Slovenija

Poudarki

  • Jure Leben je kandidat za ministra za okolje
Jure Leben
Kandidat za ministra za okolje Jure Leben je poudaril, da podpira prepoved uporabe plastičnih vrečk. Foto: BoBo
Jure Leben
Leben bi stanovanjsko problematiko reševal s krepitvijo sodelovanja med stanovanjskim skladom in DUTB-jem. Foto: BoBo
VIDEO
Leben bi hitro prepovedal...

Dodaj v

Jure Leben: Račun za sanacijo je treba izstaviti onesnaževalcem

Matični odbor DZ-ja potrdil kandidaturo Jureta Lebna
5. september 2018 ob 09:03,
zadnji poseg: 5. september 2018 ob 19:36
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Tudi gospodarstvu je postalo jasno, da so naravni viri omejeni," je na zaslišanju pred parlamentarnim odborom poudaril kandidat za ministra za okolje Jure Leben, ki je dodal, da bo, če bo imenovan, "zavezan k načelom trajnostnega razvoja in si prizadeval, da bosta v ospredje postavljena posameznik in varovanje okolja".

Leben je v svoji predstavitvi vodenja ministrstva za okolje poudaril, da je treba slediti težnjam na področju okolja, ki so predvsem usmerjena v učinkovito rabo virov in krožno gospodarstvo. To je bila zaveza tudi prejšnje vlade, a Leben ob tem dodaja, da "je prehod v krožno gospodarstvo proces, ki se ne more zgoditi z danes na jutri".

Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor so njegovo predstavitev ocenili kot ustrezno. Sklep je podprlo 11 članov odbora, proti sta bila dva.

Na področju varovanja okolja in narave je kot prioritetno nalogo prihodnjega ministra poudaril urejanje vprašanja odpadne embalaže, ki ostaja pri družbah, pooblaščenih za ravnanje z odpadki. Opozoril je, da gre za težavo, ki je stara že vrsto let in je ni mogoče rešiti čez noč. Po njegovem mnenju pa je treba spremeniti zasnovo ravnanja z odpadki, saj profitna naravnanost lahko pripelje do tega, da se "osredotočimo na konec leta, in ne na korist skupnosti".

"Stroške sanacije naj krijejo onesnaževalci."
Leben je naklonjen tudi sodelovanju z nevladnimi organizacijami, zato je napovedal pripravo načrta financiranja za nevladne organizacije, obenem pa jih namerava tudi dejavneje vključiti v procese odločanja, tako v pripravi osnutkov kot tudi v pripravi končnih predlogov, ki gredo v obravnavo na vlado. Leben je ob tem obljubil, da se bo z nevladniki, če bo imenovan, srečeval enkrat mesečno. Leben je poudaril tudi prizadevanje za omejevanje uporabe plastike in dodal, da podpira prepoved uporabe plastičnih vrečk.

Obljubil je, da bo deloval po načelu ničelne tolerance do onesnaževalcev. Napovedal je sanacijo žarišč v Mežici in v Celju, obenem pa tudi pripraviti načrt, kako sanirati preostala podobna žarišča. Pri tem je opozoril, da mora stroške sanacije nositi onesnaževalec.

Na trg je treba postaviti več stanovanj
Na področju gradnje in stanovanjske politike je Leben dejal, da je treba spremljati predvsem odzive na prenovljeno gradbeno zakonodajo in na podlagi teh odzivov pripraviti podzakonske akte, da se bo zagotovil transparenten in učinkovit način urejanja prostora. Prav tako pa je treba, tako Leben, čim prej končati in sprejeti nov stanovanjski zakon. "Nujno je treba izboljšati razmerje etažnih lastnikov in upravljavcev ter pripraviti učinkovitejši sistem spremljanja stanja in uporabljanja denarja, ki ga lastniki plačujejo v sklad."

Menil je, da je povpraševanje na trgu stanovanj nesorazmerno s ponudbo, in dodal, da je treba na trg postaviti več stanovanj, pri čemer pa je naklonjen temu, da imajo najemniki pri stanovanjskem skladu tudi možnost dolgoročnega odkupa stanovanja. Po njegovem mnenju je rešitev več, kot učinkovito je navedel usklajevanje med stanovanjskim skladom in DUTB-jem, ki razpolaga s parcelami in stanovanji.

