Slovenija
false
Od leta 2010 je slovensko državljanstvo dobilo 43 ljudi s priznanim statusom begunca. Foto: BoBo
Anthony Randolph
Anthony Randolph je prvi tujec, ki je dobil slovensko državljanstvo, čeprav ni nikoli prebival v Sloveniji. Foto: Reuters

Dodaj v

Kako radodarna je s podelitvami državljanstev Slovenija?

Slovensko državljanstvo zaradi svojih dosežkov letno dobi nekaj deset tujcev
18. september 2017 ob 08:41
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ekspresna sprememba zakona o državljanstvu, na podlagi katere so letos poleti podelili državljanstvo ameriškemu košarkarju Anthonyju Randolphu, bo med ljudstvom zapisana kot ena uspešnejših odločitev trenutne vladne koalicije.

Najbrž ni veliko posameznikov, še posebej tujcev, zaradi katerih so bili v sicer kratki zgodovini samostojne Slovenije spremenjeni zakoni. Eden med njimi je slovenski košarkarski reprezentant Anthony Randolph. Bil je glavni povod za spremembe nekaterih členov zakona o državljanstvu, ki so se zgodile letos poleti tik pred parlamentarnimi počitnicami.

Randolph po prej veljavni zakonodaji slovenskega državljanstva ne bi mogel dobiti, ker je le ta predvideval, da mora prosilec za državljanstvo na podlagi izredne naturalizacije, torej da počne nekaj, kar naj bi koristilo državi, v Sloveniji prebivati vsaj eno leto in ima status tujca.

Skupina koalicijskih poslancev s prvopodpisanim poslancem DeSUS-a in komentatorjem košarkarskih prenosov na evropskem prvenstvu Petrom Vilfanom (DeSUS) je ob sprejemanju zakonske novele dejala, da bodo z brisanjem zakonskih ovir številnim vrhunskim športnikom, znanstvenikom in drugim, ki so se izkazali z izjemnimi dosežki in bi lahko pripomogli k razvoju in ugledu države, olajšali podelitev državljanstva.

"Razmere v športu so se v zadnjih letih bistveno spremenile, kajti v slovenskih klubih že zelo dolgo ni tujih igralcev vrhunskega mednarodnega kova. Le redka moštva namreč nastopajo v elitnih evropskih tekmovanjih, predvsem pa nimajo denarja, da bi si lahko omislila kakovostne vrhunske okrepitve. Zato niti ne morejo pridobiti izjemnih posameznikov za slovensko reprezentanco, ki bi izpolnjevali vse pogoje iz zdajšnjega 13. člena. Seveda pa to ne pomeni, da bi za slovensko reprezentanco posameznih športnih disciplin igralo veliko naturaliziranih igralcev. Pravila so tu zelo jasna. Koliko naturaliziranih športnikov lahko igra za reprezentance, določajo pravilniki mednarodnih športnih zvez, ki se med seboj sicer razlikujejo, so pa večinsko, z redkimi izjemami, zelo restriktivni. Pri košarki recimo lahko za posamezno reprezentanco na velikih tekmovanjih igra en sam naturaliziran igralec," je sredi julija poslancem DZ-ja nujnost zakonskih sprememb razlagal Vilfan.

Janja Sluga iz največje parlamentarne stranke pa je ob tem pojasnila, "da se s predlagano dopolnitvijo zakona število sprejetih v državljanstvo Republike Slovenije z izredno naturalizacijo ne bo bistveno povečalo". "S predlagano dopolnitvijo pa bo tudi onemogočena vsakršna zloraba instituta izredne naturalizacije, saj bosta morala tako resorni organ, torej ministrstvo, kot tudi vlada na koncu v vsakem konkretnem primeru še vedno utemeljiti nacionalni oziroma državni interes," je dejala.

Košarkarski navdušenci so glede na trenutne predstave slovenskih košarkarjev in prispevek Randolpha k prvi medalji Sloveniji na velikih košarkarskih tekmovanjih najbrž zelo zadovoljni, da so mu ekspresno podelili slovensko državljanstvo. Dobil ga je namreč že mesec dni po sprejetju zakonske novele.

