Današnji protest bo pokazal, ali je Kanglerjev odstop vsaj nekoliko pomiril Mariborčane. Foto: MMC RTV SLO/Davor Rup
Današnji protest bo pokazal, ali je Kanglerjev odstop vsaj nekoliko pomiril Mariborčane. Foto: MMC RTV SLO/Davor Rup
Če bo zasebna fakulteta Doba Kanglerju zaradi plagiatorstva preklicala diplomo, si bo moral mariborski župan v odstopu za magisterij obrisati pod nosom. Foto: BoBo
Maribor se pripravlja na nov

Protest bo v Mariboru potekal kljub nedavni napovedi odstopa Franca Kanglerja in nepotrditvi njegovega mandata v državnem svetu to sredo. Pobudniki protestov so zapisali, da je Kangler res napovedal odstop, a to ne pomeni nič, dokler se ne razpusti mestni svet. Ta je po njihovem mnenju Kanglerjeva podaljšana roka, zato znova vabijo na Trg svobode, da svetnikom "jasno in glasno povedo, da so gotovi".

"Z odstopom Franceja smo dobili prvo bitko, nikakor pa še nismo zmagali. Dokler bodo Francejevi podrepniki v mestnem svetu s svojo večino harali dalje, bo Franca še naprej prisoten v mariborski občini, kar je zelo škodljivo. Tega pa ne smemo dovoliti," so zapisali na družbenem omrežju. Kot so zapisali, se mora mestni svet razpustiti, a izjave večine mestnih svetnikov za zdaj nič ne kažejo, da imajo to namen storiti.

Protest v Mariboru bomo na MMC-ju spremljali s pomočjo nove aplikacije, ki omogoča soustvarjanje vsebin tudi našim uporabnikom.

Protest bo potekal tudi v drugih krajih. V Trebnjem se bo zgodil 1. trebanjski punt, h kateremu poziva Facebookova skupina "Alojzij Kastelic naj odstopi s položaja župana občine Trebnje". Na shodu bodo protestniki, kot so zapisali, zahtevali odstope vseh županov, ki so v kazenskem postopku ali so že pravnomočno obsojeni. Vse udeležence so pozvali k mirnim protestom.

Na omrežju Facebook se je oblikovala tudi skupina Gorenjska vstaja. Pred kranjsko občinsko stavbo pripravlja že tretji protestni shod proti politični eliti in kranjskemu županu.

Policija znova vse udeležence protestov poziva, "naj pravico do javnega zborovanja in izražanja svojih stališč uveljavljajo mirno in strpno."

Kangler prepisal diplomo?
Dnevnik medtem poroča o še eni aferi, v katero je vključen Kangler. Mariborski župan v odstopu naj bi tako svoje diplomsko delo iz leta 2008 na Visoki poslovni šoli Doba skoraj v celoti prepisal iz strokovnih člankov. Kanglerjevo diplomsko delo ima naslov Pristojnosti župana v postopku priprave, sprejemanja in izvrševanja občinskega proračuna, kot piše Dnevnik, pa je delo v veliki meri "predrzen plagiat".

Anonimni "lovci na plagiatorje" so za Kanglerjevo diplomsko delo z računalniškim programom turnitin.com izračunali kar 70-odstotno podobnost z viri, ki so programu dostopni na spletu. Kangler naj bi prepisoval iz strokovnih člankov avtorjev Boštjana Brezovnika in Žana Jana Oplotnika, ki so bili objavljeni v reviji za lokalno samoupravo Lex localis.

Kot piše Dnevnik, Kangler omenjena avtorja dobesedno in dosledno prepisuje, ne da bi ustrezno navedel, da ju citira. Zapisani stavki so tako rekoč identični, z opombami vred, piše časopis. Kangler je na navedbe Dnevnik odvrnil, da "gre za specifično diplomsko nalogo, ki je neposredno vezana na zakonske in podzakonske akte ter člene, ki so omenjeni in citirani. Citati določenih avtorjev so v diplomskem delu ustrezno označeni." Kangler je še dodal, da ima "diplomsko delo 49 strani, med literaturo in viri pa so navedeni različni avtorji in zakonski ter podzakonski predpisi. Tovrstno vsebino je težko opisati v diplomski nalogi, če v nekem delu ne napišeš citata in ustrezno označiš njegovega avtorja."

Ob napovedi odstopa je Kangler napovedal, da bo več časa posvetil študiju. Tako se je v želji, da čim prej magistrira, letos vpisal na drugostopenjski študij na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru. A tudi ta zgodba je po poročanju Dnevnika sumljiva. Pred nedavnim je namreč Kangler v svojem kabinetu na osebno zaupanje, torej brez razpisa, zaposlil pravnico Urško Treven, hčerko Sonje Treven, ki je profesorica na EPF-ju.

Finance pišejo, da je šolnino za Kanglerja najprej poskušala plačati profesorica Trevenova, a so ji v računovodstvu fakultete razložili, da ne poslujejo gotovinsko. 28. septembra 2012, na zadnji rok plačila, pa je računovodstvo EPF-ja prejelo bančno nakazilo v vrednosti 2.372,63 evra, ki ga je nakazala Urška Treven. Ta v Kanglerjevem kabinetu dela na področju protokola in mednarodnega sodelovanja.

Kangler je zaplet s šolnino pojasnil, češ da, ker ima veliko županskih obveznosti, mu njegova tajnica pogosto ureja pisemske in druge storitve na pošti ali banki. Takrat je svoje uslužbence v kabinetu vprašal, ali bi mu lahko kdo izmed njih šel plačat šolnino, je dejal Kangler in dodal, da se je ponudila Urška Treven, ki ji je dal gotovino.

Maribor se pripravlja na nov