Slovenija
Združena levica in Sloga, Andrej čuš in Zeleni Slovenije, SD, Stranka slovenskega naroda in Združena desnica so se zapletli s kandidati na listah. Foto: MMC RTV SLO
Zapleti so se zgodili v volilnih enotah, v katerih je liste vložila stranka Glas za otroke in družine. Foto: BoBo
Metka Zevnik, ki je bila na kandidatni listi kranjske volilne enote, na volitvah v parlament očitno ne bo mogla kandidirati. Foto: BoBo
       Na kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kakor 35 % od skupnega dejanskega števila kandidatk in kandidatov na listi. Določba prejšnjega odstavka ne velja za kandidatne liste, na katere so uvrščeni trije kandidati oziroma kandidatke, pri čemer mora biti na kandidatni listi, na katero so uvrščeni trije kandidati oziroma kandidatke, najmanj en predstavnik vsakega od spolov.       
 Šesti in sedmi odstavek 43. člena Zakona o volitvah v državni zbor
VIDEO
Zapleti s kandidatnimi li...

Dodaj v

Kandidatne liste: premalo žensk, premalo moških, umrli kandidat in ista kandidatka pri dveh strankah

Stranke niso sposobne slediti pravilom DVK
8. maj 2018 ob 15:44,
zadnji poseg: 8. maj 2018 ob 19:44
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Združena desnica ima na listi premalo žensk, SD in Čuševa stranka imata na listah isto kandidatko, Stranka slovenskega naroda je na listo uvrstila lani umrlega kandidata, na listi Združene levice in Sloge je premalo moških.

Vrhovno sodišče je zaradi varstva volilne pravice zavrnilo pritožbo Združene desnice in tako potrdilo odločbo volilne komisije 6. volilne enote. Pritožniki, Uroš Primc, predstavnik liste kandidatov Združene desnice, stranka Glas za otroke in družine in Nova ljudska stranka Slovenije, so sodišče zaprosili tudi za možnost, da napako v treh dneh odpravijo, a jim vrhovno sodišče tega ni odobrilo. Kakor so zapisali, gre pri nespoštovanju spolnih kvot za vsebinsko, in ne za formalno pomanjkljivost na listi kandidatov. Njihov popravek pa bi pomenil "vsebinsko ponovitev volilnih opravil".

V razsodbi je sodišče zapisalo, da so pritožbeni očitki o zmotni razlagi 43. člena Zakona o volitvah v državni zbor neutemeljeni, saj naj bi bila zakonska odločba glede spolne kvote "vsebinsko jasna in je drugače tudi ni mogoče razlagati, zato bi za izpolnitev zakonskih zahtev sporna lista morala vsebovati več kandidatk ženskega spola", piše v razsodbi, ki še dodaja, da pritožbena stališča, da je treba za določitev deleža posameznega spola upoštevati kandidate v volilnih okrajih, in ne na ravni volilne enote, nimajo podlage niti v zakonu niti v praksi vrhovnega sodišča.

Štiri ženske v 11 volilnih okrajih
Vsaka od osmih volilnih enot v Sloveniji ima 11 volilnih okrajev. V sedmih volilnih okrajih v novomeški volilni enoti so Združeno desnico zastopali moški, v štirih pa ženske, ki v tem primeru predstavljajo 36,3 odstotka kandidatov. A težava je v tem, da ne gre za štiri različne ženske, temveč za dve ženski, ki kandidirata vsaka v dveh volilnih okrajih. Na skupni listi Združene desnice je bilo tako med osmimi kandidati šest moških in dve ženski, ki sta predstavljali le 25 odstotkov vseh kandidatov, kar je manj, kot zahteva zakon.

V novomeški volilni enoti premalo žensk
Novomeška volilna komisija je listo stranke zavrnila, ker zakon določa, da na posamezni kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 35 odstotki. Lista kandidatov "Kangler & Primc Združena desnica - Glas za otroke in družine, Nova ljudska stranka Slovenije" tega pogoja v šesti volilni enoti torej ni izpolnila.