Slovenija ni preveč radodarna z državljanstvi
Slovenija sicer ne velja za državo, ki je zelo radodarna, kar zadeva državljanstva, še posebej če zanj zaprosijo tujci po t. i. redni naturalizaciji. Slovensko državljanstvo namreč lahko na ta način pridobijo tujci, ki najmanj 10 let živijo v Sloveniji ali so poročeni s slovenskim državljanom, če so v Sloveniji obiskovali in uspešno končali najmanj visokošolski študij, če so begunci ali pa od rojstva živijo v Sloveniji.

Ob tem morajo izpolnjevati tudi nekatere druge pogoje. Tako morajo uspešno opraviti izpit iz znanja slovenščine na osnovni ravni. Hkrati pa se morajo tudi odpovedati svojemu prejšnjemu državljanstvu. To sicer ne velja za izredno naturalizirane športnike in druge pomembne osebe, ki so jim podelili slovensko državljanstvo.

Izogibanje dvojnemu državljanstvu
Slovenija novim državljanom dopušča dvojno državljanstvo le v določenih situacijah, in sicer če tujec dokaže, da njegova država "ne daje odpusta ali da prostovoljno pridobitev tujega državljanstva šteje za nelojalno dejanje, ki je sankcionirano v njenih predpisih". Ali pa če obstaja načelo vzajemnosti med državami, ki dopuščajo medsebojno dvojno državljanstvo.

"Večina držav članic EU-ja dopušča dvojno državljanstvo, po nam dostopnih podatkih pa enojno državljanstvo določajo Litva, Hrvaška, Nizozemska, Avstrija, Estonija, Bolgarija in Španija, zato z navedenimi državami ne obstaja načelo vzajemnosti, s preostalimi državami članicami EU-ja pa načelo vzajemnosti obstaja," pojasnjujejo na MNZ-ju.

Prav zaradi zahtev drugih držav, ki ne dopuščajo dvojnega državljanstva, se vsako leto, vsaj glede na podatke MNZ-ja, nekaj deset slovenskih državljanov odloči za zahtevo po odpustu iz državljanstva. Toda če se pozneje premislijo, lahko znova pridobijo slovensko državljanstvo, le dokazati morajo, da v Sloveniji prebivajo najmanj pol leta in imajo urejen status tujca.

Slovensko državljanstvo vsako leto po redni naturalizaciji prejme od 1.100 do 1.300 tujcev. Po izredni naturalizaciji pa je denimo na začetku desetletje državljanstvo dobilo več kot 550 ljudi, lani pa le še 163. Sicer pa največje število izrednih naturalizacij nanaša na korist države iz nacionalnih razlogov. V to kategorijo sodijo slovenski izseljenci in njihovi potomci.

Lani je tako na podlagi izredne naturalizacije državljanstvo zaradi znanstvenih, gospodarskih, kulturnih in drugih razlogov dobilo 35 ljudi, kar je zgolj 2,4 odstotka vseh podeljenih državljanstev. Največji delež novih podeljenih državljanstev pa gre seveda na račun novorojenčkov.

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
Miham
# 18.09.2017 ob 08:58
baje je slovensko drzavljanstvo popularno med albanci (predvsem iz Kosova) kot odskocna deska za bolj razvito EU
Bivši uporabnik
# 18.09.2017 ob 09:51
Homer. # 18.09.2017 ob 09:24 Najbrž nas bo Randolph in tistih 6 beguncev ogrozilo.........

