"Čeprav se sama čustveno ne vpletam v svoje delo, take nepravilnosti prizadeneje tudi mene, kot občanko, državljanko, davkoplačevalko," pravi televizijska novinarka. Foto: MMC RTV SLO

Sem absolutni zagovornik neodvisnosti medijev in novinarjev. Sama delujem tako. Večkrat so me že " popredalčkali", mi nadeli vse mogoče barve. Že to, da so me tlačili vsepovsod je dokaz, da ne sodim nikamor. Razen v službo javnosti.

Novinarka TV Slovenija Eugenija Carl je pred meseci razkrila črno gradnjo brata nekdanjega predsednika republike, člana SDS-a in nekdanjega vodje Elesa Vitoslava Türka. V zelo odmevnem prispevku je razkrila, da si je Türk nezakonito zgradil ogromno vilo na parceli, kjer so bili dovoljeni le pomožni kmetijski objekti.
Druga zgodba, ki je Eugenijo profilirala kot prodorno novinarko, pa je bil prispevek s tržaške tržnice, kjer je razkrila obalne prodajalce "eko" sadja in zelenjave, za katera se je izkazalo, da je vse navadnega izvora, kupljeno pri sosedih v Trstu.

Tudi zaradi razkritja tehh zgodb - bilo pa jih je seveda mnogo več tudi v 20 letih, kolikor je Eugenija z nami - si je prislužila nagrado Društva novinarjev Slovenije in nominacijo za Slovenko leta.

Novinarji so dolžni opozarjati
"Mnenje javnosti mi zelo veliko pomeni," je Eugenija priznala v spletni klepetalnici MMC-ja. "Novinarji smo ali bi morali biti tu zato, da gledajo oziroma gledamo pod prste kršiteljem vseh vrst. Biti čuvaj družbe je dolžno ravnanje novinarja. Zame je to poklicna mantra."

Sledila ji je tudi pri zgodbah o tržnici in črnograditeljih. "Ti dve zgodbi sta najpristnejši dokaz hude družbene anomalije. Dokaz, da so odpovedali prav vsi, ki bi morali že zdavnaj skočiti na noge. Inšpekcije, ministrstva ... tisti, ki dobivajo plačo iz javnega denarja. Pa tega niso storili. In na to smo novinarji dolžni opozoriti."

Ima pa takšno delo tudi temne strani, saj so novinarji deležni tudi groženj. Eugeniji so tako že neposredno grozili po telefonu, pogosto dobi opazko, "da se to ne bo dobro končalo", popraskajo ji avto.

"Bolj kot vse to me v imenu celotnega novinarskega ceha skrbijo pritiski, ki jih na novinarje vršijo centri politične in gospodarske moči. Paleta je pisana; od tožb, do prijav na stanovske institucije, dopisov urednikom, direktorjem, usmerjenih lažnih informacij z namenom osebne diskreditacije novinarja....vse to sem že izkusila na svoji koži in se še dogaja. Novinarji, ki si upamo " zakopati" globlje pogosto plačujemo visoko ceno," pravi.

Popovičevih besed ne komentira
Tako koprski župan Boris Popovič svoje mnenje o njej, njenem delu in njenem zasebnem življenju pogosto javno pove pred ostalimi novinarji. A na to se Eugenija ne ozira: "Županovih izjav ne bom komentirala, ker se na tako nizko raven ne bom spuščala in se z njim res ne mislim ukvarjati. Gospod Popovič bi verjetno rad dosegel, da ne bi več poročala o njem, kar se seveda ne bo zgodilo. Me pa čudi, da se v vseh teh letih ni naučil razlikovati med javnimi uslužbenci in javnimi funkcionarji. On pač mora na zagovore na KPK, meni pa pač ni treba pojasnjevati nikomur, ko si kupim nov plašč. Sicer pa, tudi jaz imam mamo, ki me ima rada in mi kdaj kaj kupi, ko si to zares želim."

Sem absolutni zagovornik neodvisnosti medijev in novinarjev. Sama delujem tako. Večkrat so me že " popredalčkali", mi nadeli vse mogoče barve. Že to, da so me tlačili vsepovsod je dokaz, da ne sodim nikamor. Razen v službo javnosti.