Primc in Zevnikova ostala brez liste
V novomeški volilni enoti bi sicer kandidiral tudi Aleš Primc. Še ena vidna članica te koalicije Metka Zevnik očitno prav tako ne bo mogla kandidirati, saj je bila zavrnjena tudi lista v Kranju. Združena desnica naj bi pritožbo na odločitev kranjske volilne komisije, ki je kandidatno listo zavrnila zaradi enake težave kot novomeška, vložila v sredo. Za zdaj na vrhovnem sodišču nimajo nobene pritožbe.

A tudi če bi bila ta vložena, bi bilo veliko presenečenje, če bi vrhovno sodišče odločilo drugače kot v novomeškem primeru, kar pomeni, da bodo kandidati liste Združena desnica Kanglerja in Primca nastopili le v šestih od osmih volilnih enot v Sloveniji oziroma v 66 okrajih.

Na listi Stranke slovenskega naroda lani umrli kandidat
Znano je bilo, da je volilna komisija v volilni enoti Postojna delno zavrnila listo Stranke slovenskega naroda, saj je bil z nje umaknjen kandidat, "ki nima volilne pravice". Izkazalo se je, da gre za kandidata, ki je umrl že lani. Drugi kandidati na listi SSN-ja se bodo še vedno lahko potegovali za poslanske sedeže.


Zaplet: na listi SD-ja in Andreja Čuša ista kandidatka

Stranki SD ter Andrej Čuš in Zeleni Slovenije sta za parlamentarne volitve kandidirali isto kandidatko, ugotavlja Državna volilna komisija, ki bo zaplet obravnavala na sredni seji. Šlo naj bi za Mileno Babič, so za STA potrdili na DVK-ju, kandidatka pa je soglasje za kandidaturo očitno podala obema strankama. Po zakonski določbi bo komisija štela za veljavno kandidaturo SD-ja, saj je bila njena lista določena prva.

SD je Babičevo uvrstil med kandidate v volilni enoti Ptuj, Čuševa stranka pa v volilni enoti Ljubljana center. Tako v SD-ju kot v Čuševi stranki o zapletu pred današnjo objavo sklica sredne seje DVK-ja niso vedeli ničesar.

Listo Čuša in Zelenih podpisala nevede?
Vodja volilnega štaba SD-ja Dejan Levanič je dejal, da Babičeva do danes ni vedela, da je kandidatka na listi stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije. Pri podpisu soglasja za kandidaturo na tej listi naj bi bila po njenih besedah zavedena, in sicer naj bi ji na neki prireditvi podajanje podpisa predstavili kot listo navzočnosti, nihče pa je ni obvestil, da gre za kandidaturo, medtem ko je z SD-jem kot kandidatka v preteklih tednih sodelovala, je dejal Levanič.

Čuš pa je na navedbe o zavedenosti kandidatke odgovoril, da "vsak ve, kaj podpisuje in kako". Babičeva, ki prihaja iz Pesnice, je po njegovih besedah že na preteklih volitvah za Zelene večkrat kandidirala. "V sodelovanju s pravno stroko pripravljamo predloge rešitev za nastalo stanje," je še dodal za STA.

Zakon o volitvah v državni zbor določa, da če volilna komisija volilne enote ugotovi, da je posamezni kandidat določen na dveh ali več listah kandidatov v isti volilni enoti, ali če Državna volilna komisija ugotovi, da posamezni kandidat kandidira na listah v več volilnih enotah, šteje za veljavno kandidaturo tista, ki je bila določena prva. SD je listo določila 24. aprila, Čuševa stranka pa 30. aprila, je pojasnil direktor službe DVK-ja Dušan Vučko. Zaradi zavrnitve kandidatke se lahko na Čuševi listi v omenjeni enoti zaplete tudi zaradi spolne kvote.

