Nobena dozdajšnja vlada ni kazala zanimanja za razčiščevanje spornih poslov, je poudaril prvi mož komisije. Foto: BoBo
Nobena dozdajšnja vlada ni kazala zanimanja za razčiščevanje spornih poslov, je poudaril prvi mož komisije. Foto: BoBo

Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič je pisal predsedniku vlade Janezu Janši, agenciji za upravljanje kapitalskih naložb (ki se ji čas izteka) in trem ministrom. Spornega je mnogo. Pod drobnogledom komisije ali drugih organov je, žal, večina družb v državni lasti. A ne zdajšnja vlade ne prejšnje niso kazale zanimanja za razčiščevanje spornih poslov, je za Dogodke in odmeve poročala Simeona Rogelj.

Razčiščevanje spornih poslov je mogoče tudi prek organov družb, a vlada in AUKN pogosto nista soglasna glede predlogov za njihove skupščine. V tem pogledu je aktualna predvsem skupščina Nove kreditne banke Maribor (NKBM), pri kateri ni bilo soglasja glede predlogov za širitev dnevnega reda. Po zadnji spremembi zakona o upravljanju kapitalskih naložba sta vlada in AUKN za državno premoženje soodgovorna.

Kot dodajajo v komisiji, imajo pod lupo zlasti poslovne in nadzorne osebe obeh bank, kjer naj bi bila korupcija zlasti razširjena. V postopkih imajo tudi osebe iz podjetij Dars, Telekom in Slovenske železnice. Tam razširjena korupcija ima različne oblike. Med drugim gre za neučinkovit nadzor poslov družb ter opuščanje ugotavljanja in uveljavljanja odgovornosti. Klemenčič je zaradi pomanjkljivega nadzora prst usmeril tudi v Banko Slovenije.