Cerar se je že v ponedeljek srečal s predstavniki slovenske skupnosti na Koroškem, ki so mu povedali, da so se pod vodstvom glavarja Kaiserja okrepili pozitivni odnosi med slovensko narodno skupnostjo in deželo Koroško. Je pa Kaiserja na zasedanju seznanil z nekaterimi pobudami, ki so mu jih predali predstavniki slovenske manjšine. Foto: BoBo
Cerar se je že v ponedeljek srečal s predstavniki slovenske skupnosti na Koroškem, ki so mu povedali, da so se pod vodstvom glavarja Kaiserja okrepili pozitivni odnosi med slovensko narodno skupnostjo in deželo Koroško. Je pa Kaiserja na zasedanju seznanil z nekaterimi pobudami, ki so mu jih predali predstavniki slovenske manjšine. Foto: BoBo

V okviru zasedanja Skupnega odbora Slovenija-Koroška, ki se je prvič sestal leta 2014, so predstavniki obeh strani poročali o različnih področjih sodelovanja in povezovanja, kot so gospodarstvo, kultura, razvoj podeželja in podobno. "Ugotovili smo, da zelo dobro sodelujemo na številnih področjih, in to sodelovanje bomo krepili tudi v prihodnje," je povedal zunanji minister Miro Cerar.

Posebej je omenil odlično sodelovanje na področju varstva pred naravnimi nesrečami in na področju izobraževanja. Sodelovanje pa se krepi tudi na področju čezmejnih projektov, izboljšanja prometnih povezav, turizma, športa in energetike. Ob tem se je zahvalil za podporo avstrijske Koroške pri organizaciji svetovnega prvenstvena v nordijskih disciplinah, ki ga bo Planica gostila leta 2023.

"Ne gre samo za sodelovanje med Koroško in Republiko Slovenijo, med našimi institucijami, ustanovami in ljudmi, ampak gre tudi za evropsko sodelovanje, kajti poteka v duhu evropskih vrednot," je sklenil Cerar.

Kaiser: Sodelovanje, ki je pomembno za celoten evropski prostor

Koroški deželni glavar je predstavil zelo velike izboljšave v zadnjih letih na področju izobraževanja.
Koroški deželni glavar je predstavil zelo velike izboljšave v zadnjih letih na področju izobraževanja. "Prišli smo do zelo pozitivne perspektive. Dvojezično šolstvo ne Koroškem je edino, ki raste in se širi," je poudaril. Foto: BoBo

Velik pomen je skupnemu odboru in delovanju v dobro prebivalstva pripisal tudi deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser, ki je prepričan, da je to sodelovanje pomembno za celoten evropski prostor. Tako so denimo skupna prometna politika, karavanški predor in železniške povezave velikega pomena ne le za Slovenijo in Avstrijo, ampak za celoten evropski promet.

Kaiser je navedel, da na mnogih področjih sodelujejo vse tesneje in se dogovarjajo za konkretne zadeve. Ob tem je poudaril, da je Slovenija lahko Avstriji za zgled glede vodne politike. "Slovenija je, usmerjena v prihodnost, zaščitila pitno vodo tudi v ustavi in po tej poti želimo iti tudi mi," je povedal.

Obe strani sta na koncu sprejeli tudi skupno izjavo, v kateri so opredelili podrobnosti nadaljnjih skupnih projektov.

Načrtovani projekti

Pri prostorskem načrtovanju načrtujeta izmenjavo izkušenj o urejanju naselij in krajine. Nadaljevali bosta povezovanje v okviru alpske makroregije.
Pri varovanju okolja bosta z namenom trajnostne rabe čezmejnih naravnih virov še naprej sodelovali pri gospodarjenju z vodami, še zlasti v okviru slovensko-avstrijske komisije za Dravo, pri posodabljanju in izmenjavi podatkov na področju urejanja voda in varstva pred visokimi vodami.
V prometu bosta nadaljevali izmenjavo informacij glede gradnje druge cevi predora Karavanke, glede skupnega načrtovanja varnostno-tehnične prenove železniškega predora med Jesenicami in Podrožco ter drugih infrastrukturnih povezav na čezmejnem območju.
Na področju energije sta strani izmenjali informacije o energetskih strategijah in v povezavi s tem tudi o načrtih v zvezi z NEK-om v Krškem.
Krepiti nameravajo tudi sodelovanje pri varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami. Pri tem so napovedali skupno vajo različnih reševalnih enot Karavanke 2019, ki naj bi potekala septembra.
Krepilo se bo tudi sodelovanje in izmenjava izkušenj na področjih sociale, zdravstva, izobraževanja in športa. V kulturi bosta še naprej spodbujali dvostranske stike med kulturnimi ustanovami ter pospeševali sodelovanje na področju filma in filmske koprodukcije.
V kmetijstvu in razvoju podeželja bosta strani nadaljevali široko in intenzivno sodelovanje. Po izteku projekta Agropol bosta še naprej sodelovali v kmetijski pridelavi in živilski industriji, še posebno na področju mleka in mlečnih izdelkov. Poleg tega bosta še naprej krepili stike med mladimi kmeti, povezovali turistične kmetije in gastronomsko ponudbo v okviru projekta Evropska regija gastronomije 2021.

Zasedanje Skupnega odbora Slovenije in Koroške