bi vlada čim prej spoznala te gospodarske učinke na vsa smučarska središča v Sloveniji in znova uvedla dvotedenski termin, če ne tritedenski. Sicer upajo na boljši obisk, kot je bil lanskoletni, hkrati pa se zavedajo, da si predvsem zaradi recesije številne družine smučanje težko privoščijo.

Brezplačne delavnice in rekreativne dejavnosti
Vsi tisti, ki nameravajo počitnice preživeti doma, pa se bodo lahko udeležili številnih, ponekod tudi brezplačnih delavnic, ki jih pripravljajo različne organizacije, združenja in skupine.

V Ljubljani pester počitniški program pripravljajo na Ljubljanskem gradu, v javnem zavodu Mladi zmaji in v ljubljanskem živalskem vrtu, kjer se bodo mlajši osnovnošolci lahko srečali z živalmi, jih hranili in se udeležili ustvarjalnih delavnic med 7.30 in 16.30.

Mariborski osnovnošolci se bodo med počitnicami lahko brezplačno zabavali v Domu ustvarjalnosti mladih, kjer tamkajšnja Zveza prijateljev mladine med drugim pripravlja vsakodnevno modelarsko delavnico, otroci pa si bodo na likovni delavnici lahko izdelali tudi pustno masko.

Številnih delavnic in rekreativnih dejavnosti pa se bodo šolarji lahko udeležili tudi v drugih mestih po Sloveniji.

Čas za druženje z vrstniki in odkrivanje talentov
Anita Ogulin
iz Zveze prijateljev mladine je dejala, da so počitnice čas, ki staršem in otrokom prinašajo razbremenitev. "So čas za sproščen pogovor, za skupne dejavnosti tako pri domačih opravilih kot tudi v naravi. Počitnice so tudi čas, ko otrokom uresničujemo potrebo po druženju z vrstniki, ko odkrivamo njihove talente in jih vključujemo v različne dejavnosti," je sklenila Ogulinova.