Gosta ob MMC-jevem dnevu živali sta bila Tilen Pajek in Jadranka Juras. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Trček
Gosta ob MMC-jevem dnevu živali sta bila Tilen Pajek in Jadranka Juras. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Trček

Dodal bi, da sem proti kupovanju živali. Občutek, da kupiš živo bitje, mi je grozen. Sem proti kupovanju, raje imamo posvajanje ali reševanje živali. Ali so to iz zavetišč ali laboratorijev (npr. podgane, kunci).

Tilen Pajek
Jadranka Juras
Jadranka Juras je v spletnem klepetu brez zadržkov odgovarjala tudi na provokativna vprašanja. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Trček
MMC-jev dan živali: Klepet s Tilnom Pajkom in Jadranko Juras

Na MMC-ju smo sredni dopoldan posvetil živalim, saj smo začeli nov živalski portal Živalski otok, na klepet pa smo povabili tudi urednika spletnega mesta Pes, moj prijatelj Tilna Pajka in umetnico ter borko za pravice živali Jadranko Juras (njeno razmišljanje lahko preberete v kolumni).

Z gostoma smo najprej opravili krajši videoklepet (ogledati si ga lahko pod člankom), nato pa sta v spletni klepetalnici odgovarjala še na vaša vprašanja.

O problematiki zavrženih mačk
Vprašanja so bila različna, saj je tematika živali zelo obširna. Najprej sta se dotaknila problematike zavrženih in zapuščenih mačk. "Zagotovo je največja težava v tem, da (predvsem na Obali, kjer sem sam doma) nimamo zavetišča zanje. Ravno zato društva in veliko organizacij zavržene mačke sprejemajo tudi doma in jih skušajo oddati. Poleg tega pa je rešitev te težave predvsem poudarek na kastraciji in sterilizaciji živali, saj tako preprečimo nezaželena rojstva in posledično zapuščene mačke," je dejal Pajek, Jurasova je dodala: "Je pa res, da se nekatere občine - za Ljubljano vem - na tem področju zelo angažirajo in izvajajo sterilizacijo in kastracijo prostoživečih mačk, kar je zaenkrat edina rešitev, da se število nezaželenih mačk zmanjša."

Z rumeno pentljo lahko opozorimo okolico
Pajku se sicer zdi zelo neodgovorno, da skrbniki svoje pse spuščajo s povodcev. "Ravno zadnjič sem na sprehodu srečal gospo, ki je svojega psa imela brez povodca. To se mi zdi neodgovorno, saj moramo na sprehodih in pri stikih z drugimi sprehajalci poskrbeti za varnost. Jaz osebno vedno psu nadenem povodec, in to se mi zdi edino pravilno," je dejal in dodal: "Pri srečanju psov brez povodca je bistveno ne prestrašeno reagirati, saj to žival začuti. Kot rečeno, pa ni prav, da je pes brez nadzora. Če ni na povodcu, pa je prav, da ga skrbnik pokliče k sebi. Obstaja tudi 'rumena pentlja', ki jo nadenemo na povodec in s tem opozorimo okolico, da psa raje pustimo pri miru in vanj ne drezamo."

O kupovanju živali
Oba gosta sta odločno proti kupovanju živali, še posebej eksotičnih. "Sama si prizadevam, da bi se prodajanje živali prenehalo, sploh eksotičnih živali, ki nimajo v našem okolju in domovih kaj početi," je prepričana Jurasova, Pajek je pristavil: "Dodal bi, da sem proti kupovanju živali. Občutek, da kupiš živo bitje, mi je grozen. Sem proti kupovanju, raje imamo posvajanje ali reševanje živali. Ali so to iz zavetišč ali laboratorijev (npr. podgane, kunci)." Zavetišča so polna živali, je še poudarila Jurasova.

O mučenju živali
Mučenje živali je žal nekaj, kar se v Sloveniji pogosto dogaja, tudi mediji velikokrat poročajo o grozodejstvih, ki jih je v ravnanju z živaljo zmožen človek. Primerov mučenja je bilo v zadnjih letih ogromno. "Mene se dotakne vsak primer, ko se tisti, ki stori dejanje ali mučenje, tega ne zaveda. To se mi zdi največja težava," je zapisal Pajek, medtem ko se Jurasovo dotakne vsaka zaklana žival in nepriznavanje pravic tem živalim.

Od UVHVVR-ja pričakujeta veliko
Na čelu Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je Vido Čadonič Špelič zamenjal sindikalist dr. Janez Posedi, od katerega gosta pričakujeta veliko. "Osebno sem zamenjave vesel. Pričakovanja pa so velika. Predvsem to, da se vrne zaupanje oziroma da se ustvari odnos z nevladnimi organizacijami. Nastop gospe je bil včasih smešen in včasih - glede na izjave - neodgovoren. Verjamem v to, da bomo imeli nadzor in izvajanje zakona urejen v čim boljši prid živali. Žalostno, da včasih prostovoljci s svojimi sredstvi in časom naredijo veliko več kot za to ustanovljene in financirane inštitucije," meni Pajek.

"Mislim, da ne gre samo za njen odnos, ampak odnos večine inšpektorjev. Premalo smo sodelovali in bili uperjeni drug proti drugemu. Upam, da se bo to zdaj izboljšalo - zaradi živali. Gospa Vida pa pač ni ravno posrečeno dajala izjave v kamere oz. posrečena je že bila videti, samo neposrečeno je govorila," je še dodala Jurasova.

Klepet lahko v celoti preberete tukaj.

Dodal bi, da sem proti kupovanju živali. Občutek, da kupiš živo bitje, mi je grozen. Sem proti kupovanju, raje imamo posvajanje ali reševanje živali. Ali so to iz zavetišč ali laboratorijev (npr. podgane, kunci).

Tilen Pajek
MMC-jev dan živali: Klepet s Tilnom Pajkom in Jadranko Juras