Misliš Randolf in še 27 drugih športnikov in 6 beguncev in 37 azilantov. Sploh pa smo podelili državljanstvo več kot 50.000 beguncem iz BiH, ki se navkljub podpisu Daytonskega sporazuma niso vrnili v BiH po letu 1995. Albansko govorečih je pa toliko, da nekje iščejo medicinsko osebje z znanjem albanščine, čeprav naj bi bil prvi pogoj za pridobitev državljanstva ZNANJE SLOVENSKEGA JEZIKA. in ne politična orientacija
el CARTEL
# 18.09.2017 ob 09:18
Miham
# 18.09.2017 ob 08:58
Prijavi neprimerno vsebino
baje je slovensko drzavljanstvo popularno med albanci (predvsem iz Kosova) kot odskocna deska za bolj razvito EU


po zaslugi evropske poslanke, ki je izjavljala,d a ji je vizumska liberalizacija za kosvo največji uspeh politične kariere.

potem pa vi volite take ljudi.
patriot1970
# 18.09.2017 ob 09:00
Izjeme potrjujejo pravilo,....drugače pa naj nam bodo švicarji za zgled:

http://www.rtvslo.si/svet/nenavadne-zahteve-za-pridobitev-svicarskega-drzavljanstva/428006
SamoSamov
# 18.09.2017 ob 09:43
Če je pa to "ena uspešnejših odločitev" koalicije in vlade, potem ni čudno , da nimajo sedanje podpore večine volilcev ...
Lovec
# 18.09.2017 ob 10:07
Slovenska država je naredila veliko napaka pri načinu pridobivanja državljanstva, potem,ko smo se osamosvojili. Pridobljivanje bi morala maksimalno zaostriti.
Tako, pa so podeljevali državljanstvo po sramotno nizkih kriterij in v posmeh Slovencu in Slovenki in seveda tistemu, ki ga je dobil.
Bivši uporabnik
# 18.09.2017 ob 09:30
.... da bodo z brisanjem zakonskih ovir številnim vrhunskim športnikom, znanstvenikom in drugim, ki so se izkazali z izjemnimi dosežki in bi lahko pripomogli k razvoju in ugledu države, olajšali podelitev državljanstva.....

Trolanje pred volitvami. Kaj ima državljan Slovenije od tega, da je košarkarska reprezentanca postala evropski prvak? NIČ !! Zdaj pa naštejte še vrhunske znanstvenike, ki so zaprosili za slovensko državljanstvo, jaz pa vam jih takoj naštejem več, ki so se v Sloveniji izšolali in jo zapustili, ker za vrhunke znanstvenike v Sloveniji ni kruha. Drugi, ki bi se lahko izkazali z "izjemnimi dosežki", so pa največkrat rekli "Dojčland" in se odpravili naprej.
heron
# 18.09.2017 ob 10:39
morajo uspešno opraviti izpit iz znanja slovenščine na osnovni ravn

kaj to pomeni? da prideš k zdravniku pa te ne razume?
da prideš k zobozdravniku in mu razlagaš pa te debelo gleda?
da po 20- 30 letih bivanja še ne govori tekoče slovensko?
mirror
# 18.09.2017 ob 10:53
"Kako radodarna je s podelitvami državljanstev Slovenija?"
Preveč.
patriot44x2
# 18.09.2017 ob 11:03
Preveč. Nekateri so tukaj že 40 let, pa e govorijo tekoče jezika. To bi moral biti prvi pogoj za pridobitev.
barezi
# 18.09.2017 ob 10:48
Prenehajte z državljastvi za 50 evrov!
barezi
# 18.09.2017 ob 10:50
Samo banana republike podeljujejo državčjastva vsevprek, s tem se razvrednoti država kot taka.
K_ris
# 18.09.2017 ob 10:01
Dajte delati grafikone tako, da niso zavajujoči. To je osnova statistike.

Vi pa imate v prvem grafikonu prikazano, kot da je število podeljenih državljanstev skoraj z nule zraslo na sedanjo številko. Šele če človek bolj natančno pogleda, lahko vidi, da je povečanje le za dobrih 15%, ker ste vi v graf, kjer bi morala biti ničla, dali številko 1080.
Bivši uporabnik
# 18.09.2017 ob 10:23
socialne pomoči še znajšat, pa Slovensko državljanstvo nebo več tako interesantno.
sivi gandalf
# 18.09.2017 ob 10:43
potrebno je ločiti med državljanstvom in narodnostjo...

potem so slovenski državljani včerja osvojili zlato na ep v košarki
knesigail
# 18.09.2017 ob 13:22
V Velenju se masovno priseljujejo družine, kjer moškemu navidezno uredijo delo, na osnovi dovoljenja k njemu pride žena, ki potem rojeva otroke - "slovenske državljane". Nato lepo žicijo od doklad...
Problem je tako pereč, da je ZD Velenje ob objavi razpisa za zdravnika, predpisal znanje albanskega! jezika!
Park
# 18.09.2017 ob 18:42
Kako radodarna je s podelitvami državljanstev Slovenija?

