Iztok Podbregar se je edini potegoval za vodilni stolček LDS-a. Foto: BoBo
Iztok Podbregar se je edini potegoval za vodilni stolček LDS-a. Foto: BoBo
LDS
Katarin Kresal se s trboveljskim kongresom umika z vrha nekdaj največje domače stranke. Foto: BoBo
Podbregar na čelu LDS-a,

Podbregar je po izvolitvi v izjavi za medije dejal, da je današnji kongres stranke pokazal, da sta motivacija in volja za nadaljnje delo v LDS-u izjemno velika. "In v tem pogledu bomo nadaljevali delo, da se liberalna misel in kultura širita in slišita v slovenskem prostoru," je poudaril.
Potrebujejo ideje in ne toliko denarja
Po njegovih besedah se bodo v stranki najprej "prešteli in organizirali, ker je bilo nekaj pretresov po volitvah". Prav tako bo treba izboljšati komunikacijo znotraj stranke, sledile pa bodo razprave, kako dograditi strankin program, napoveduje. "Naš cilj je, da se uvrstimo v DZ na prihodnjih volitvah," je poudaril.

Glede finančnega stanja stranke pravi, da ni rožnato in da bo potreben program sanacije, vendar po njegovih besedah "dobre ideje v prvi vrsti ne potrebujejo finančnih sredstev, ampak motivacijo".
Na vprašanje, s kom se bodo združevali, Podbregar odgovarja, da so pripravljeni na razpravo o sodelovanju z vsemi sorodnimi strankami in gibanji v slovenskem prostoru. V ta namen so na kongresu glasovali tudi o novem statutu, ki omogoča, da podpredsednik stranke postane tudi član kakšne druge stranke.
Štirje novi podpredsedniki
Ker sta lani odstopila tudi oba strankina podpredsednika, so danes izvolili tudi nove podpredsednike - a tokrat štiri, saj so delegati po danes sprejetih spremembah statuta število podpredsednikov povečali. Novi podpredsedniki stranke pa so postali Sara Karba, Sonja Kralj Bervar, Zmago Zadnik in Božo Flajšman.
Na kongresu so sprejeli tudi deklaracijo, v kateri so med drugim zapisali, da je demokracija brez sestavine liberalnosti le privid demokracije, zato bo LDS "storil vse za to, da se kot stranka, način razmišljanja in političnega življenja kot pomemben politični akter vrne v parlament in v sodelovanju z drugimi strankami zagotovi dejavno navzočnost liberalizma kot politične alternative konservativizmu, avtoritarizmu in populizmu v slovenski družbi".

Iz našega arhiva:
- Podbregar ni odgovarjal poslancem
- Afera Sova: Rop trdi, da je govoril resnico
-
Sova v Podbregarjevih časih - 11 ovadb
- "Sova je s prisluškovanjem Janši delovala kot
politična policija"
- Podbregar bo kandidiral za
postojnskega župana

Del dolgov pod Kresalovo poplačan
Katarina Kresal je v svojem nastopu med drugim predstavila tudi finančno stanje stranke, je za MMC poročal novinar TV Dnevnika Seku M. Conde. Po njenih besedah je imela stranka ob njenem prevzemu vodstva za več kot 800.000 evrov dolga, v petih letih pa je bilo za dobra dva milijona evrov stroškov, zlasti s predvolilnimi kampanjami.
Stroške so, je dejala Kresalova, pokrili z donacijami, najeli pa so tudi posojila v vrednosti nekaj manj kot milijon evrov; 415.000 evrov je že poplačanih. Dodala je, da je ob prevzemu stranke dejala, da bo vetrovno.
"Ni bilo samo vetrovno, bil je pravi vihar. V politiko so vstopili kratki odgovori, ki ne prenesejo poglobljenih razprav," je povedala.
Po 20 letih na dnu
LDS je bil dolgo najmočnejša stranka v Sloveniji, njegov predsednik Janez Drnovšek pa je trikrat sestavil vlado in ji predsedoval. Na volitvah so svoj primat izgubili leta 2004, ko je LDS vodil Anton Rop, in štiri leta preživeli v opoziciji. Leta 2008 so pod Katarino Kresal s 5-odstotno podporo postali najmanjša koalicijska stranka v vladi Boruta Pahorja. Predčasne volitve decembra 2011 pa so jih pustile pred parlamentarnim pragom, saj so dobili le 1,48 odstotka glasov volivcev.
Podbregar na čelu LDS-a,