Na področju voda je po njegovih besedah treba kadrovsko in finančno kadrovsko okrepitvi direkcijo za vode in nadaljevati projekte, namenjene protipoplavni varnosti. Opozoril pa je tudi na "pokopališče bark", tj. Jernejev kanal v Piranu, kjer je treba barke potegniti iz vode in identificirati zadnjega lastnika.

Podpira sežigalnico, a le če deluje neprofitno
Na vprašanje poslanca Mateja Tašnerja Vatovca o učinkovitosti uredbe o mejnih vrednostih kazalnikov hrupa v okolju je odgovoril, da po njegovem mnenju ta ni optimalna, in poudaril, da so pri tovrstnih temah ključnega pomena delo in podatki, pridobljeni s terena. Poudaril je, da je treba tudi okrepiti inšpekcijo, pri čemer pa se sam kot morebitni minister ne bo smel opredeljevati ali vplivati na odločitve inšpektorja. Na vprašanje poslanca Janija Prednika o sanaciji degradiranih območij pa je poudaril, da je pri nadzoru smiselno zgledovanje po primerih dobre prakse iz tujine, pri čemer je povedal predvsem svoje izkušnje iz Anglije.

Iz poslanskih vrst je prišlo tudi vprašanje o Lebnovem stališču do sežigalnice odpadkov. "Nimam nič proti sežigalnici, ampak pod pogojem, da se natančno zmenimo, kaj bomo termično obdelali, s katerimi filtri bomo uravnavali emisije in urediti ustrezen monitoring." Dodal je, da mora sežigalnica delovati neprofitno, da ne bi potem prihajalo do stremljenja k dobičku in uravnavanju stroškov s "kupovanjem cenejšega filtra". Leben sicer meni, da novega obrata ni treba graditi in da bi pri sežigalnici šel v obrat, ki bi iz sežiga pridobival energijo.

Leben je spregovoril tudi o urejanju vodotokov, kjer pričakuje reševanje problematike po objavi novega razpisa za koncesionarje, ki je že v pripravi. Poslanec Boris Doblekar ga je spraševal o prenosu urejanja vodotokov na lokalno raven, čemur je Leben naklonjen vsaj v primeru intervencij, ko so lokalne službe prve, ko je potrebna nujna sanacija. "Je pa tu treba rešiti še vprašanje financiranja," je dejal in dodal, da bo, če bo imenovan za ministra, skušal najti rešitev v sodelovanju z direkcijo za vode. Na vprašanje o obvoznici skozi Hotič, kjer naj bi bile težava žabe, pa Leben odgovarja, da to ne more biti izgovor za zastajanje projekta, saj obstaja "več rešitev tudi za žabe".

Zaslišanje kandidata Jureta Lebna je bilo zaradi številnih vprašanj prekinjeno. Parlamentarni odbor bo sejo nadaljeval v drugem terminu.

V prejšnji vladi vodja projekta Drugi tir
Lebnova karierna pot je sicer tesno povezana s področjem okolja, ne nazadnje pa je tudi končal specialistični okoljski študij na britanski univerzi Oxford Brookes. Leta 2008 je prevzel vodenje Centra za obnovljive vire energije in varstvo okolja Pivka, preden je postal uslužbenec vladne službe za podnebne spremembe. Leta 2012 je delo nadaljeval na ministrstvu za kmetijstvo in okolje.

Leta 2014 je bil že imenovan za državnega sekretarja na ministrstvu za okolje, a je kmalu postal tarča kritik zaradi nepravilnega navajanja svoje izobrazbe. Leben je namreč napačno navajal svojo izobrazbo kot magister znanosti, čeprav bi moral svojo izobrazbo navesti kot Master of Science, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske.

Dve leti pozneje je postal sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in prevzel vodenje projekta Drugi tir, kjer je vodil tudi kampanjo vlade pred referendumom. Prav odločitev ustavnega sodišča, da razveljavi prvi referendum, je bil tudi povod za odstop vlade Mira Cerarja.