PREVEČ! Toliko Kosovcev kot imamo zadnja leta... in pa toliko slovencev (študiranih) ko se je odselilo iz tega socialističnega raja...

O NATURALIZACIJI pa pri nas ne moremo govoriti... to, da folk, ki že 30, 40 let živi pri nas, še vedno ne govori Slovensko - kako lahko imajo taki državljanstvo?!
levidevžej
# 18.09.2017 ob 14:25
Večino tukaj moti, da tujci, predvsem iz republik bivše Juge, živijo v Sloveniji 30 ali več let in ne znajo slovensko. Mene to tudi zelo moti.
Ampak kaj večina Slovencev naredi, ko se sreča z nekom z juga? Avtomatsko preklopi na srbohrvaščino in se tako pogovarja z njim. Kje imate ponos? Potem se pa čudite zakaj je ne znajo. V tovarnah so vsi z njimi govorili srbohrvaško, da so razumeli kaj morajo naredit. Me prav zanima kako daleč bi s svojim jezikom ti ljudje prišli na zahodu. Tam jih okolica prisili, da se morajo naučiti jezika. Slovenci ste pač očitno hlapci še na tem področju.
Sam sodim v generacijo, ki je imela v osnovni šoli še predmet srbohrvaščina in jo znam, ampak v pogovoru z nekom z juga nikoli ne preklopim na srbohrvaško. Vem, ta jezik ne obstaja več, ampak Slovenci še večinoma govorimo srbohrvaško in ne hrvaško, srbsko ali bošnjaško.
Tako, da najprej razčistite pri sebi, potem pa jih obtožujte, da se niso naučili jezika.
Poleg tega pa sem prepričan, glede na pisne izdelke marsikoga tu gor, da marsikateri domorodni Slovenec ne bi opravil izpita iz slovenščine, ki je pogoj za državljanstvo.
Radoveden
# 18.09.2017 ob 13:03
@balrog,
Kokoškov je lepo povedal da je njegovo srce v Beogradu. Logično, saj je Srb. Mu pa ja tega kdo ne oporeka.
RJSlo
# 18.09.2017 ob 11:30
No ja. Polovičen članek. Po letu 1991 cena slovenskega državljanstva 635 SIT.

http://www.delo.si/novice/slovenija/dosj
e-slovensko-drzavljanstvo.html

Za "zahvalo" smo dobili skoraj 12 letno vladanje LSD, pardon LDS/ZSMS oziroma mladih partijcev.
penzl
# 18.09.2017 ob 13:59
@BarakOrkbama otroci, rojeni v Sloveniji, so avtomatično upravičeni do slovenskega državljanstvo zgolj in samo če ima v času rojstva otroka slovensko državljanstvo vsaj eden od staršev. So pa tudi tu verjetno možne razne izjeme, odvisno od posameznega primera.
pikulin
# 18.09.2017 ob 10:56
@heron

