Ime meseca aprila je Drago Mislej - Mef. Foto: BoBo
Ime meseca aprila je Drago Mislej - Mef. Foto: BoBo
Ime tedna
Imena aprilskih tednov: Drago Mislej - Mef, Marija Volčjak, Aljaž Pegan, Barbara Jaki in arhitekti Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij Vitanje. Foto: MMC RTV SLO

Za ime meseca aprila ste izbrali Draga Misleja - Mefa, očeta izolskega časopisa Mandrač, ki je po 20 letih obstoja tudi tisočo številko dočakal brez sofinanciranja lokalne skupnosti ali države, brez oglaševalskih mecenov, zgolj po zaslugi naročnikov. Časopis Mandrač zdaj sicer vodi njegov sin, vendar pravi, da je še vedno "zaguljena siva eminenca, ki teži na vse strani, tako kot težijo vsi očetje te vrste". Povedal je, da ga skrbi za obstoj medijskega sveta, kakršnega si želi. “Na neki način, seveda z nekaj svetlimi izjemami, smo novinarstvo spravili na raven odnosov z javnostmi. Dejstvo je, da so vse tiskovne konference politikov dobro zasedene in vsi poročajo enako, medtem pa življenje poteka čisto drugače.”

Drugi aprilski konklurenti so bili ...
Marija Volčjak
je odgovorna urednica Gorenjskega glasa, ki je z 31 zaposlenimi ustanovila holding, s pomočjo Domela pa so odkupili 82-odstotni delež časopisa. Tako so se izognili tveganju, da bi družbo uničili špekulanti, saj bodo sami ustvarjali in upravljali Gorenjski glas. “Večina novinarjev je naredila napako, ko so pred 20 leti prodali svoje deleže v medijskih hišah,” je prepričana in verjame, da ne bodo s časopisom samo dobro delali, ampak tudi dobro gospodarili.

“Ali so veseli, da bom nehal?" je bilo vprašanje Aljaža Pegana, našega najuspešnejšega telovadca na drogu, ko smo mu sporočili, da so ga poslušalci Vala 202 ob napovedi njegove športne upokojitve izglasovali za Ime tedna. Po njem se tudi imenuje prvina Pegan, za katero je prepričan, da je ne bo več izvajal: “Hudo mi bo, da ga ne bom več naredil.” K odločitvi o končanju uspešne kariere sta svoje prispevala huda poškodba in to, da so vaje zanj postale pretežke: “Vaje, ki so jih mladi fantje izvajali lani na olimpijskih igrah, so zame nepredstavljivo težke in nisem videl več pomena, da bi še poskušal tekmovati z njimi, čeprav bi s svojo najtežjo vajo verjetno še prišel do kakšnih stopničk na svetovnih pokalih.”

Barbara Jaki, direktorica Narodne galerije, je postala Ime tedna, ker je najbolj zaslužna, da je razstava Slovenski impresionisti in njihov čas na ogled v pariškem muzeju Le Petit Palais, kar je do zdaj največja predstavitev naše umetnosti v Franciji, domovini impresionizma. ”Francozi cenijo drugačnost, izvirnost. Presenečeni so bili nad tem, kako drugačni so slovenski impresionisti,” je povedala in dodala, da so “za zdaj odzivi navdušujoči, kaj pa še bo do konca razstave, moramo pa počakati".

Avtorji objekta Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) Vitanje, arhitekti Matija Bevk, Vasa J. Perović, Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Rok Oman, Špela Videčnik, Jurij Sadar in Boštjan Vuga, so letošnji prejemniki Plečnikove nagrade za morda, kot so zapisali v utemeljitvi, eno najkompleksnejših arhitektur v Sloveniji vseh časov, ki s svojim vplivom sega daleč prek meja. In prav zato ste jih v zadnjem aprilskem tednu izbrali tudi za Ime tedna na Valu 202. Kot pravi Boštjan Vuga, je že vse kazalo na to, da bodo biroji, ki so v preteklosti sicer že sodelovali, tudi pri tem projektu tekmeci, pa so se zaradi omejenih finančnih okvirov projekta kar sami odločili za sodelovanje. “Najbolj mi je všeč, da objekt ni le center za razvoj vesoljskih tehnologij, ampak postaja družabni center – kraj, kjer se lahko zgodijo zlate poroke, srečanja ribiških, lovskih družin in vsega preostalega, kar ustvarja družabno življenje Vitanja.”

Glasujete lahko s telefonskim klicem v studio v času glasovanja ob 8.15 in 12.00, s poslanim SMS-sporočilom, na spletni strani Vala 202 ali na Facebooku. Ker je pomemben namen akcije tudi dobrodelna pomoč, smo še posebej veseli glasov prek SMS-ov, saj s tem prispevate 1 evro v botrski sklad. Ves zbran denar je tako namenjen otrokom, ki živijo v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu in zgodbe otrok v stiski smo zbrali tukaj.