Razredov ne bi združevali in učiteljev v razredih ne bi menjali, trdi ministrstvo. Foto: EPA
Razredov ne bi združevali in učiteljev v razredih ne bi menjali, trdi ministrstvo. Foto: EPA
Mojca Škrinjar in Žiga Turk
Po zagotovilih sekretarke Mojce Škrinjar naj ne bi prihajalo niti do bistvenih sprememb urnika. Foto: BoBo

Ministrstvo za izobraževanje in sindikati so se na sestanku pogovarjali o tem, kako zmanjšati sredstva v šolstvu. Ministrstvo bi dvignilo normative na način, da učiteljem ne bi bilo treba delati več, bi pa prejemali manj.

Pripravljeni predlog ukrepov po zagotovilih ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ne bi vplival na kakovost pouka, toda v sindikatu Sviz pravijo, da so vsi predlogi ministrstva enako nesprejemljivi.

Po besedah sekretarja Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije Bojana Hribarja so bili na sestanku postavljeni pred ultimat, naj do petka sporočijo, ali je zanje sprejemljiv ti predlogi. Druga možnost pa je, da podajo svoj predlog, vendar v okviru sedaj predvidenih rezov v maso plač na področju vzgoje in izobraževanja.

To znižanje je samo za področja osnovnega, srednjega in višjega šolstva predvideno v višini 102 milijona evrov, za področje predšolske vzgoje pa dodatnih 28 milijonov evrov, je navedel Hribar. Medtem ko za visoko šolstvo in znanost po besedah Marka Marinčiča, ki vodi Visokošolski sindikat Slovenije v okviru konfederacije Pergam, proračunskih okvirov sploh ne poznajo in danes tudi razreza niso dobili.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije je na naslove različnih evropskih inštitucij poslal pismo, v katerem izraža skrb zaradi načrtovanih posegov slovenske vlade v javni sektor. Po mnenju Sviza predvideni posegi ogrožajo raven dosežene kakovosti in hkrati razgrajujejo elemente socialne države.

"Ne bo združevanja razredov"
Kot je v sredo na novinarski konferenci dejala državna sekretarka na ministrstvu Mojca Škrinjar, so istega dne z ministrstva poslali besedilo predloga novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja.

O konkretnih predlaganih rešitvah glede spremembe zakona ter standardov in normativov pred današnjim sestankom ni želela govoriti. Zagotovila pa je, da predlog "omogoča, da se tekoče šolsko leto nadaljuje brez sprememb, ki bi kakor koli vplivale na kakovost pouka, torej da se učitelji v razredih ne zamenjajo, da ne bo nobenega združevanja razredov in da ne bo nobenih bistvenih sprememb v urnikih in šolskih programih".

Višji normativi, enako delo, nižje plače
Omenila je tudi, da med drugim predlagajo, da se povečajo učne obveznosti učiteljem. Pri tem pa ne predvidevajo, da bi morali ti delati več, ampak bi se jim, ker ne bi dosegali novih normativov, nekoliko znižali prejemki. Gre za od pet- do osemodstotno znižanje, odvisno od posameznikove sedanje obveznosti.

Ukrepi bi začeli veljati februarja
Pristojni minister Žiga Turk pričakuje, da bo tokratni sestanek odločilen glede vprašanja standardov in normativov v izobraževanju. Tako kot Škrinjarjeva tudi on poudarja, da se mudi. Če začnejo ukrepi veljati februarja, se bo zmanjšanje sredstev razdelilo na 11 mesecev, sicer pa bi morali zmanjšanje sredstev uresničiti v krajšem obdobju.

Sviz: Na ministrstvu nič ne popuščajo
V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so dejali, da na ministrstvu "nič ne popuščajo in niso pripravljeni priti nič bližje". Kot pojasnjuje tiskovni predstavnik Sviza Sandi Modrijan, morajo prihraniti 100 milijonov evrov "in to je okvir, v katerem naj bi se dogovorili tako ali drugače".

Štrukelj: Ministrstvo se noče več pogajati
Po besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja gre pri srednih predlogih ministrstva za povečanje učnih obveznosti učiteljev, povečanje normativov tehničnemu osebju, za povečanje minimalnega števila otrok v osnovnih šolah in za šolske okoliše, ki naj bi postali enotni, zaradi česar bo dodatno število ljudi ostalo brez dela. Kot meni, so se na ministrstvu odločili, da se ne bodo več pogajali in bodo spremembe poskušali uresničiti z zakonom.