V tekmi za naslednika Draga Kosa (na fotografiji) je 11 kandidatov. Foto: MMC RTV SLO
V tekmi za naslednika Draga Kosa (na fotografiji) je 11 kandidatov. Foto: MMC RTV SLO

Udeležbo na zaslišanju sta že potrdila nekdanji sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Goran Klemenčič in novinar Dnevnika Rok Praprotnik, med tem ko nekdanja poslanka SNS-a oz. Lipe Barbara Žgajner Tavš sodelovanja ni ne potrdila ne zanikala, poročajo spletne Finance.

Izbirni postopek v rokah petčlanske komisije ...
Spomnimo, da je javni poziv za zbiranje kandidatur za predsednika in namestnika predsednika komisije za preprečevanje korupcije predsednik republike Danilo Türk objavil 11. junija, rok za prijavo pa se je iztekel mesec dni pozneje.

Izbirni postopek je v rokah komisije, ki jo sestavlja pet članov: Katjo Filipčič je imenovala vlada, Dušana Kumra DZ, Simono Habič neprofitne organizacije zasebnega sektorja s podorčja preprečevanja korupcije, Etelko Korpič Horvat sodni svet, Polono Kovač pa uradniški svet.

... končna odločitev pa v rokah Danila Türka
Prav komsija je tako tista, ki bo odločila, kateri kandidati so primerni za to funkcijo, seznam, ki ga bo oblikovala, pa bo posredovala Türku. Ta se bo moral nato o nasledniku Draga Kosa (temu mandat poteče konec septembra) v skladu z določbo in zakonom izreči do 8. septembra.

Predsednik protikorupcijske komisije bo imenovan za dobo šestih let, njegov namestnik pa za dobo petih let. Mandat se vsakemu od njiju lahko podaljša le enkrat.