Spomenik zmage v Murski Soboti  je bil zgrajen po načrtih ruskega arhitekta Arončika iz belega kararskega marmorja v čast in slavo zmagovalcev 2. svetovne vojne, sovjetskih vojakov in jugoslovanskih partizanov. Foto: Jože Grgurič
Spomenik zmage v Murski Soboti je bil zgrajen po načrtih ruskega arhitekta Arončika iz belega kararskega marmorja v čast in slavo zmagovalcev 2. svetovne vojne, sovjetskih vojakov in jugoslovanskih partizanov. Foto: Jože Grgurič
Ruska kapelica je po mnenju vlade s svojo obliko in zgodovinskim pomenom izjemnega pomena za Slovenijo in simbol slovensko-ruskega prijateljstva. Foto: BoBo
Člani ruske motociklistične skupine Night Wolves (Nočni volkovi), ki jo nekateri ljubkovalno imenujejo tudi Putinovi Hell's Angels, so se pred dnevom zmage odpravili po sledeh Rdeče armade. Nekatere države, kot denimo Poljska so jim prepovedali vstop v državo. Peščica nočnih volkov pa je prejšnji teden obiskala tudi Slovenijo, kjer jih je v ruskem veleposlaništvu sprejel ruski veleposlanik Doku Zavgajev. Foto: Veleposlaništvo Rusije/Twitter

Sedemdeset let po drugi svetovni vojni bo Slovenija dobila vsaj dva nova spomenika, posvečena vojnim žrtvam. Ob Kongresnem trgu v Ljubljani je že nekaj časa načrtovan spomenik žrtvam vseh vojn. Lokacija drugega spomenika, ki bo posvečen "vsem ruskim in sovjetskim vojakom", pa še ni znana.

Rusi tudi po Sloveniji praznujejo 70. obletnico zmage v "veliki domovinski vojni 1941–1945," saj rusko veleposlaništvo ta teden v 46 slovenskih mestih in krajih, v katerih so spomeniki in grobovi sovjetskih vojakov, pripravlja spominske slovesnosti. Med drugim bodo jutri v Žužemberku odkrili spominsko ploščo z imeni sovjetskih vojakov, ki so sodelovali v partizanskem gibanju in so padli med osvobajanjem Bele krajine. V Črnečah pri Dravogradu in v Dolenjih Novakih pri Cerknem so že odkrili prenovljene spomenike, slovesnost je bila napovedana tudi v Samotorici nad Horjulom, kjer je spomenik na grobu neznanega ruskega partizana (sosednja vas je znameniti Št. Jošt, kraj, kjer so bile ustanovljene prve vaške straže in kjer stoji kapela mučencev oziroma kapela, posvečena ubitim domobrancem).

Osrednja prireditev bo v soboto v Murski Soboti, kjer bosta po napovedih predsednik republike Borut Pahor in ruski veleposlanik Doku Zavgajev položila tudi venec v spomin padlim ruskim vojakom pri spomeniku zmage in grobnici rdečearmejcev na pokopališču v Murski Soboti, ki jo je leta 1945 osvobodila ruska vojska. Rusko veleposlaništvo pa bo pripravilo tudi koncert.

Pahorja seznanili z gradnjo spomenika
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je sredi tedna tudi sprejel vodstvo slovensko-ruskega organizacijskega odbora za postavitev spomenika vsem ruskim vojakov, ki so umrli v obeh svetovnih vojnah na ozemlju Slovenije, v katerem sopredseduje ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

Postavitev osrednjega spomenika vsem ruskim vojakom določa sporazum med Slovenijo in Rusijo o vojnih grobiščih iz maja 1993, spomenik pa naj bi predvidoma postavili prihodnje leto z ruskimi sredstvi.

"Lokacija spomenika še ni določena, predvideno je, da bo spomenik blizu krajev, ki so zgodovinsko povezani z ustreznimi dogodki iz časov prve in druge svetovne vojne. Postopki v zvezi z lociranjem in gradnjo bodo vodeni po slovenskih predpisih (Izvedba natečaja ali pridobitev arhitekturne rešitve za spomenik, ki zajema tudi vse potrebne mere za umeščanje v prostor). Gradnjo bo financirala ruska stran," pravijo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Ruska kapelica je državnega pomena
Po navedbah ministrstva za delo je v Sloveniji 39 krajev, kjer so pokopani ruski vojaki. Večja vojna grobišča so na Kalcah pri Logatcu, v Mariboru, v Murski Soboti ter na Vršiču pod Erjavčevo kočo in pri Ruski kapelici … Prav Rusko kapelico so na četrtkovi vladni seji razglasili za kulturni spomenik državnega pomena.

"Unikatna kapelica je s svojo obliko in zgodovinskim pomenom, spominom na prvo svetovno vojno in žrtve plazu, zlasti številne ruske ujetnike, spomenik izjemnega pomena za Republiko Slovenijo. Je simbol slovensko-ruskega prijateljstva in prostor mednarodnih srečanj," so zapisali v uradu vlade za komuniciranje.