Premalo moških v Združeni levici in Slogi
Vrhovno sodišče je že potrdilo tudi zavrnitev kandidatne liste Združene levice in Sloge Franca Žnidaršiča in Janka Vebra, ker je bilo na njej premalo moških. Ta zadeva je zdaj že na ustavnem sodišču, ki roka za odločitev sicer nima, a zagotavlja, da ko gre za volitve, postopa hitro. Kandidati liste Združena levica Sloga Žnidaršiča in Vebra bodo tako nastopili v sedmih volilnih enotah oziroma v 77 okrajih.

La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
GoodFella
# 08.05.2018 ob 15:50
Če ne znajo vložiti kandidature, kako bi vodili državo, resorje...
kapljač
# 08.05.2018 ob 15:48
Namerno na desnici delajo felerje, da se jih potem zavrne. In ko se jih zavrne, delajo cirkus, kako se jim dela krivica. Ogabno!
darkwader
# 08.05.2018 ob 15:50
Kadar je sodba njim v prid je to pravična sodba, v nasprotnem pa "krivosodje" in ostala šara. Kot najbolj scrklani otročaji. Patetično!
RibičIČ
# 08.05.2018 ob 15:58
Primc na twitterju že teži sodniku Kerševanu, naj mu pride jutri na shod pred sodišče razložit zadevo. Pa kaj temu tepcu ni jasno?!! Daj preberi si že tisti člen pa premisli, na koliko načinov si ga lahko razlagaš.
fridah
# 08.05.2018 ob 15:48
edino pravilno.
drg
# 08.05.2018 ob 15:58
Zavrnili so tudi Združeno levico .. naj oboji skupaj ustanovijo .. ne vem .. recimo Združeni bedaki. ;)
JakobJak
# 08.05.2018 ob 15:55
""""Kadar je sodba njim v prid je to pravična sodba, v nasprotnem pa "krivosodje" in ostala šara. Kot najbolj scrklani otročaji. Patetično!"""""

ja žalostno je to, da raja še vedno naseda, čeprav se obračajo po vetru bolj točno kot veterniva...
Uomo Tigre
# 08.05.2018 ob 16:01
Si zaslužijo neke vrste Darwin award, čeprav ne verjamejo evoluciji.
Olorin
# 08.05.2018 ob 15:56
@kapljac
"Namerno na desnici delajo felerje, da se jih potem zavrne. In ko se jih zavrne, delajo cirkus, kako se jim dela krivica. Ogabno!"

Kaj pa ves, morebiti so pa prev zares nesposobni!

Ne gre pa tlaciti vse desnice v isti kos - NSi se ze lep cas vzdrzuje taksne "zrtvene" taktike za pridobivanje simpatij. Ta je ocitno aktualna le se pri stranki plesastega jastreba in njegovih satelitov.
copcop
# 08.05.2018 ob 16:10
Ojoj, pa tako sem si želel Primca v parlamentu. Všeč mi je njegovo razmišljanje, če imaš eno žensko, ki kandidira v 10 volilnih okrajih, imaš pravzaprav 10 žensk. Ne razumem kako volilne komisije in sodišče to ne razume!

Nič, grem svečke prižigat.
fridah
# 08.05.2018 ob 16:03
pa toliko imajo desnosučni povedati čez istospolne. ;)
cycoII
# 08.05.2018 ob 16:19
Pravičnik Primc vabi sodnika, naj pred sodiščem argumentira sramotno sodbo.
Skisalo se mu je, Metka pa je še sedaj v šoku in ne more govorit.
bori
# 08.05.2018 ob 16:45
Žalostna sodba vrh. sodišča Brez enega vsebinskega argumenta. Zavrnjen niti en naš argument. Samo sklicevanje na dosedanje njihove zlorabe. Maščevanje, ker smo tri leta pod njihovimi okni opozarjali na zlorabe, ki jih zavestno izvajajo. Več jutri ob 10.30 pred njihovimi vrati.

