Iskalcev prve zaposlitve je vse več. Foto: BoBo
Iskalcev prve zaposlitve je vse več. Foto: BoBo
Zavod za zaposlovanje
Še vedno so najbolj iskani profili naravoslovne in tehnične stroke. Foto: BoBo

Ob tem svetovalka, ki je v spletni klepetalnici odgovarjala na vprašanja v zvezi z zaposlovanjem mladih, poudarila: "Delodajalcem so poleg znanj, delovnih izkušenj, izobrazbe zelo pomembne tudi mehke kompetence, kot so: prilagodljivost; sposobnost timskega dela, sposobnost dela v dinamičnem, stresnem okolju, odgovornost, učljivost, inovativnost, komuniciranje in jasno izražanje ..."

Celoten klepet lahko preberete tukaj.

Javna dela, samozaposlovanje, izobraževanje ...
Trenutno se zavod za zaposlovanje z javnim povabilom Zaposli.me osredotoča predvsem na mlade, iskalce prve zaposlitve. "Mlade brezposelne osebe se lahko vključujejo tudi v praktično vse programe Aktivne politike zaposlovanja (APZ) – v programe izobraževanja, usposabljanja, subvencioniranega zaposlovanja in samozaposlovanja ter v programe javnih del," pojasnjuje in dodaja, da so mladim na voljo tudi različne delavnice za pridobivanje veščin iskanja zaposlitve in programe aktivne oblike zaposlovanja.

Na vprašanje, ali je res smiselno, da se morajo mladi obvezno udeleževati delavnic računalniških znanj, pisanja prošenj itd., saj to povečini že znajo, pa Jamnikova odgovarja, da vsi mladi teh veščin nimajo. "Verjetno vsak izmed nas lahko pridobi tudi nova spoznanja in ima priložnost izmenjave izkušnje z drugimi iskalci zaposlitve," dodaja in poudarja, da s prijavo za zavod vsak posameznik "sprejme tudi določene obveznosti in se k udeležbi na delavnici zaveže s podpisom in dogovorom znotraj zaposlitvenega načrta".

Prekvalifikacije ne obstajajo več, zdaj izvajajo programe izobraževanja
Jamnikova pri tem še pojasnjuje, da na zavodu brezposelnih ne usmerjajo v posamezen program, "ampak je to vedno stvar dogovora med posameznikom in svetovalcem". "Pri tem se upošteva posameznikovo dosedanjo izobrazbo, sposobnosti, delovne izkušnje, interese in stanje na trgu dela ter razpoložljiva finančna sredstva," še pravi, pri čemer pa poudarja, da programov za pridobitev formalne izobrazbe (t. i. prekvalifikacij) zavod že vse od leta 2011 ne izvaja več.

Serija klepetov Na mladih svet stoji
1. oktobra je bil gost klepetalnice Mitja Urbanc, predsednik Študentske organizacije Slovenija, 8. oktobra pa Peter Debeljak, direktor Urada za mladino. 22. oktobra ob 11. uri bo gostja dr. Mina Paš iz DrogArta, 29. oktobra ob 11. uri pa bo dr. Evita Leskovšek iz Inštituta za varovanje zdravja odgovarjala na vprašanja v zvezi s spolnostjo. Darjo Jamnik smo v klepetalnici gostili v okviru serije oktobrskih klepetov, ki smo jih poimenovali Na mladih svet stoji. Z gosti skušamo osvetliti vprašanja, s katerimi se spoprijema mlada generacija: študij, zaposlovanje, ukrepi na ravni države, mamila in spolnost.