Video: Posnetek zaslišanja v dveh delih

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
obelix complicus
# 05.09.2018 ob 09:09
Na kratko ... Leben bi utegnil biti eden največjih škodljivcev v novi vladi.
TIGR
# 05.09.2018 ob 09:27
A je to tisti, ki ni vedel, da ni magister? :-)

Bandelli, Leben...počasi bo že cela ikebana!
VICTORIA99
# 05.09.2018 ob 09:26
Že pri drugem tiru me ni prepričal.
obelix complicus
# 05.09.2018 ob 09:26
Meni ni v redu ... je aroganten nastopač, ki hitro izgublja živce ... to ni ravno material za ministra, ki mora velikokrat delovati povezovalno in z občutkom.
Cerar ima marsikaj boljšega za ponudit.
lagun55
# 05.09.2018 ob 09:15
Bo Ireno Majcen nasledil sekretar, ki je vodil projekt Drugi tir?

ja seveda bo, mislim no a to se vi sprašujete?
Tomazzzinho
# 05.09.2018 ob 09:29
Zaključil je tečaj v Angliji, zdaj bo pa vodil miljardne posle. No, glede na Meseca in Kordiša je močno prekvalificiran možganski trust.
Majestic12
# 05.09.2018 ob 09:46
S ponarejeno diplomo si seveda zasluži pozicijo.
brode
# 05.09.2018 ob 09:29
Za vsako ceno bi gradil 1000x preplačan 2TDK. Če bo minister za okolje in prostor bo sigurno sodeloval še pri kakem mnogo pre4več preplačanem projektu! Vse za denar!
jolly
# 05.09.2018 ob 09:39
Enostavno mora na ta položaj. Da se bo lahko nemoteno kraja pri drugem tiru nadaljevala...
galoper
# 05.09.2018 ob 09:38
Zagnanost še ni strokovnost. "Po njih delih jih boste spoznali," je zelo stara modrost.
masterjoze
# 05.09.2018 ob 09:47
Idealno. Minister za neomejen finančen promet v žepe
Sklonjen
# 05.09.2018 ob 10:22
Leben in njegova posadka so nas sam pri maketi poskusili okrasti za 130 000€ ... se šalite?
zigag
# 05.09.2018 ob 10:06
Tega pa ne podpiram.
yanis
# 05.09.2018 ob 10:19
Račun za sanacijo je potrebno izstaviti onesnaževalcem

Fajn, potem si pa lahko obetamo velik pritok denarja iz Kitajske, Indije in še kje.
Seneca
# 05.09.2018 ob 12:44
…kjer je ob delu zaključil Master of Science na področju ocenjevanja in ukvarjanja z okoljem…«

Niso pa navedli, da v Ljubljani ni uspel končati gimnazije in se je prepisal na srednjo turistično šolo. Je pa v Angliji pametno izbral tisto okoljsko šolo v okrožju Oxford (ne University of Oxford) in je sedaj zelo primeren za ministra... :(
Sklonjen
# 05.09.2018 ob 10:17
S takšnimi ljudmi v vladi lahko govorimo o samomoru iz zasede!
dejneseri
# 05.09.2018 ob 10:58
da delovno mesto obstaja je nagrada?

ali ni tudi to enoumje, samo da tokrat z druge strani

in ce ne bi bilo delavca, tudi delovno mesto ne bi obstajalo, in podjetnik ne bi imel priloznosti, da pokaze znanje.

in zakaj je delavec strosek, nakup stroja pa investicija?

hocem samo rect, da ni tako crno belo, ampak gre za sistem, v katerem delujejo tako podjetja, podjetniki kot tudi delavci in okolje.
tweety7
# 05.09.2018 ob 09:32
Včeraj sem na TV Slovenija 3 spremljal zaslišanja / predstavitve kandidatov :
- g. B. Poklukarja (notr. zadeve)
- g. T. Kodeljo (javna uprava)
- g. J. Pikala (šolstvo, znanost, šport in mladina)

Kandidata LMŠ (Poklukar in Kodelja) sta bila neverjetno neprepričljva in bistveno premalo konkretna... Delovala sta izredno medlo, nesamozavestno... Mene vsekakor nista prepričala !!