A je ta Primc ploh hodil v osnovno šolo? Ker menda je obvezno. Jutri torej piknik pred sodiščem, kjer bodo prepevali 'ringaraja' in druge domoljubne pesmi.. igranje igric na telefonu, pokemon, slikanice, tobogan..
svabo
# 08.05.2018 ob 16:09
Stranka, ki ne zna pripraviti niti kandidatnih list za volitve, tako ne bo zastopana v dveh volilnih okrožjih se poskuša prikazati, kot resna vseslovenska stranka. Ko pa je očitno, da se gospodje, ker mam jim sedaj tudi uradno po odločitvi vrhovnega sodišča resno primanjkuje; norca delajo iz Slovencev. Imam pa vprašanje za RTV oz. odgovorno urednico informativnih programov. Kako je mogoče, da so prekršili lastno pravilo in so včeraj na soočenje povabili stranko, ki ne bo prisotna z volilno listo v vseh volilnih okrožjih (v dveh jih ne bo), pa je bilo jasno rečeno, da bo soočenje strank, ki bodo imele svoje kandidatne liste v vseh volilnih okrožjih. In glej ga čudo, na soočenju pa ni bila povabljena socialistična partija Slovenije, ki pa kandidira v vseh volilnih okrožjih. No ja očitno trda linija medijskega uravnoteženja ali politične korektnosti že ve kaj dela......
123pepe321
# 08.05.2018 ob 16:04
Primc je po ukazu vložil napačno, da se glasovi ne bodo izgubili, temveč bodo šli k pravi stranki...
kapljač
# 08.05.2018 ob 16:04
Olorin
Primc je na takojšnji tiskovni konferenci že imel zašito uniformo, s katero , kot pravi, se bo boril , za svojo pravico! Je kot bi skavt 14 dni pred taborjenjem že kupil svoj šotor, čeprav je v kampu šotorov za vse dovolj.
zzob
# 08.05.2018 ob 16:20
Za kvote gre !!!
Olorin
# 08.05.2018 ob 16:17
@RibiciC
"Primc na twitterju že teži sodniku Kerševanu, naj mu pride jutri na shod pred sodišče razložit zadevo. Pa kaj temu tepcu ni jasno?!! Daj preberi si že tisti člen pa premisli, na koliko načinov si ga lahko razlagaš."

Sem mislil da se malo hecas in sem sel pogledat. Res je Ales Primitivc.
Voly
# 08.05.2018 ob 19:14
Včeraj je Primc na POP TV razlagal svojo verzijo Slaku, bilo je prav grozljivo. Bolj mu je Slak razlagal, da je njegova razlaga napačna, bolj je človek trmaril, da ima prav in cel svet narobe in da je to samo zarota levičarjev, ki se mu maščujejo za ne vem kaj!
Človek je izgledal res ubogo, zdaj si pa zamislite, da je taka trma na čelu naše države!
TineB
# 08.05.2018 ob 16:52
Se vidi, da ko je šlo za referendum o Družinskem zakoniku in noveli ZZZDR, kjer je Primc bil pobudnik in bil glavni borec proti zakonoma, je imel Primc močno pravno in logistično zaledje, ki mu je pisala argumente za Ustavno sodišče in mu pomaga zbirati podpise. Jasno ,da so mu pomagali SDS, NSi, RKC in konzervativno usmerjeni top pravniki v državi.

Zdaj, ko je prepuščen sam sebi (in Angelci, Metki ter Normi), pa se samo kaže, kako nesposobni so ta tip in ta njegova ekipa.

Kangler na štajerskem koncu ni imel problemov z zakonitostjo list in ženskami na listah.

Na smetišče politične zgodovine! Thanks GOD! ;)
Svit-1
# 08.05.2018 ob 16:17
Jao Primc! Pa gun blond strašiu zravn....
RibičIČ
# 08.05.2018 ob 16:22
@ Olorin

Sem mislil da se malo hecas in sem sel pogledat. Res je Ales Primitivc.


