Začasni minister za izobraževanje, znanost in šport, premier Miro Cerar, je predal posle novi ministrici Klavdiji Markež. Foto: KPV
Začasni minister za izobraževanje, znanost in šport, premier Miro Cerar, je predal posle novi ministrici Klavdiji Markež. Foto: KPV

Predsednik vlade je Klavdijo Markež za ministrico predlagal namesto Stanke Setnikar Cankar, ki je odstopila zaradi razkritja visokih honorarjev, ki jih je prejemala ob delu na fakulteti. Markeževo, ki je pred nastopom poslanske funkcije več let vodila Ljudsko univerzo Ptuj, je DZ za ministrico potrdil v petek zvečer.

Zaskrbljeni študenti
Zveza študentskih klubov Slovenije (Zveza Škis) je ob imenovanju Markeževe zaskrbljena, saj nova ministrica po njihovem mnenju ni seznanjena s problematiko visokega šolstva, zato naj bi bila njena sposobnost reševanja strukturnih problemov visokega šolstva vprašljiva.

Javno visoko šolstvo potrebuje ureditev, ki ga bo zaščitilo pred interesi zasebnega kapitala. Zadnji predlog ZVIS-a je bil z deležniki v celoti zavrnjen, saj je na univerzo gledal kot na stvar korporativnega upravljanja, ne pa kot temelj znanosti in raziskovanja. Po mnenju Zveze ŠKIS mora ministrica uskladiti delo in delovati v interesu dostopnega in kakovostnega javnega izobraževanja, so zapisali v sporočilu za javnost.

Markeževa po navedbah Zveze Škis tudi ni seznanjena s težavo prekarnosti, zato je vprašljiva primernost novega vodstva ministrstva, ki je, kot kaže, brez celovitega uvida v problematiko visokega šolstva in ni seznanjeno niti z medijsko najbolj odmevnimi težavami.