Senat FDŠ je ugotovil, da pomemben del magistrske naloge Klavdije Markež očitno ni del njenega lastnega dala, plod njene lastne ustvarjalnosti in dosežkov. Foto: MMC RTV SLO
Senat FDŠ je ugotovil, da pomemben del magistrske naloge Klavdije Markež očitno ni del njenega lastnega dala, plod njene lastne ustvarjalnosti in dosežkov. Foto: MMC RTV SLO

Fakulteta za državne in evropske študije (FDŠ) je sporočila, da je njen senat v sredo sprejel odločitev za odvzem magistrskega naziva nekdanji poslanki in ministrici Klavdiji Markež. Med razlogi za odvzem so med drugim navedli, da je bilo 37 odstotkov magistrske naloge, ki zajema pet ključnih teoretično konceptualnih poglavij naloge, delo drugega avtorja, Jerneja Ladinika, predstavljeno pa kot avtorsko delo Klavdije Markež. S tem so bili izpolnjeni pogoji za odvzem znanstvenega naziva glede na pravilnik FDŠ-ja. Markeževa pa glede odvzema lahko sproži pravni spor.

Ministrica sama poslala nalogo v preverbo
Klavdija Markež je na začetku aprila po petih dnevih odstopila z mesta ministrice za izobraževanje zaradi očitkov, da naj bi bilo njeno magistrsko delo plagiat. Markeževa je sicer ob tem navedla, da je na lastno pobudo poslala svojo magistrsko nalogo v pregled FDŠ-ju, da bi ugotovili pristnost avtorstva. S FDŠ-ja so ji odgovorili, da se magistrska naloga po prvem računalniškem pregledu v določenem delu ujema z drugimi viri, zato so jo dodatno preverili. Markeževa je sicer magistrirala leta 2005, ko računalniški pregled magistrskih nalog še ni bil ustaljen način preverjanja avtorstva.

Klavdija Markež bi se lahko vrnila v poslanske klopi, vendar tega ni storila. V telefonskem pogovoru s predsednikom DZ-ja Milanom Brglezom je dejala, da storjene napake obžaluje, odstop z ministrskega in poslanskega položaja pa naj bi pomenil prevzem odgovornosti za njena dejanja.