Kanglerjevi razlogov za dvig cen komunalnih storitev ne podajo. Foto: BoBo
Kanglerjevi razlogov za dvig cen komunalnih storitev ne podajo. Foto: BoBo

Mariborske mestne oblasti so cene obveznih gospodarskih javnih služb nazadnje spreminjale leta 2008, tokrat pa je po njihovih pojasnilih najnujnejša podražitev cen na področju odvajanja odpadnih voda.

Komunalna košarica, ki zajema pitno vodo, ravnanje z odpadno vodo in ravnanje z odpadki, se bo v stanovanjskem bloku ob morebitni uveljavitvi novih cen povišala za okoli pet, v individualni hiši pa za okoli 8,8 evra na mesec, pojasnjujejo na občini. Konkretnih razlogov, zakaj so podražitve potrebne, na občini niso podali.

Cene zamrznjene še za šest mesecev
O tem, ali pričakujejo soglasje države, so na mestni občini ta teden odgovorili, da ta dovoli dvig cen, če so pripravljene skladno s pravilnikom iz leta 2009. Trenutno so cene sicer zamrznjene, a rok zamrznitve poteče že prihodnji torek, ko se bo na novo odločalo, kako s cenami v prihodnje, so pojasnili na MOM-u.

Vendar pa je vlada prav ta teden izdala novo uredbo o določitvi najvišjih cen komunalnih storitev, s katero so dozdajšnje cene storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja določene kot najvišje še za prihodnjih šest mesecev.