Minister za zdravje v odstopu in podpredsednik DeSUS-a Tomaž Gantar je povedal, da verjame,  da je več interesnih skupin v zdravstvu na področju levice. Foto: BoBo
Minister za zdravje v odstopu in podpredsednik DeSUS-a Tomaž Gantar je povedal, da verjame, da je več interesnih skupin v zdravstvu na področju levice. Foto: BoBo
Karl Erjavec, Igor Lukšič
Retorika prvakov SD-ja in DeSUS-a je vsak dan ostrejša. Foto: BoBo
V DeSUS-u zahtevajo Lukšiča v vladi. Foto: BoBo
Desus ne podpira zakona o SDH-ju
Erjavčev spor z Lukšičem

Izvršni odbor DeSUS-a je med drugim obravnaval odstop ministra za zdravje Tomaža Gantarja, ki je po seji odbora pojasnil, da razlog za njegov odstop niso "pritiski, ki delujejo v ozadju in imajo svoje interese, pač pa različni pogledi, zaradi katerih se reformne zakonodaje, ki jo zdravstvo nujno potrebuje, ne da sprejeti".

Gantar: Več lobijev na levici
Gantar je glede lobijev v zdravstvu in izjave vodje poslanske skupine SD-ja Matjaža Hana, ki je dejal, da ve, da se "okoli Janeza Zemljariča veliko dogaja", povedal, da se omenjajo različna imena.

"To, kar bi jaz verjel, je, da je več interesnih skupin v zdravstvu na področju levice. Tudi v prejšnji vladi je bilo zato pritiskov bistveno manj, ker tudi predsednik vlade temu ne bi bil naklonjen," je pojasnil Gantar. Ob tem je poudaril, da s tem ne misli, da je sedanja premierka naklonjena tem skupinam. "Dejstvo pa je, da sem glavna ovira med njimi in poslom danes jaz," je pojasnil.

Koalicija potrebuje novo pogodbo
Izvršni odbor tudi podpira zahtevo predsednika stranke Karla Erjavca, da koalicija potrebuje novo koalicijsko pogodbo za obdobje do jeseni 2015.

DeSUS namerava vztrajati, da se v tem času pokojnine ne znižajo in da ostane dodatek za rekreacijo za upokojence, ki prejemajo nižje pokojnine.

V spremenjeni koalicijski pogodbi pa pričakujejo tudi izhodišča za novo pokojninsko in zdravstveno reformo, določen gospodarski program in delo na področju privatizacije.

Desus ne podpira zakona o državnem holdingu
V DeSUS-u tudi ne podpirajo zakona o SDH-ju v obliki, kot je bila sprejeta na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta. Kapitalska družba (Kad) bi morala ostati samostojna pravna oseba znotraj SDH-ja, je po seji povedal predsednik stranke Erjavec, ki je hkrati razložil, da bi predlog zakona sicer podprli, če bi bile upoštevane njihove pripombe.

Erjavec optimistično pričakuje, da bi bil zakon o SDH-ju kljub temu lahko sprejet do konca leta, če bo pravočasno usklajen, in da bo stališče do SDH-ja opredeljeno tudi v spremenjeni koalicijski pogodbi, ki jo DeSUS pričakuje do konca leta.

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša pa je prav tako pojasnil, da si v stranki prizadevajo za samostojnost Kada, kot je to določeno v zdaj veljavnem zakonu o SDH-ju. Vztrajajo pa tudi pri zahtevi, da se deset odstotkov sredstev od prodaje državnega premoženja namenja pokojninski blagajni.

"Ne zahtevamo ničesar takšnega, kar ni dosegljivo in kar ni pripadalo sedanjim in bodočim upokojencem," je dejal Jurša.

Če se misli iti politiko resno, mora Lukšič prevzeti resor
Erjavec je pred sejo izvršnega odbora ponovil, da je potrebna tudi rekonstrukcija vlade - po njegovem mnenju mora Igor Lukšič nujno prevzeti svoj del odgovornosti in prevzeti en ministrski položaj, "če se misli resno iti politiko". Namigovanja, da bi rad DeSUS zdravstveni resor zamenjal za katerega drugega (omenjala sta se ministrstvi za obrambo in Slovence po svetu), pa je komentiral z besedami: "To so neke špekulacije."

Pri tem pa pravi, da bo kateri koli zdravstveni minister težko opravljal svoje delo, "dokler se tudi v zdravstvu ne zgodi Čista lopata". "Treba je te lobije razbiti in šele potem bosta imela vlada in minister možnost sprejetja teh reform," je še dejal pred sejo izvršnega odbora stranke.

Erjavec bo premislil, ali sploh želi sodelovati v takšni koaliciji
Na Lukšičeve izjave, da zdravstveni minister v odstopu Tomaž Gantar očitno nima več energije in da ga mora naslediti človek, ki je ima več, pa Erjavec odgovarja: "Predlagam, da pride kar Igor Lukšič, ki ima očitno energije dovolj." Če Lukšič ne bo želel prevzeti svojega dela odgovornosti, bo Erjavec "dobro premislil, ali še želi sodelovati v taki vladi, kjer niso vsi predsedniki strank tudi ministri".

"To je res zelo nenavadno. Ne vem, mogoče mu manjka poguma. Ne vem, kaj se z njim dogaja," še pravi in dodaja, da imajo vsi predsedniki strank "posebno odgovornost". Ob tem je spomnil na primer Gregorja Viranta, ki je bil v vladi Janeza Janše eno leto predsednik DZ-ja, "in stvari niso optimalno funkcionirale".

Predsednik SD-ja Lukšič je na te očitke odgovoril, da sta dva ministra odstopila, "treba je najti nova, to je vse, kar je na dnevnem redu". Kot dodaja, gre za tehnično vprašanje, širitev težave pa je zanj neodgovorna.

Tudi v drugih koalicijskih strankah se z Erjavcem ne strinjajo. V PS-ju pravijo, da o rekonstrukciji še ni govora, tudi DL ne vidi potrebe po tem.

Desus ne podpira zakona o SDH-ju
Erjavčev spor z Lukšičem