Preiskave kriminalistov so pokazale številne nepravilnosti. Foto: BoBo
Preiskave kriminalistov so pokazale številne nepravilnosti. Foto: BoBo

Prometni minister Samo Omerzel je izredni nadzor nad agencijo uvedel na podlagi kriminalističnih preiskav avtošol in programov varne vožnje mladih voznikov, ki so pokazale veliko zlorab in nepravilnosti pri izdajanju vozniških dovoljenj in raznih potrdil.

Minister je tako poleg izrednega nadzora napovedal še reorganizacijo agencije. Po prvotnih ministrovih predvidevanjih pa naj bi ugotovitve izrednega nadzora javnosti predstavili po 22. decembru, a so na ministrstvu pojasnili, da bodo to storili šele po novem letu.

Še nič znanega
Prav tako niso dali dodatnih pojasnil o drugih morebitnih dejavnostih po objavi izsledkov kriminalističnih preiskav o nepravilnostih pri izdajanju vozniških dovoljenj. Nekatere je omenjal nekdanji v. d. direktorja agencije Bojan Žlender.

Med njimi je omenjal načrte, da bodo skupaj z upravnimi enotami začeli postopke za ničnost odločb, torej da bodo sprožili postopke zoper tiste, ki so mimo predpisov prišli do vozniškega dovoljenja. Pojasnil je tudi, da bo treba v upravnem postopku preizkusiti vse dokaze, ki jih je zbrala policija, in ugotavljati dejstva, kot se bodo ugotavljala v kazenskem postopku.

Policisti so do konca oktobra ovadili 26 ljudi, osumljenih 483 kaznivih dejanj, ki naj bi med drugim prodajali vozniške izpite. Ugotovili so tudi, da so kršitelji pri dodatnih programih varne vožnje mladih voznikov v najmanj 1200 primerih izdali potrdilo o opravljeni vožnji, čeprav te ni bilo. Odprtih pa je še okrog 1600 zadev, ki jih policija še vedno obravnava.