Izpit je podobno sestavljen, kot matura iz angleščine pri nas. Kandidat mora opraviti 4 dele izpita (vsak mora del posebej biti ocenjen pozitivno, torej 60%), branje, pisanje, poslušanje, govorjenje. Res je, da je test precej osnoven, vsaj za nas, ni ne vem koliko poglobljen, zatakne pa se vedno pri pisnem delu, ki je za kandidate precej zahteven. Ker jih je več kot 80% iz držav bivše juge, si verjetno lahko predstavljaš, kako so stvari napisane. Če te zanima, obstaja stran z vzorčnim testom.
Roko_europe
# 18.09.2017 ob 12:57
Mi smo še daleč od tega, da bi v posameznih "bonusih" ali zakonih videli pluse. Državljanstvo ima svoje pluse in minuse, bi pa tukaj izpostavil na prvem mestu vizo. Ko sem sam pred kratkim ruskemu državljanu, poslovnemu partnerju v Moskvi preko našega veleposlaništva želel urediti vizo, me je zelo začudilo, zakaj dobi vizo le za časa nahajanja v Sloveniji (5 dni) in ne kot recimo ostale države (Finska, Estonija, Italija, Grčija...), kjer vizo dajo najprej za eno leto in potem recimo za tri leta, pod določenimi mogoji, da mora imetnik potem recimo v enem letu državo (izdajateljico te vize) vsaj dvakrat obiskati. Finci imajo v Ruskem primeru z tem zelo dobre izkušnje, saj so Rusi pri jih stalni gostje in uživajo v turistični in tudi trgovski ponudbi. Lani je Finska izdala preko 2mio viz za ruske državljane. In če vsaka viza stane cca.80 Eur po osebi, pa še ves denar, ki ga Rusi tam zapravijo, mislim, da dobijo kar precej denarja. Mi pa seveda za prebežnike odpiramo meje, za turizem in ostalo pa ne.
tvuser
# 18.09.2017 ob 12:34
Odgovor je preprost: preveč!
grom-instrela
# 18.09.2017 ob 12:31
Ni problem pridobitve državljanstva ali ne, mnogo več pove način, kako, kdo, kdaj, komu in zakaj se državljanstva podeljujejo.

Zdi se, da je pri tem tako kot pri Magni; če je interes pomembnežev dovolj velik se lahko povozijo vsa načela, vsi predpisi in vsi zakoni te države.

Pri Tončiju se je zgodilo srečno naključje kar samo potrjuje zgodbo o slepi kuri oziroma o politikantih, ki se jim po zakonu o verjetnosti zgodi tudi kaj dobrega.

Ampak vlada, parlament in podobne inštitucije bi morale biti nad tem in o vsaki stvari temeljito premisliti.

Pričakovati razmislek? Brezupno početje.
AM
# 18.09.2017 ob 11:46
Dajte mir s takšnimi. Vse države takoj podelijo državljanstvo nekomu, ki bo državi koristil na športnem področju. In če tak človek ne živi pri nas država z njim nima stroškov.

Pri raznih migrantih pa so samo stroški.
Mirko Tipka
# 18.09.2017 ob 10:36
potrebno je ločiti med državljanstvom in narodnostjo...
mali_piscek
# 19.09.2017 ob 07:55
Začetek konca Slovenije kot države Slovencev.

Mladi avtohtoni Slovenci se izseljujejo in odpovedujejo državljanstvu, tujci zaprošajo in dobivajo državljanstvo.

Glede na velikost naše države je to nacionalna katastrofa.
heron
# 18.09.2017 ob 16:35
nekdo tukaj gor je enkrat napisal da je 16% državljanov Slovenije rojenih ne v Sloveniji. In to kar je napisal levidevžej je dejansko res,Slovenci kot da nimajo ponosa, zakaj moraš z nekom iz bivše juge govorit v njihovem jeziku če so v državi Sloveniji? Ali Francoz govori francosko ali se uči Slovensko in po nekaj leti govori tekoče? Zakaj?
K_ris
# 18.09.2017 ob 14:08
@7up

Pot do službe v Slovenski vojski
Sprejemni pogoji:

ob vložitvi vloge za zaposlitev ne smete biti starejši od 27 let; (V letu 2017 lahko vlogo oddajo vsi kandidati in kandidatke letnika rojstva 1990 oziroma mlajši),
imate opravljeno vsaj triletno poklicno šolo,
ste državljan ali državljanka Republike Slovenije in nimate dvojnega državljanstva,
ste telesno in duševno sposobni za poklicno opravljanje vojaške službe,
vnk
# 18.09.2017 ob 13:13
Tako,da tujcem ni ravno lahko biti prebivalec Slovenije.