Vse čestitke in pohvale pa gredo kandidatu SD (Pikalo) Vrhunska predstavitev !
steiermark
# 05.09.2018 ob 12:39
red raven
Ko berem vaše komentarje me je resnično strah za to državo. Da nekdo izjavi, da so podjetniki privesek, brez katerih delavci brez težav shajajo!!?? Ko misliš, da ne moreš slišati več bedarij, te vedno znova nekdo preseneti.
VICTORIA99
# 05.09.2018 ob 10:43
Tiste, ki so jih predlagali bodo tudi potrdili. To spraševanje je samo predstava za gledalce.
dejneseri
# 05.09.2018 ob 10:30
resni falot, kaj pa dela dobrega managerja?
je to
a) dober za maksimalni zasluzek, dober za preprodajo podjetij, ali pa
b) dober *tudi* za delavce, za okolje, za druzbo?

kaksen naj bo kriterij za "dobrega" menedzerja?

ker vecina tistih, ki sodijo v skupino a) so morda res desne provenience, ampak so pa tudi sociopati
HOR
# 05.09.2018 ob 10:12
Ne ravno primeren, ker so uslužbenci vladne službe za podnebne spremembe povprečno približno pod nivojem sončne uprave...
Po drugi strani pa smo ga lahko slišali izjaviti, da ima prioriteto (pred OVE) najprej zmanjševanje in učinkovita rabe energije (URE), kar je tudi ceneje in dober pristop k zadevi, če le ne gre samo za prazno floskulo, kajti veliki biznisi in provizije (ter ideološka podpora) so bolj pri postavljanju OVE vetra/sonca z denarjem davkoplačevalcev preko subvencij....
runcajz
# 05.09.2018 ob 16:58
" Opozoril je, da gre za težavo, ki je stara že vrsto let in je ni mogoče rešiti čez noč. Po njegovem mnenju pa je treba spremeniti zasnovo ravnanja z odpadki, saj profitna naravnanost lahko pripelje do tega, da se "osredotočimo na konec leta, in ne na korist skupnosti "

Ta, lažnjivi magister znanosti, kot se je predstavljal v slovenski javnosti, obljublja nekaj, kar bo kasneje opravičeval z "dolgoročnim procesom" ! Nič pa ne pove kako bi se problema , naš nastajajoči minister lotil in učinkovito stopil na rep "profitno naravnanim podjetjem " !

Poln floskul in idej, a brez konkretne podlage in vsaj minimalne ideje kako pristopiti k reševanju problemov ( najemniška stanovanja na primer ).

Ga bo Šarec tudi zamenjal s primernejšim in bolj konkretnim nakladačem ? Ne bi naredil napak!
matkop
# 05.09.2018 ob 11:09
Za nevladne organizacije bomo plačevali komunalni prispevek. Za naš denar se bodo enkrat mesečno pogovorili, kako še nas davkoplačevalce bolj oskubit.
brain2k
# 05.09.2018 ob 10:40
zakaj mi je ta tip tko...antipaticen?
dejneseri
# 05.09.2018 ob 10:38
se pravi, da je maksimizacija profita edin kriterij dobrega managerja?

kje so v tej okolje in ljudje?

zgolj resurs in strosek?
AlBundy
# 05.09.2018 ob 17:12
Še en nesposoben birokrat iz jagodnega izbora najbolj etične, moralne in poštene stranke ...
djdj
# 05.09.2018 ob 17:04
Kaj ni to "strokovnjak" za makete? Res se nam dobro piše.
lagun55
# 05.09.2018 ob 11:45
red-raven

nekdo, ki ima in je delal, da ima, mu je treba vse pobrat po tvoje. nepremičnine in rente sem vse sam zaslužil in zdaj bi ti in tvoji meni radi pobrali 80% vsega. daj ne bluzi ti, če si siromak boš ostal siromak jebi ga

aja pa jj še vedno lump
dejneseri
# 05.09.2018 ob 11:17
seveda je strosek, gre za to, kaj poslusamo: o toliko in toliko investicijah v nevemkaksne proizvodne obrate, nikoli ne slisimo o investicijah v delavce.

