Vlada je predstavila krvno sliko države. Slika je zelo slaba. Foto: BoBo
Vlada je predstavila krvno sliko države. Slika je zelo slaba. Foto: BoBo

Že sprejeti proračun sicer predvideva primanjkljaj milijardo evrov oziroma 2,8 odstotka BDP-ja, so sporočili z vlade, oz. 8,61 milijarde evrov prihodkov in 9,62 milijarde evrov odhodkov. Vlada ob tem ocenjuje, da bo proračun brez dodatnih ukrepov letos imel za 365 milijonov evrov manj davčnih prihodkov, medtem ko naj bi se v državno blagajno natekel predviden obseg nedavčnih prihodkov. Ocenjeni izpad je precejšen predvsem pri DDV-ju in davku od dohodkov pravnih oseb.
Za plačilo obresti bo treba po zadnjih vladnih ocenah letos zagotoviti že 727,3 milijona evrov oz. dodatnih 28,5 milijona evrov, aprila pa je bilo za ta namen na voljo le še 668,8 milijona evrov. Denar bo po besedah vlade vzet drugim postavkam. V primeru izdaj npr. dolarskih obveznic pa vlada ocenjuje, da bo treba zagotoviti še dodatnih 70 milijonov oziroma skupaj 797,3 milijona evrov oz. 9,3 odstotka vseh načrtovanih prihodkov proračuna z letošnje leto.
Junija verjetno že čez mejo predvidenega primanjkljaja
Na strani odhodkov vlada ugotavlja, da nas do končne vsote ocenjenih letošnjih odhodkov loči le še 525,1 milijona evrov, medtem ko je ocenjenih odhodkov glede na sprejeti proračun za 391,8 milijona evrov več. To je po besedah ekipe Alenke Bratušek zlasti posledica le delno izvedenih ukrepov omejevanja določenih odhodkov, saj se vladi recimo s sindikati javnega sektorja še ni uspelo dogovoriti o načinu zmanjšanja mase plač.
Poleg tega so bile na začetku leta izpeljane nekatere prerazporeditve za hibridno posojilo NKBM-ju in kohezijsko politiko, izvajajo pa tudi interne prerazporeditve za pokrivanje postavk, za katere je bila poraba neustrezno načrtovana, so zapisali.
Luknje, luknje, luknje
Pri plačah in prispevkih za neposredne proračunske uporabnike (ministrstva …) je bil konec marca primanjkljaj za letos ocenjen na 33,6 milijona evrov, za tekoče transferje javnim zavodom pa na 102,3 milijona evrov. Zaradi kombinacije različnih razlogov bo treba po oceni vlade letos v pokojninsko blagajno nameniti tudi še vsaj 150 milijonov evrov.
Pri raznih socialnih transferjih bo odhodkov glede na sprejeti proračun za 55,2 milijona evrov več, primanjkljaj pa znaša 99,7 milijona evrov. Pri tem vlada opozarja, da se lahko ta primanjkljaj sredstev ob koncu leta še poveča. Premalo denarja imamo tudi za plačilo obveznosti do proračuna EU-ja. Manjka nam še 106,1 milijona evrov.