Stevilo juznih priseljencev te postavlja na laz.

Pomembno pa je dejstvo, da so otroci iz mešanih zakonov
večinoma med najbolj inteligentnimi in podjetnimi.


Imas kak dokaz?
firtoh
# 18.09.2017 ob 12:00
Toliko vpitja na radodarno državo,po drugi strani pa so zagovorniki slovenstva bralno nepismeni.Pogoj za državljanstvo je deset let bivanja in izpit iz slovenskega jezika.Državljanstvo in dovoljenje za bivanje ni eno in isto.Kako govorijo ljudje v privat življenju, je njihova stvar.
Moja žena(Italijanka) je ravno tako 10 let čakala na državljanstvo,čeprav je vmes rodila dva otroka in se zaposlila.Doma govoriva slovensko ali pa italijansko(kadar je jezna).Oba imava dvojno državljanstvo.Jaz slo-francosko,žena slo-italijansko.Tudi otroka imata dvojno državljanstvo,ker sta se rodila še pred razpadom Juge v Italiji.V Italiji sta se rodila zato,ker bi drugače bila samoplačnika,ker sva bila še oba študenta in ona ni mogla biti zavarovana po meni.Z nastopom nove države sva imela kup birokratskih problemov,tudi državljanstva za 600' sit se ni dalo dobiti.Nisva bila upravičena do nobenih otroških dodatkov in ostalih soc-varstvenih pravic.Dokler se nisem 92' zaposlil,sem imel ženo nezavarovano,ker ji italijansko zavarovanje tle ni nič koristilo.Tudi do njene zaposlitve so bile same ovire,tako da sem v nekem trenutku razmišljal,da spakiramo in gremo v Italijo.Tako,da tujcem ni ravno lahko biti prebivalec Slovenije.
toja62
# 18.09.2017 ob 10:53
Zlati Tonček. Thank you!!!!!
Resnica123
# 18.09.2017 ob 10:36
V vsakem primeru prevec. Slovaska prosi Srbijo za pomoc, ker se toliko Srbov tja preseljuje.
penzl
# 18.09.2017 ob 16:56
Očitno so spet na delu "višji standardi razprave"...

Vljudno izrazim svojo zaskrbljenost nad dejstvom, da država vsako leto podeli na tisoče dovoljenj za začasno (in stalno) bivanje priseljencem iz balkanskih držav, svoje prepričanje podkrepim z resničnim primerom mladeniča iz Kosova in sem izbrisan.
glasnost
# 18.09.2017 ob 14:26
včerajšnja tekma je bila bolj Srbija Vs Srbija

Neumnost. Državne reprezentance ne temeljijo na etnični pripadnosti. Bila je tekma Slovenija Vs Srbija. Ena država proti drugi. Narodnost ni važna, lahko bi za Slovenijo teoretično igralo tudi 7 prekmurskih Madžarov, 3 Italijani in 2 Roma, pa bi to bila še vedno državna reprezentanca Slovenija.
Bivši uporabnik
# 18.09.2017 ob 13:26
Še vedno ne razumem zakaj nekdo, ki se rodi v Sloveniji, avtomatično dobi državljanstvo. Pogoj bi moral biti, da je vsaj eden od staršev državljan.
aerodynamic
# 19.09.2017 ob 06:10
Upam da ne bo sedaj zaradi Randolpha, prišlo novih 30.000 iz bivše juge.
melanholik
# 18.09.2017 ob 15:34
Glej, koncept izhaja že iz Rousseaujeve družbene pogodbe. Državljanstvo ni nagrada, pač pa predvsem sodelovanje v upravljanju države. To pa po moje čisto upravičeno terja neko stopnjo povezanosti z državo (zato postopek naturalizacije) in po moje ni ravno tako tesno povezano z zmago na nekem športnem tekmovanju.
fritaja
# 18.09.2017 ob 14:49
mmeeddoo
# 18.09.2017 ob 14:17
... včerajšnja tekma je bila bolj Srbija Vs Srbija, kot karkoli drugega.