Da. Jutri bo pred sodiščem protest proti sodstvu, pravu in matematiki.
K_ris
# 08.05.2018 ob 18:43
Kangla se po moje za glavo drži in se sprašuje, kaj mu je bilo, da se je s Primcem povezal.
Es
# 08.05.2018 ob 17:22
Klovn. Na soocenju izdavil da bi morali otroci od 14-18 prihajati na volitve v spremstvu starsev. LOL. Kaksen veleum se spomni take ideje? Naj se rajsi potuhne, ker njegov domet je edino skodovanje desnici.
vzhodnik
# 08.05.2018 ob 16:44
Gospod Primc je izredno primitiven. Predvsem pa ne priznava grešne poteze samih sebe. Sklicevati se na maščevanje je najbolj primitiven in dokazuje nepoznavanje ne ustave ne zakona o volitvah. Nesprejemljivo je aroganten in ponižujoče obnašanje proti vsem, ki niso podprli njih in niso na njihovi strani. Popolnoma enako kot JJ in SDS! A je razlika med njimi???
royayers
# 08.05.2018 ob 16:30
Ga bo Norma potolažila. Kako nesposoben si lahko, da ne veš, kaj je 35%. Seveda se potem dereš, da je levica kriva. Ali pa Kučan, Murgle....beda od politike v Sloveniji. Za spoštovanje zakonodaje gre, Aleš. Pa lahko ti še ne vem kako trobiš. Sicer pa, saj matična stranka SDS bo na listi, satelit pač ne bo vzel procentov NSiju...
Valuk_
# 08.05.2018 ob 16:13
O ti smola, pa ravno moji favoriti :)))
runcajz
# 08.05.2018 ob 16:29
@sklonjen
Saj niso krivi sodniki, če Primc in Zevnikova Metka ne znata računat ! Vam so pa vedno krivi drugi ,sami ste pa same ovčke. Tudi tako neumni kot ovce, ki sledijo ovnu .
Vprašaj župnika, kaj pomeni mea culpa ali pa kar Primca samega, saj je diplomirani teolog .To bi moral sedaj ta Primc ponavljat , ne pa s prstom kazat na druge.
firtoh
# 08.05.2018 ob 16:51
Me pa veseli,da Primc ne bo kandidiral.Obstaja pa možnost,da jim bo tale cirkus pomagal čez parlamentarni prag.Ni denarja za plakate in avtobus po Sloveniji,si pa vsak dan na TV Dnevniku.Grozljivka,če se tole uresniči
firtoh
# 08.05.2018 ob 19:13
Moram priznati,da je tale predvolilna kampanja najbolj zabavna do zdaj
DrMinistr
# 08.05.2018 ob 18:40
Ja bogi Primc no. Tak kerlc kot je, pa ne more kandidirat zaradi nekih brezveznih kvot. Kakšna dekadentna in nekrščanska sodba, saj pa ja v svetem pismu jasno piše, da je "dec" glavni, ne pa "baba"

hahahaha
TineB
# 08.05.2018 ob 16:42
Šalabajzarji.

V zakonu jasno piše, da se kvote štejejo glede na DEJANSKO ŠTEVILO kandidatov in kandidatk V VOLILNI ENOTI (ne pa na št. okrajev ali kandidatur ali celo na celotni ravni 88 okrajev).

Pač ne znajo zakona brati. Če so eni redki, ki se jim je to zgodilo. In to se zgodi samim nekim žnj četrtorazrednim strankam.

Zakaj druge stranke z interpretacijo zakona nimajo težav, a?
bleeeee
# 08.05.2018 ob 16:27
Namerno na desnici delajo felerje, da se jih potem zavrne. In ko se jih zavrne, delajo cirkus, kako se jim dela krivica. Ogabno!