in ja, seveda podjetnik nosi vecjo odgovornost in tudi riziko kot delavec, ce ne drugega ima odgovornost do zaposlenih in sebe. pa tudi do okolja.
ampak je pa za svoj riziko tudi placan (placa, dobicek), ravno tako kot je za svoje delo placan delavec (placa, mogoce udelezba pri dobicku).

in ni posteno, da se implicitno ocita delavcu naj bo tiho, ker da je dobil za svoje delo placilo. tudi podjetnik ga je.
ni mi jasno, zakaj bi moral samo delavec bit hvalazen, da je nekdo odprl delovno mesto, tudi podjetnik bi moral bit, da je dobil delavce.

in za to gre (da uidemo enoumju), gre za soodvisnost in sistemsko prepletanje.

govorit da podjetnik samo izkorisca delavca za profit je neumnost (ce ne drugega, profit je nujen za investicije in razvoj)
govorit da je delavec samo razclovecen strosek, ki mora bit hvalezen za vsako drobtino, je prav tako neumnost (ker, spet, brez delavca tudi ni delovnega mesta)

in ko pravis, da svet ni pravljica... ok, ampak ali ga moramo zato spremenit v horor, ali bi mogoce lahko prisli skozi z eno spodobno deloma pozitvno dramo?
matkop
# 05.09.2018 ob 10:58
Če prav razumem.....onesnaževalci....to smo ja mi ljudje...ti in jaz. Spet bodo komunalni prispevki višji.
andromaha
# 05.09.2018 ob 10:48
Če bo rešil zadeve s smetmi, če bo prepvedal plastične vrečke in če ne bo gradil hidroelektrarn na Muri,bo že s tem naredil veliko za ooklje.
Alchemist
# 05.09.2018 ob 09:46
Prva lopata za drugi tir še vedno ni bila zasajena. Nuff said.

Ampak roko na srce, Leben pri vprašanju drugega tira je bil le lutka večjih sil iz ozadja.
HOR
# 06.09.2018 ob 03:07
@hombre
# 05.09.2018 ob 15:19
Tudi gospodarstvu je postalo jasno, da so naravni viri omejeni ( Leben)

Seveda so viri na nek način omejeni kako vedno do sedaj. Vendar je to le ideološka floskula saj v bistvu , klub že starim napovedim, do nadalnjega bistvu ne primanjkuje nobenih virov in saj, će že kakšnih zmanjka jih nadomestijo novi in teh je vedno več (jedrska energija, OVE, novi materijali, itd. da drugih planetov niti ne omenimo... Novo je , da se hoče z umetnimi restrikcijami omejiti koriščenje virov (- na primer premoga, ki ga je še vsaj za ca 300 let in jedrske energije za katero je rudne osnove še vsaj za tisoćletje in je tako prvzaprav še trajnostni vir) in nafte, ki se ceni namesto draži, oziroma jo ne draži nabavna cena pač pa dajatve držav in dajatve za CO2, medtem, ko škoda zaradi klimatskih extremov upada (v % od globalnega BDP)...

Leben pač med drugim strelja tudi ekološko trajnostne moderne puhlice, kaor je to sedaj v modi. Videti, je sicer stvari še kar razume, vprašanje pa je le ali bo delal bolj za lobije in sebe ali pa bo znal v tej enačbi delati in krmariti predvsem dobro za državo in državljane...!?
Zelo pomembno pa je tudi, da Levica v praksi deidealizira ekologijo in se je loti pragmatično strokovno pozitivno s poudarkom na konkretno lokalno učinkovitost in vedno z ozirom na ekonomski aspekt trajnosti, kar še s posebnim poudarkom velja za klimatsko in povezano OVE ter URE politiko, regulativo in izvajanje...
GORILA
# 05.09.2018 ob 14:33
@HOR
...da te še malo dopolnim:

