Liberalna demokracija Slovenije bo po Janezu Drnovšku, Antonu Ropu, Jelku Kacinu in Katarini Kresal dobila novega predsednika. Foto: BoBo
Liberalna demokracija Slovenije bo po Janezu Drnovšku, Antonu Ropu, Jelku Kacinu in Katarini Kresal dobila novega predsednika. Foto: BoBo

Na seji je bila izražena večinska volja, da gredo vsi kandidati za novo vodstvo na kandidatno listo, a so vmes nekateri člani sveta sejo zapustili in niso glasovali, zato je za potrditev kandidature Pircu zmanjkal en glas, je pojasnil predsednik sveta stranke Anton Anderlič in dodal, da so se nato dogovorili, da ga bodo kljub temu predlagali na samem kongresu, ki bo 3. marca. Anderlič tudi pušča odprte možnosti za to, da bo na kongresu kandidiral še kdo drug.

Potrjeni kandidati za podpredsednika stranke so Borut Cink, Sara Karba, Sonja Kralj Bervar, Damjan Matičič, Primož Posinek, Adolf Videnšek, Zmago Zadnik in Jožef Artnak, od katerih bo LDS na kongresu izvolil dva.

Nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske in nekdanji direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Podbregar ter predsednik občinskega odbora LDS-a Jesenice Pirc sta sicer edina soglašala s predlogom članov LDS-a za prevzem vodstva, čeprav je bilo predlaganih več kandidatov.

Kacin: LDS mora gledati naprej
Za kandidata za predsednika je bil med drugim predlagan tudi nekdanji predsednik LDS-a in evropski poslanec Jelko Kacin, ki pa za to ni dal soglasja. V izjavi za medije ob robu sveta je dejal, da je po njegovem mnenju v LDS-u treba "pogledati naprej" in stranko razvijati kot alternativo sedanjemu dogajanju v slovenskem političnem prostoru.

Na seji sveta so se pogovarjali tudi o aktualnem političnem dogajanju in o tem, kaj bo LDS, ki je po decembrskih predčasnih volitvah ostal zunaj parlamenta, počel v prihodnje. Na kongresu bodo tako pripravili osvežitve v programskih usmeritvah, je še povedal Anderlič.

Katarina Kresal, ki je po volitvah odstopila z mesta predsednice, je pojasnila, da se za vodenje LDS-a ne bo več potegovala.