Ministrica za pravosodje Andreja Katič. Foto: BoBo
Ministrica za pravosodje Andreja Katič. Foto: BoBo

O širšem vprašanju položaja žensk v družbi, nasilju nad ženskami in o vprašanju ustreznosti definicije posilstva v 170. členu kazenskega zakonika je ministrica za pravosodje Andreja Katič spregovorila na srečanju z državnim sekretarjem Gregorjem Strojinom, predstavniki državnega tožilstva, organizacije Amnesty International Slovenije, Zavoda Raziskovalni inštitut 8. marec in Unicefa. Katičeva je poudarila, da je posilstvo kaznivo dejanje in da je potrebna ničelna toleranca do vsakega nasilja. Popolnoma nesprejemljivo je, da v javnosti o opredelitvi posilstva odmevajo dvomi.

Strinjali so se o pomenu ozaveščanja z vidika kaznivosti ravnanj in glede ozaveščanja žrtev posilstev, da kaznivo dejanje sploh prijavijo. Ministrica se je zavzela, da bo na podlagi izpostavljenih vprašanj, pomislekov in pobud nevladnih organizacij ter raziskav sledil tehtni razmislek o potrebnih spremembah kazenskega zakonika.

Pozivi k spremembi kazenskega zakonika pravijo, da bi moral biti vsak spolni odnos brez privolitve prepoznan kot posilstvo. Foto: Radio Maribor
Pozivi k spremembi kazenskega zakonika pravijo, da bi moral biti vsak spolni odnos brez privolitve prepoznan kot posilstvo. Foto: Radio Maribor

Rešitve bodo po napovedih ministrstva pripravljene v sodelovanju s stroko, pri tem procesu pa bo potrebna najširša družbena, zlasti pa politična podpora. Ministrica zato poleg dejavne vloge nevladnih organizacij pozdravlja tudi pobude v parlamentu.

Kot meni ministrica, je ob spremembah zakonodaje treba voditi tudi širšo razpravo o položaju žensk in njihovih pravicah v družbi. Zato je napovedala oblikovanje posvetovalne skupine, ki bo v pomoč pri izvajanju nalog iz resorja ministrstva za pravosodje in soočanju argumentov.

Sodišče: Ni posilstvo, ker je dejanje "zgolj dokončal"

Razsodba, ki je pred kratkim razburila Slovenijo, se je zgodila na koprskem višjem sodišču, ki je presodilo, da moški ni zagrešil posilstva družinske prijateljice, ker je dejanje začel, ko je še spala, silo pa je uporabil šele, ko se je zbudila, in s pomočjo prisile dejanje "zgolj dokončal".

Sorodna novica Pozivi k spremembi zakonodaje: vsak spolni odnos brez privolitve mora biti prepoznan kot posilstvo

Dogodek se je zgodil 11. oktobra 2015 v zgodnjih jutranjih urah, ko je omenjeni moški v otroški sobi svojega stanovanja spolno napadel vinjeno družinsko prijateljico.

Senat koprskih višjih sodnikov je, kot smo že poročali, sprejel odločitev, da moški ni zagrešil kaznivega dejanja posilstva. "Kadar storilec uporabi silo šele po tistem, ko že pride do spolnega odnosa oziroma zato, da spolni odnos dokonča, kot je to v obravnavani zadevi, potem kaznivo dejanje posilstva ni podano," so sklenili sodniki.

Moškega tako niso obsodili posilstva, pač pa blažjega kaznivega dejanja prisiljenja, ki ne sodi med kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost, in mu določili 10 mesecev zapora. Primer je močno razburil slovensko javnost, nemudoma pa so se v javnosti pojavili tudi pozivi k spremembi opredelitve posilstva v kazenskem zakoniku.