https://tradingeconomics.com/country-list/social-security-rate?continent=europe

Social Security Rate For Companies:
1. Francija 59,20 (od tega delodajalec: 45,00, od tega delojemalec: 14,20)
2. Slovaška 48,60 (35,20; 13,40)
3. Nizozemska 46,34 (18,69; 27,65)
4. Belgija 45,57 (32,50; 13,07)
5. Češka 45,00 (34,00; 11,00)
6. Madžarska 42,00 (23,50; 18,50)
7. Litva 41,98 (30,98; 11,00)
8. Nemčija 40,21 (19,43; 20,78)
9. Grčija 40,06 (24,06; 16,00)
10. Avstrija 39,60 (21,48; 18,20)
11. Italija 39,49 (30,00; 9,49)
12. Švedska 38,42 (31,42; 7,00)
13. Slovenija 38,20 (16,10; 22,10)
...
...
...
Venezuela: 24,50 (19,00; 5,50)
HOR
# 05.09.2018 ob 13:51
Skratka nizke plače in zniževanje davkov ne bodo pripeljali Slovenije nikamor naprej, pomembno pa je višanje kvalitete in učinkovitosti storitev države, kjer so velike rezerve...
klik...
mikimiška1
# 05.09.2018 ob 13:15
Kandidat za ministra MOP je Jure Leben iz Stranka SMC!!!
Ja, to je ta isti Jure Leben, ki se je lažno predstavljal za magistra znanosti, ja to je ta isti, ki so ga rušili Mag. Dejan Židan in Karel Erjavec
Danes pa se spet objemajo in podpirajo!!! #fuj
Radoveden
# 05.09.2018 ob 12:34
@HOR,
ti si se s svojimi nebulozami že izkazal včeraj v nekem drugem članku na temo podjetništva in davkov, pa so ti nalili čistega vina pa še kar talaš neumnosti. Zahodni EU standardi so pa malo drugačni (ali pa kar precej drugačni) da bi lahko primerjal njihove obdavčitve ali naše. To je ali želiš to videt in razumet ali pa ne.

Zakaj bi Akrapovič plačeval procentualno precej višje stroške državi za isto bruto in bil ob tem še vedno nekonkurenčen? Akrapovič to lahko počne, vendar so v AT še vedno bolj privlačni. Enostavno je prenoro. In to se vsakemu podjetniku noro zdi. Samo tam kjer denar pada iz neba je to relativno.

Kar se pa EU davkov tiče pa je to samo en aspekt celotne zgodbe celotne države in servisa ki ga nudi. Za servis ki ga dobimo pri nas, bi lahko plačevali precej manjše davke, če bi bili enako efektivni kot v teh drugih zahodnih državah.

Lahko se kar postaviš v vrsto za onima dvema.
lagun55
# 05.09.2018 ob 12:04
red.raven

ampak jaz delam, sem zaposlen in preko OD plačujem vse davke zate
delfino_
# 05.09.2018 ob 12:03
Ta je že pri maketi goljufal, si ne predstavljam kako bo šele tle...
dejneseri
# 05.09.2018 ob 11:53
radoveden

debata o tem kaj je prej je precej brezpredmetna.

brez delovnega mesta ni delavca, brez delavca tudi ni delovnega mesta.

poanta je da gre za soodvisnost;

kar je seveda tezko videt, ce ti skos pupmajo ideje o tem kako je podjetnik svetnik in odresitelj.

tudi gospodarstvo kot celota pac ne more obstajat, ce ni sol, knjiznic, bolnic, gasilcev etc.

in je pomemben del sistema. ampak se vedno del, in ne lokomotiva kot jo skusajo prikazat pri gzs, recimo.

se enkrat, gre za soodvisnost, kjer se deli sistema povezujejo, dopolnjujejo, medsebojno tudi tekmujejo.

ampak cim das primat enemu, si avtomaticno degradiral vse ostale dele.

in potem enoumje. take ali drugacne barve.
Guztl
# 05.09.2018 ob 11:48
Uf, ta je taprav kaliber ja..
dejneseri
# 05.09.2018 ob 11:31
red.raven, imas prav. se en point, da ce propade podjetje, posledice nosi tudi delavec, ki absolutno nima moznosti, da bi verizil zaposlitve, kakor nekateri "iznajdljivi" "podjetniki" verizijo podjetja in se z raznoravnimi manveri izmikajo...

in, bo kdo porekel, saj se samo znajdejo in izkoristijo zakonodajne luknje ali pa nesposobnost organov...

