Boškovićevo veseli, da so pretehtali strokovni argumenti. Foto: MMC RTV SLO
Boškovićevo veseli, da so pretehtali strokovni argumenti. Foto: MMC RTV SLO

Zbornica ob tem Boškovićevi očita tudi, da naj bi opravljala posle, ki niso združljivi z ugledom in neoporečnostjo notarskega poklica. Vendar minister Klemenčič po drugi strani ugotavlja, da za razrešitev ni razlogov.

Zakon o notariatu namreč predvideva razrešitev notarja, ko ta sprejme plačano službo ali funkcijo, ne pa tudi takrat, "ko služba oziroma funkcija ni plačana, kot velja v primeru nepoklicnega opravljanja funkcije občinskega svetnika", pojasnjujejo na ministrstvu

Zbornica za krnitev ugleda nima argumentov
Notarska zbornica je v predlogu za razrešitev Boškovičeve navajala, da notarjem ni dovoljeno opravljanje poslov, ki so nezdružljivi z ugledom in neoporečnostjo, ki ju zahteva opravljanje notarskega poklica ali zaradi katerih bi lahko bilo okrnjeno zaupanje v notarjevo nepristranskost in verodostojnost pri njem izdanih listin.

Klemenčič ugotavlja, da zbornica "ni ne navedla ne konkretizirala in ne dokazala obstoja poslov, ki naj bi jih notarka opravljala in ki naj bi bili nezdružljivi z ugledom in neoporečnostjo, ki ju zahteva opravljanje notariata ali zaradi katerih bi bilo lahko okrnjeno zaupanje v notarjevo nepristranskost in verodostojnost".

Boškovičeva: "Vsaj minister ni podlegel vplivom"
"Vesela sem, da je vsaj pri ministru prevladala strokovnost in ni podlegel vplivom lokalne politike, tako kot je vodstvo zbornice," se je na sklep ministrstva za TV Slovenija odzvala Polka Bošković. Pravi, da se je izkazalo vse, kar je ves čas trdila, to je "da funkciji nista nezdružljivi. To so ugotovili tudi ugledni pravni strokovnjaki."

Boškovičeva se še vedno sprašuje: "Ali je naključje, da je zbornica predlagala mojo razrešitev kmalu po tem, ko je koprski župan ob dogajanju z obalnim zavetiščem za živali, v katerega sem se vključila kot občinska svetnica, izjavil, da bo zoper mene uporabil vsa sredstva?"

Ob predlogu ministru za razrešitev septembra letos je zbornica presodila, da so kršitve Boškovičeve tako hude, da terjajo takojšnjo razrešitev. Da je Boškovićeva že eno leto mestna svetnica, so, kot so navajali, izvedeli "iz medijev in od strank".

Minister Klemenčič je zbornici nato 14. oktobra predlagal uvedbo disciplinskega postopka zoper Boškovičevo, če meni, da obstaja sum hujših kršitev, vendar ga zbornica do danes ni sprožila.

"Kaj pa naj najdejo v disciplinskem postopku, česar ni ugotovil že minister? Ne procesno ne vsebinsko ni podlage za uvedbo kakršnega koli disciplinskega postopka. Če pa ga bodo uvedli, bom nemudoma zahtevala njegovo ustavitev," napoveduje Boškovićeva.

»Sklepa ministra za pravosodje, s katerim je ustavil postopek razrešitve notarke Polke Bošković v tej fazi ne moremo komentirati. Odločitev in stališče Notarske zbornice Slovenije bomo zavzeli po natančni proučitvi sklepa in vseh dejstev ter o tem obvestili vse vpletene in javnost«, odgovarjajo na notarski zbornici.