Mandatarja ne bodo predlagali, a če se pojavi kompetentno ime, bodo o podpori razmislili. Foto: BoBo
Mandatarja ne bodo predlagali, a če se pojavi kompetentno ime, bodo o podpori razmislili. Foto: BoBo

Mandatarja ne bodo predlagali, a če se pojavi kompetentno ime, bodo o podpori razmislili. Se bo pa v teh dneh pokazalo tudi, da število poslancev v PS-ju še ni dokončno, meni.

Janković je v izjavi za medije po seji sveta PS-ja pojasnil, da zdaj čakajo na odločitev poslancev glede predčasnih volitev. Ob tem je poudaril, da ima vseh 90 poslancev v DZ-ju enako odgovornost in da "tokrat res morajo biti samostojni". "Lahko govorijo z vodji poslanskih skupin, a je na njih, ali bodo omogočili vsakemu posamezniku v državi, da bo imel možnost priti na volitve," je dodal.

Po Jankovićevih besedah je sicer treba spoštovati datume, a je "zanimivo, da bomo nek unikum v Evropi, ki bomo imeli volitve julija".

"V vseh teh svojih govorjenjih o državotvornosti so pozabili na državo. V prvi vrsti koalicija, ki je tako hitro potegnila poteze, ne da bi razmislila, kaj to pomeni," pravi Janković. Ob tem je spomnil, da je imela vlada tudi možnost vložitve zaupnice, a zdaj je tako ali tako "škoda razpravljati" o boljših scenarijih.

Janković sicer verjame, da bi se volitve lahko zamaknile, a pod pogojem, da bi se pojavilo neko pravo in kompetentno ime za novega mandatarja, ki bi lahko dobil široko podporo, pa tudi sledil programu PS-ja. V tem primeru bi v stranki razmislili o podpori. A se Janković, kot pravi, zavzema za vlado narodne enotnosti in ne za "mandatarja za tri mesece". O konkretnih imenih pa ni želel govoriti in pravi, da tudi ne ve, ali se bo kakšen kandidat sploh pojavil.