Jeseni bomo na voliščih izbirali predsednika države za prihodnjih pet let. Foto: BoBo
Jeseni bomo na voliščih izbirali predsednika države za prihodnjih pet let. Foto: BoBo
Arbitraža
Nadaljevali se bodo postopki pri arbitražnem določanju meje med Slovenijo in Hrvaško. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Golobič, Katarina Kresal in Borut Pahor
Kresalova in Golobič se po porazu na volitvah, ko njuni stranki nista prestopili parlamentarnega praga, poslavljata. Usoda Pahorja pa še ni znana. Foto: BoBo
Iniciativa
Civilna iniciativa bo nadaljevala zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma o družinskem zakoniku. Moti jih namreč redefinicija družine in možnost, da partner posvoji biološkega otroka svojega partnerja. Foto: MMC RTV SLO

Decembra so bile prve predčasne državnozborske volitve v zgodovini naše države in v prihodnjih tednih čakamo, ali bo novoizvoljenim političnim obrazom uspelo sestaviti vladno koalicijo, izvoliti premierja in ministrski zbor. Komu bo predsednik države podelil mandat za sestavo vlade, še ni znano. Zaradi zaostrovanja gospodarske krize pa se bo nova vladna ekipa najprej morala lotiti strukturnih reform.

Čaka nas varčevanje
To leto bo zagotovo leto varčevanja. Reševanje dolžniške krize v območju evra bo namreč krojilo tudi vodenje slovenske fiskalne politike. Napovedi bonitetnih agencij so, da lahko Slovenijo v letu 2012 doleti novo znižanje bonitetnih ocen, kar bi dodatno podražilo financiranje zadolženosti. Zato je nujno, da se politika uskladi o zmanjševanju proračunskega primanjkljaja, pa tudi za pokojninsko, zdravstveno in reformo trga dela.

Odpravili se bomo na volišča
Sicer pa bo leto 2012 volilno leto. Jeseni bodo volitve predsednika republike. Ali se bo za nov petletni mandat potegoval aktualni predsednik Danilo Türk, še ni znano. Če bodo volitve prinesle nov obraz na to mesto, bo Slovenija dobila svojega četrtega predsednika.

Zaradi uzakonitve nezdružljivosti poslanske in županske funkcije bodo predvidoma marca tudi nadomestne županske volitve v enajstih občinah. V Ljubljani se je v parlament uvrstil Zoran Janković, v Slovenj Gradcu bodo volili naslednika Matjaža Zanoškarja, v Metliki odhaja v parlament Renata Brunskole, izvoljeni so bili tudi dolgoletni župan Mirne Peči Zvonko Lah, župan Občine Polzela Ljubo Žnidar in bovški župan Danijel Krivec. Od županskega mesta se bo poslovil še radeški župan Matjaž Han.

Nove župane bodo prihodnje leto iskali tudi v Krškem, Železnikih, Destrniku in Dupleku, od koder se z vodstva občin v poslanske klopi selijo novoizvoljeni poslanci SLS-a Franc Bogovič, Mihael Prevc, Franc Pukšič in Janez Ribič.

Napoveduje se referendum
Na volišča pa se bo verjetno treba odpraviti tudi za odločanje o družinskem zakoniku. Ustavno sodišče je namreč dovolilo njegovo izvedbo, pobudnica referenduma Civilna iniciativa za družino in pravice otrok pa bo jutri začela zbirati manjkajoče podpise za razpis referenduma.

Nova vodstva v strankah
Po volitvah bodo svoje volitve na kongresih izvedle tudi stranke. Katarina Kresal je že odstopila z mesta predsednice LDS-a, Gregor Golobič je napovedal, da se ne bo več potegoval za vodenje Zaresa, o svojem predsedovanju SD-ju se odloča tudi Borut Pahor.

Izbirali bodo arbitre
Nadaljevala pa se bo tudi izbira članov arbitražnega sodišča, ki bo določilo mejo s Hrvaško. Evropska komisija naj bi v januarju Sloveniji in Hrvaški predložila seznam, s katerega bodo izbrani še trije arbitri. Konkretno bodo lahko začeli delati šele po predložitvi memorandumov obeh držav, za kar je skrajni rok začetek decembra.

DOGODKI IN OBLETNICE:

JANUAR
1. 1. - Pet let od uvedbe skupne evropske valute v Sloveniji.
15. 1. - Dvajset let, odkar je takratna Evropska skupnost priznala samostojno in neodvisno Slovenijo.

FEBRUAR
1. 2. - Slovenski zunanji minister v odhodu Samuel Žbogar bo prevzel položaj posebnega predstavnika Unije in vodje njenega urada na Kosovu. Mandat traja do 30. junija 2013.

MAJ
22. 5. - Pred 20 leti je Slovenija postala 176. članica Združenih narodov.

SEPTEMBER
6. 9. - Minilo bo 550 let, odkar je papež Pij II. potrdil ustanovitev ljubljanske škofije, ki jo je 6. decembra 1461 ustanovil cesar Friderik III.

NOVEMBER
21. 11. - Deset let, odkar je Slovenija na vrhu Nata v Pragi dobila povabilo v članstvo.
28. 11. - Deset let od sprejetja odloka o ustanovitvi tretje javne univerze, Univerze na Primorskem.

DECEMBER
9. 12. - Izteče se rok, do katerega morata Slovenija in Hrvaška arbitražnemu sodišču, ki bo odločalo o meji med državama, predložiti svoja memoranduma.
13. 12. - Minilo bo deset let, odkar je Slovenija uspešno sklenila pristopna pogajanja z EU-jem.
21. 12. - Minilo bo pet let, odkar je Slovenija z odpravo nadzora na mejah s članicami EU-ja postala članica schengenskega območja.
23. 12. - Dvajset let, odkar se je na ustanovnem zasedanju sestal prvi 90-članski državni zbor.