A si ti gledal isto tekmo, kot ostali?
V dvorani v Istambulu so namreč napovedali, da je tekma med Slovenijo in Srbijo, bile so slovenske in srbske zastave, predvajali so slovensko in srbsko himno,...
ti-ne
# 18.09.2017 ob 14:36
mmeeddoo

# 18.09.2017 ob 14:17
Mene sicer ne gane preveč, ker samo študiram kako bi pobegnil od tukaj, ampak ... včerajšnja tekma je bila bolj Srbija Vs Srbija, kot karkoli drugega.

::::::::::::::::::

Zakaj bi te nekdo tam, kam boš pobegnil, trpel kot tujca, če tudi sam nisi sposoben tega sprejeti?
7up
# 18.09.2017 ob 14:16
K_ris

V tem primeru je pogoj. Vseeno pa mislim, da kandidatov, ki bi se blili pripravljeni preseleti v slovenijo zaradi dela v SV, ravno ni veliko :)
Bivši uporabnik
# 18.09.2017 ob 13:47
ti-ne # 18.09.2017 ob 12:42 V Švici je skoraj 30% tujcev.

ups, pol jih bomo pa pri nas morali počasi začeti redčiti
olidata
# 20.09.2017 ob 22:20
Kaj če bi šla policija zvečer malo preverit dokumente strankam v Qlandiji. Več kot polovica jih ima na glavi ruto in okoli 5 otrok... Imajo vsi državljanstvo? Koliko ilegalcev Slovenija deportira letno?
K_ris
# 18.09.2017 ob 13:57
@plavica1

Italijani in Francozi so del konstitutivega "švicarskega naroda" skupaj z Nemci.


Italijani, Francozi in Nemci, ki so del konstitutivnega naroda, imajo švicarsko državljanstvo in v to številko niso zajeti.
Bivši uporabnik
# 18.09.2017 ob 13:51
ti-ne # 18.09.2017 ob 12:42 V Švici je skoraj 30% tujcev.

V Švici je 7% tujcev https://www.cia.gov/library/publications
/the-world-factbook/geos/sz.html Italijani in Francozi so del konstitutivega "švicarskega naroda" skupaj z Nemci.
Naš Tito
# 18.09.2017 ob 12:32
V bistvu sploh ni pomembno, katere narodnosti je kak človek,
pomembno je, da govori in se obaša kot Slovenec.

Pomembno pa je dejstvo, da so otroci iz mešanih zakonov
večinoma med najbolj inteligentnimi in podjetnimi.

Trdim, da brez Randopha Slovenija ne bi bila evropski prvak!
zozozo
# 18.09.2017 ob 12:15
Ah, vidim, da so na tej temi sami navijači. Se vidimo na Kongresnem, pa to :)
fritaja
# 18.09.2017 ob 10:23
Miham
# 18.09.2017 ob 08:58
baje je slovensko drzavljanstvo popularno med albanci


Če pogledaš gornje grafe lahko vidiš, da slovensko državljanstvo ni popularno pri nikomer.
V naraščanju so le odpusti iz državljanstva.
melanholik
# 18.09.2017 ob 17:08
@ti-ne
2) Po tvoji logiki tudi Randolph si ne zasluži slovenskega državljanstva.
3) Kako naj košarkaški trener sodeluje v upravljanju države? Mar ni zadosti, da dobro trenira državno reprezentanco?

ad 2.) S tem odgovorom si bom nakopal obilo sovraštva, ampak - jasno, da si ga ne. A lahko kdorkoli ARGUMENTIRANO trdi drugače? Pa nimam nič osebnega proti njemu, ampak to, kar se dogaja v košarki v zadnjih časih, je bolano. Pa o tistih izjavah, da je večji Slovenec kot vsi ostali - ja, dokler zmagujejo. Pljuvajte me, ampak to je dejstvo.
ad 3.) Saj je jasno. Če je državljan, lahko voli in je voljen, tako kot vsi ostali. TO je upravljanje države, ne pa poklic.
Kazalo