Prvič so poslanci omenjeno materijo skušali urediti leta 1993 s predlogom sprememb takratnega zakona o lokalni samoupravi. Foto: Bobo
Prvič so poslanci omenjeno materijo skušali urediti leta 1993 s predlogom sprememb takratnega zakona o lokalni samoupravi. Foto: Bobo
Luka Juri (SD), eden izmed sopodpisnikov zakona, ki pa si je medtem premislil. Ne podpira ga več.
Franco Juri in Franci Kek, Zares
Franci Kek meni, da je trenutna ureditev protiustavna, pritrjuje mu tudi Franco Juri, ki dodaja, da večina slovenske javnosti podpira nezdružljivost funkcij. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci SDS-a
V SDS-u so predlagali, da se nezdružljivost poslanske in županske funkcije uvede le v večjih mestnih občinah. Foto: MMC RTV SLO
Župani ali poslanci

Za spremembe je glasovalo 48 poslancev, proti pa 36 poslancev. Zakon se začne uporabljati z dnem konstituiranja državnega zbora po naslednjih državnozborskih volitvah.
Poslanci so na redni seji že v sedmem poskusu razpravljali o spremembah zakona o poslancih, s katerimi bi uvedli nezdružljivost poslanske in županske funkcije. Tokrat je zakon predlagalo 44 poslancev s prvopodpisanim Francijem Kekom iz Zaresa, ki je poudaril, da je "trenutna ureditev protiustavna in nepravična".

Bojan Kontič (SD), predsednik mandatno-volilne komisije, je poudaril, da so ne glede na različna mnenja v komisiji na odboru nazadnje sprejeli sklep in poslali zakon pred poslance, saj menijo, da je to področje treba urediti, na sam zakon pa ni imela pripomb niti pravna služba.

V torkovih Odmevih z Rosvito Pesek sta gostovala zagovornik in nasprotnik nezdružljivosti poslanske ter županske funkcije. Zapisali smo nekaj njunih odzivov na odločitev DZ-ja.
Franci Kek (Zares, prvopodpisani pod predlog sprememb zakona): "Očitno ta parlament ni čisto za stran vreči. Pri sprejemanjih vsakokratnega proračuna se je vedno čutilo, da so bili župani v parlamentu najbolj aktivni, njihovi predlogi pa so šli v korist predvsem njihovih matičnih občin in volivcev. Slovenija je dolgoročno danes dobila pri pravičnosti do vseh občin."

Franc Bogovič (SLS, župan občine Krško): "Vedno smo bili bitke proti centralizaciji države. Ta odločitev je bila sprejeta pod čudnim znakom grožnje še ene stranke, da bo koalicijo zapustila. Izgubila je Slovenija, ne županski lobi. Mislim, da bo to čas pokazal. Mislim, da gre za politični manever stranke, ki je popolnoma izgubila zaupanje javnosti. Na lokalnem nivoju se ohranja stik z realnim svetom, tako imenovana zdrava kmečka pamet."

Podpora zakonu tudi od vlade
Vlada po besedah ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs zakon podpira. Pojasnila je, da taka ureditev pomeni decentralizacijo in tudi transparentno delitev oblasti, ki se sicer omejuje ter medsebojno nadzira. "Izvoljeni predstavniki ljudstva so zavezani vsem prebivalkam in prebivalcem, in ne zgolj posameznim interesom," je prepričana ministrica, ki meni, da bo s predlagano ureditvijo konec ugibanj o tem, ali delujejo poslanci župani zgolj v interesu svoje občine.

SLS: Proti zakonu - potrebne so spremembe, ne ukinitev
"V SLS-u se strinjamo, da obstoječa zakonodaja ni najbolj ustrezna," je dejal Gvido Kres, ki je prepričan, da vlada "ni do zdaj nič naredila za decentralizacijo Slovenije", zato menijo, da so župani in poslanci "jamstvo za zastopanje interesov tudi lokalnih skupnosti". "Zavračamo to, da bi poslanec župan skrbel samo za interese svoje občine, potrebno pa je gledati tudi na interese lokalne ravni, na kar lahko poslanci župani tudi opozarjajo, ker imajo izkušnje," dodaja Kres.