ampak, ce so taki ekskluzivni svetniki in svetilniki razvoja in prihodnosti, kot nam jih zagovorniki ideologije "vse je podjetje" predstavljajo, potem tega pac ne bi smeli pocet.

realnost je seveda marsikdaj drugacna in kaze neke druge standarde in prepricanja (vsak pretezno).
Resni_falot
# 05.09.2018 ob 11:07
Podjetnik lahko pokaze znanje in odpre firmo tudi sam. Namesto 500 motorjev jih bi izdelal 5 na leto. Kdo pa ustvarja delovna mesta, zaposleni sami sebi? Daj, zresnite se. Svet ni pravljica. Ja, da delovno mesto obstaja je nagrada. Kjer ni podjetnikov delovnih mest ni razpisanih. Pa so lahko vsi doktorji znanosti. In podjetnik ne bo odpiral in siril kapacitet, ce ne bo profitabilnosti (ugodnega okolja).

Zacel si mesati vsepovprek. Vsaka investicija je strosek! Saj denar zanjo spet ne pade na dvorisce (plus oportunitetni strosek).
Valuk_
# 05.09.2018 ob 09:16
Kaj pa vem, ok tisti kiks za napačano navedbo izobrazbe je bil nepotreben, čeprav kaže tudi na togosto slovenskega izobraževalnega sistema. Madona, saj ni magistriral v Nigeriji...

Drugače zgleda tip intelegenten, pozna področje, ni neki ostareli gospod, tko da meni se zdi čist ok oz. bi si želel več takih ministrov.
HOR
# 06.09.2018 ob 02:35
@Radoveden
# 05.09.2018 ob 14:09

Šarec je najprej povabil desno izpostavo SDS oziroma NSi, pa je odstopila od vlade ker je JJ kalkuliral in se zakalkuliral. Presenečen boš kako dolgo bo pragmatično vzdržala ta vlada na mestoma dokaj nizkih vendar širokih skupnih imenovalcih na bazi pragmatičnega demokratičnega dogovarjanja in kako močno se bo za njo kadil prah po desnici, kar je lekcija za Janševo - SDSovo željo po prevladi in diktatu...
HOR
# 06.09.2018 ob 02:25
@Radoveden
# 05.09.2018 ob 14:04

Sam ožji javni dravni sektor (biroktacijo) so sklestili že precej povečuje pa se šolstvo, zdravstvo, socijala, policija in celo vojska, kar je potrebno še povečati, da se izenačimo z EU...
Za državo pa velja isto, kot za podjetnike - učenje in napori za adaptiranje na učinkovitost in standarde EU...
HOR
# 06.09.2018 ob 02:20
@Radoveden
# 05.09.2018 ob 13:56

V krizi in za zagon so dobili podjetniki bonbončke. Te krize je konec in prihaja za državo nujno potrebna adaptacija na EU nivo uspešnih držav, tudi pri davkih.
In nikamor se ne bodo selili. Jim je tukaj dovolj dobro, samo privatni žep bo malo tanjši, pa še vedno dovolj poln. In seveda ne bo ne konca ne kraja jamranja...
In slovensko ekonomsko krizo ni povzročila Levica, še levica ne pač pa čista desnica, posledice prevzema bremen države za zavožen kapitala pa so potem socijalistično solidarno plačevali državljani in delavci...
Res pa, da so banka z odpravo tajkunov odpravljale po nepotrebnem tudi njihova podjetja (pa kar po nareku EU, ki pa je ni potrebno vedno preveč poslušati...), kar je zadeve še poslabšalo...
Podjetniki se naj raje spravijo na delo, da dosežejo EU standarde in naj ne bazirajo samo na nizki ceni dela in vstrajanju pri nižanju davkov... -Mnogim je to že solidno uspelo...
Simko123
# 05.09.2018 ob 20:19
Sem vedno mislil, da je Leben plešast...
dejneseri
# 05.09.2018 ob 15:26
hombre, spregledal si, da je ideologija rasti, ki doloca temelje trenutnega gospodarskega sistema, v osnovi zanika omejenost.

teznja po nenehni rasti (obsega proizvodnje, profita, stevila bolja ali manj nepotrebnih produktov) pac predpostavlja, da so viri neomejeni.
Kazalo