Tako država kot nekatera podjetja najšibkejšim že zdaj odpisujejo dolgove, vendar pa bo zdaj odpis hitrejši in poenostavljen. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Tako država kot nekatera podjetja najšibkejšim že zdaj odpisujejo dolgove, vendar pa bo zdaj odpis hitrejši in poenostavljen. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Za odpis dolgov so se odločili v devetih mestnih občinah, in sicer v Celju, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu, na Ptuju, v Slovenj Gradcu in Velenju.

Dolgove bodo odpisali tudi v občinah Ajdovščina, Braslovče, Črnomelj, Dobrovnik, Hrastnik, Hrpelje - Kozina, Idrija, Ilirska Bistrica, Jesenice, Mislinja, Moravče, Radeče, Škofljica, Tišina, Trbovlje.

Podpisnikom so se pridružila tudi podjetja Elektro Celje, Elektro Gorenjska, Elektro Ljubljana, Elektro Maribor, Elektro Primorska, Energija plus, Javno podjetje Energetika Ljubljana, Petrol, E 3, SPL, d. d., Staninvest, JP Vodovod – Kanalizacija, Javno podjetje Črnomelj, Komunala Slovenj Gradec, Komunala Trbovlje, Komunala Kranj, Komunalno podjetje Velenje, Snaga.

Za odpis dolgov so se odločili tudi v treh zavarovalnicah (Zavarovalnica Triglav, Vzajemna zdravstvena zavarovalnica, Adriatic Slovenica Zavarovalna družba).

Podpisnicam sta se pridružili tudi banki, Gorenjska banka in NLB.

Hkrati pa so humanitarne organizacije Rdeči križ, Karitas in Zveza prijateljev mladine z ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak podpisale namero o zagotavljanju podpore in pomoči prisilno izseljenim družinam.

Odpis dolgov le prvi korak h krepitvi socialne države
Sporazum o pomoči najšibkejšim je podpisan na podlagi zakona o pogojih za izvedbo ukrepa odpusta dolgov, ki omogoča upnikom in dolžnikom, da bodo sporazumno odpisali dolg brez davčnih posledic med 1. avgustom letos in 31. januarjem prihodnje leto. Čeprav tako država kot druga številna podjetja že zdaj odpisujejo dolgove, bo zdaj ta proces hitrejši in poenostavljen. Tako premier Miro Cerar kot Anja Kopač Mrak pa napovedujeta, da to ni edini korak na poti pomoči najšibkejšim in krepitvi socialne države.