DeSUS o predlogu zakona neenotno
Anton Urh
je napovedal, da bodo poslanci stranke DeSUS glasovali vsak po svojem prepričanju. Prepričan je, da "oseba ne more opravljati obeh funkcij, saj se tako slabša kvaliteta njegovega dela". Pojasnil je, da bodo na kongresu stranke v statut v vsakem primeru vnesli, da poslanci DeSUS-a obeh funkcij hkrati ne bodo mogli opravljati.

Kateri poslanci in poslanke so tudi župani oziroma županje?

Renata Brunskole, SD, Metlika
Alan Bukovnik, SD, Radlje ob Dravi
Matjaž Han, SD, Radeče
Anton Kampuš, SD, Gornja Radgona
Bojan Kontič, SD, Velenje
Tomaž Tom Mencinger, SD, Jesenice
Milan Čadež, SDS, Gorenja vas-Poljane
Danijel Krivec, SDS, Bovec
Zvonko Lah, SDS, Mirna Peč
Darko Menih, SDS, Šoštanj
Peter Verlič, SDS, Grosuplje
Matjaž Zanoškar, DeSUS, Slovenj Gradec
Franc Bogovič, SLS, Krško
Franc Pukšič, SLS, Destrnik
Janez Ribič, SLS, Duplek
Milan Gumzar, LDS, Benedikt
Miran Jerič, LDS, Hrastnik
Borut Sajovic, LDS, Tržič

Vir: DZ

LDS in SNS: Gre za nezdružljivi vlogi
V imenu stranke LDS je Anton Anderlič povedal, da je "čas, da se te funkcije ločijo". Dodal je še, da je "potreben temeljit razmislek tudi o drugih združljivostih, v katerih se znajdejo posamezniki na različnih nivojih".

Da "gre za nezdružljivi vlogi, saj nekdo istočasno nastopa v zakonodajni in izvršni veji oblasti", je prepričan tudi Silven Majhenič iz SNS-a, ki je napovedal, da bodo v stranki glasovali za nezdružljivost funkcij. Prepričan je, da je pomembno, da "ti ljudje enkrat dojamejo, da so predstavniki vsega ljudstva in da morajo delovati v interesu vseh". "Funkcija poslanca zahteva celega človeka, poslanec, ki dosledno opravlja svojo funkcijo, nima časa, da opravlja še župansko," je še povedal Mejhenič.

SD: Vsak bo glasoval po svoje
"Večina poslancev SD-ja bo predlog podprla, bomo pa glasovali vsak po svoje in naj vsak poslanec sam prevzame odgovornost za to," je povedal Miran Potrč. Pojasnil je, da v stranki menijo, da je bilo o tem vprašanju že toliko razprav, da ni več treba o tem razpravljati, "saj je bilo danih že dovolj argumentov za pa tudi proti, ki pa so po večini bolj izgovori".

"Poslanec, ki je hkrati župan, se pri vprašanjih lokalne samouprave in podobnih tem težko odpove gledanju na lastne interese ter interese občine, ki jo zastopa," še meni Potrč, ki verjame, da se bo, če bo zakon sprejet, povečal "ugled poslanske funkcije".

SDS: Nezdružljivost zgolj za večje občine
Andrej Vizjak
iz SDS-a je prepričan, da je "ta zakon tipičen odsev politične neusklajenosti koalicije - če deluje tako pri takšnih temah, kako deluje šele pri pomembnejših temah". V SDS-u menijo, da je treba uvesti neke omejitve, zato predlagajo amandma, da nezdružljivost poslanske in županske funkcije začne veljati v največjih mestnih občinah. Napovedali so, da bo SDS glasoval za zakon, če bo sprejet njihov amandma.

Luka Juri (SD), eden izmed sopodpisnikov zakona, ki pa si je medtem premislil. Ne podpira ga več.
Župani ali poslanci