Mogoče pa res. Z napako žrtvuješ dve volilni enoti, ki se ti zdita najmanj verjetni za uspeh, potem pa zvališ vse skupaj na zaroto in upaš na porast volilne baze v drugih enotah.
robip44
# 08.05.2018 ob 19:18
HAHAHA Primcu in Zevnikovi se baje meša, ker ne bosta prišla v parlament oba sta izpadla.......temu se reče KARMA......če izkoriščaš otroke za svojo korist te doleti kazen......za vsako rit palca raste.......
tupamaross
# 08.05.2018 ob 17:13
Pravilno. To so taki lenuhi, da se jim ni ljubilo niti pravilnika in
zakonov o nastopu na volitvah prebrati. In takšni ljudje naj bi
bili sposobni voditi državo?
vzhodnik
# 08.05.2018 ob 16:48
Sklonjen.
A vse kar je kršitev desnih in jih zavrnejo je rdeče sodstvo? Če pa jim nepravilnosti in zlorabe in kršitve ter namerne zlorabe potrdijo - jih ne obsodijo so pa pravo sodišče in pravi Ustavni sodniki? Mar je res možno tako bedasto razmišljanje??? NORO!
kapljač
# 08.05.2018 ob 16:08
desnica "lovi na muholovec", najbolj naivno volilno telo. Delajo samo eno napako, za te bi program morali predstavljat v risanicah, barvankah in freskah
Voly
# 08.05.2018 ob 17:01
Primc, to ti je Janša skuhal, ker bo sedaj dobil več glasov! Janša ima veze na sodišču, to bi pa že lahko vedel!
uros23
# 08.05.2018 ob 16:00
Kadar je sodba njim v prid je to pravična sodba, v nasprotnem pa "krivosodje" in ostala šara.

To pomeni, da se tudi krivododje kdaj zmoti :-)
KLIPAN
# 08.05.2018 ob 19:23
@Sklonjen
"Drugega tudi ni bilo za pričakovati od rdečega sodstva!"

Ampak res. Le kako si upajo Primcu soditi tako kot piše v zakonu?
Rdeči čudaki, a ne?
poharc
# 08.05.2018 ob 20:13
Ko v "stranki" ne vedo, da jim je član umrl že lansko leto. Še sožalja niso izrekli, na listo so ga pa dali. Kot pri Miloševiću.
cairns
# 08.05.2018 ob 19:28
Primc Ales
Žalostna sodba vrh. sodišča Brez enega vsebinskega argumenta.

Je pač tako da ljudje z nižjim IQ težko razumejo pravniški jezik, pa četudi je ta zelo nedvoumen.
Ahim
# 08.05.2018 ob 19:24
Na listi Stranke slovenskega naroda lani umrl kandidat
Izkazalo se je, da gre za kandidata, ki je umrl že lansko leto.

Mogoč bi ga pa izvolili v parlament.Še najmanj škode bi naredil.
mohiha
# 08.05.2018 ob 17:38
In takšni kekci bi radi vodili državo.
mostnica
# 08.05.2018 ob 17:30
Vrhunske državniške poteze Zevnikove in Primca! Vrhunsko pluvanje! Pravi karakterni igralci.
štajerc64
# 08.05.2018 ob 17:18
To so naredili za nalašč !
Samo , da lahko lapajo v tri dni in jokajo o krivici.
V resnici je to samo slepilni manever za pridobivanje volilcev za sđs.
Zelo prozorno !
RibičIČ
# 08.05.2018 ob 16:51
Sicer pa morate vedeti, da so težave samo tam, kjer je kandidatne liste vlagal Primc z matematičarko Normo. Kangler, ki je gojil svije, zna dobro šteti in ni naredil napake.
runcajz
# 08.05.2018 ob 16:25
@ kapljač
Popolnoma prav imaš. Za njih so risanke in barvanke, saj gre vendar za otroke Pa tudi otročji so dovolj.
polarni123
# 08.05.2018 ob 16:16
Ni panike. Problem bodo na koncu rešili ustavni sodniki - po izkušnjah bodo po potrebi odločili, da se morajo volitve ponoviti. Seveda v primeru poraza desnice sicer nikakor ne.
Wasabi
# 08.05.2018 ob 18:56
Jaz mislim, da zna danes tweeter pregoreti. Primc ima že 18 retweetov, 12 komentarjev in kar 28 "všečkov". In to šele od 6 zjutraj. Aleš brzdaj to malo, brzdaj!
Kazalo