Kdo bo ime meseca avgusta? Foto: MMC RTV SLO
Kdo bo ime meseca avgusta? Foto: MMC RTV SLO

Anja Tanšek in Aleksander Rajhard, Valentin Sojar iz UKC-ja, predsednik društva Narodni dom Dejan Crnek in pilot Matevž Lenarčič so bili kandidati za ime meseca junija na Valu 202.

Za las je pred Matevžem Lenarčičem zmagal Dejan Crnek, predsednik športnega društva Narodni dom, ki v teh dneh praznuje 150-letnico ustanovitve.
Na Valu 202 vsak ponedeljek izbirajo ime tedna, nekoga, ki je v prejšnjem tednu naredil korak dlje, stopil iz povprečja, dosegel več. Vsako prvo soboto po zadnjem ponedeljku v mesecu pa med vsemi tedenskimi imeni izberejo še ime meseca, ki se bo s še 11 konkurenti potegoval za naziv ime leta 2013.

Trend upokojevanj vrhunskih slovenskih športnikov je v juniju nadaljeval legendarni rokometni vratar Dejan Perić, ki je med drugim kot kapetan Celja Pivovarne Laško osvojil sam vrh Lige prvakov. Liga prvakov za sodobni ples ne obstaja, sicer bi jo gotovo osvojil tudi Iztok Kovač, umetniški vodja zavoda in skupine ­En-Knap, edinega stalnega ansambla za sodobni ples pri nas, ki je v dvajsetih letih delovanja zaznamoval domači in mednarodni plesni prostor.

Prvi teden sta ime tedna postala najdijaka ...
Najboljša dijaka in zato tudi ime tedna pa sta v prvem junijskem tednu postala Anja Tanšek, ki se v celjskem srednješolskem centru izobražuje za poklic kemijske tehnice, in Aleksander Rajhard, dijak škofjeloške gimnazije. Odličnjaka sta izjemno dejavna ne le v šoli, ampak tudi v številnih obšolskih dejavnostih. Oba se navdušujeta nad naravoslovjem. "Za kemijo sem se odločila, ker me to res veseli. Na gimnazijo gredo tisti, ki še ne vedo, kaj bi počeli v življenju," pravi gimnazijka četrtega letnika, ki bo v nadaljevanju svojega šolanja vpisala študij biokemije. Aleksander, ki ga navdušuje bionika, pa ima že načrt, da bo podiplomski študij opravil v tujini.

... drugi teden Valentin Sojar ...
Luka Božič, Anže Berčič
in Benjamin Savšek so slovenski kanuisti, ki so na ekipni tekmi evropskega prvenstva v kajaku in kanuju na divjih vodah v Krakovu osvojili bronasto medaljo. Letošnjo Kozinovo nagrado je za svoj izbrušen in zaokrožen klavirski opus prejel skladatelj Ljubo Rančigaj, koordinator transplantacijske dejavnosti v UKC-ju Ljubljana Valentin Sojar pa je postal ime tedna v tednu, ko so pri nas uspešno opravili že tisočo transplantacijo ledvice, enega izmed najzahtevnejših postopkov v sodobni medicini. "Ni nekdo umrl, da bo nekdo živel, ampak nekdo živi, ker je nekdo umrl. Ta dimenzija je nekoliko obrnjena, ni vzročnih povezav," pravi dr. Sojar.

Tretji teden slavil Dejan Crnek
Gospodarska kriza se v Sloveniji iz tedna v teden poglablja, ampak podjetja, kot je Hidria, dokazujejo, da je mogoče tudi v zaostrenih gospodarskih razmerah uspešno delovati in se celo razvijati – tudi zato so Hidrio, ki jo vodi Edvard Svetlik, na izboru nagrad European Business Awards med 15.000 podjetji z vsega sveta razglasili za najinovativnejše podjetje na stari celini. Pretnarjevo nagrado za svoje večletno posredovanje slovenske literature in jezika v Albaniji je prejel književni prevajalec Nikolle Berishaj, ime tedna pa je postal predsednik športnega društva Narodni dom Dejan Crnek - 150-letnico delovanja so zaznamovali v slogu sokolskih zletov z nastopom več kot 1.200 sodelujočih: "Cela prireditev je bila prežeta s tem, kar je sokolstvo dejansko razvijalo in kar so tudi generacije naših predhodnikov v teh 150 letih vložile v duha in dušo tega društva. To so vrednote, ki jih danes pozabljamo."

Četrti teden v znamenju Matevža Lenarčiča
Vnovič smo bili ponosni na znanost. Ivan Šprajc, znanstvenik in vodja ekipe arheologov, je na polotoku Jukatan odkril ruševine starodavnega mesta. S površino več kot 22 hektarjev in ostanki številnih stavb je to najobsežnejša do zdaj poznana majevska naselbina na tem območju. Tanja Žakelj, gorska kolesarka, je na evropskem prvenstvu v Bernu premagala celotno konkurenco in v olimpijskem krosu osvojila zlato odličje. Za ime tedna pa ste izbrali Matevža Lenarčiča, pilota, ki je s Pipistrelovim letalom že dvakrat obletel zemeljsko oblo, letos preletel tudi severni pol in na mednarodnem izboru Flightglobal Achievement Awards v Parizu za svoje dosežke prejel naziv najboljšega letalca leta. "Veliko lepše je gledati majhno, lahko in zeleno kot tisto, kar počnemo v družbi, kjer je vse potrošniško, veliko in zmagovalno."

Glasujete lahko s telefonskim klicem v studio v času glasovanja ob 8.15 in 12.00, s poslanim SMS-sporočilom, na spletni strani Vala 202 ali na Facebooku. Ker je pomemben namen akcije tudi dobrodelna pomoč, smo še posebej veseli glasov prek SMS-a, saj s tem prispevate 1 evro v botrski sklad. Ves zbrani denar je tako namenjen otrokom, ki živijo v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj.