V Slovenski kmečki zvezi
V Slovenski kmečki zvezi "osebno proti Bogoviću nimajo nič", a jih moti, da je edini kandidat za predsednika stranke. Foto: BoBo
Radovan Žerjav in Ivan Oman
Pobudnik ustanovitve Slovenske kmečke zveze je bil Franc Zagožen, prvi predsednik pa je postal Ivan Oman. Zdaj jo vodi Stane Klemenčič. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared

Na izredni seji so razpravljali predvsem o ugotovitvah, da se kot zveza večkrat čutijo "preslišane", saj da jih stranka nima več za "partnerja v razgovorih", "s svojo odprtostjo ter predlogi pa želijo pozitivno vplivati k ljudskosti kot poslanstvu te stranke", je dejal predsednik izvršilnega odbora zveze Stane Klemenčič.

Zvezo je posebej zmotilo, da je vodstvo zavrnilo kandidaturo Larisa Geiserja za predsednika stranke (ker ni izpolnjeval vseh pogojev za kandidaturo), ob enem samem kandidatu pa ne vidijo možnosti izbire, ki bi prispevala k demokratičnosti. Edini kandidat za Žerjavovega naslednika je namreč ostal Franc Bogovič, ki ga bo zveza na kongresu sicer podprla, saj "ob enem samem kandidatu druge izbire niti nimajo". So pa poudarili, da Bogoviča cenijo, saj jim je znal v preteklosti večkrat prisluhniti.

Poročali smo tudi:

Janša: Vlado je zapustil najslabši minister za gospodarstvo v zgodovini Slovenije. Žerjav: Hvala in vse dobro.

Franc Bogović bo gost nocojšnjih Odmevov. Vabljeni k ogledu.

Po kongresu "se lahko zgodi prav vse"
Zvezo sicer moti premajhen vpliv zvez in drugih organov pri prispevanju k odločitvam stranke. Ker se ima zveza za glasnika ljudi s podeželja, se jim zdi, da je njihov glas zadnje čase premalo slišan. Klemenčič je dejal, da je opcija izstopa posameznikov iz stranke ali celo morebiten odhod celotne zveze sicer vedno mogoč, a so prepričani, da "v tem trenutku še ni dovolj zrel čas za to".

O tej možnosti bodo zato odločali po kongresu SLS-a in takrat se "lahko zgodi prav vse," je dejal podpredsednik zveze Jože Hobič. Hobič je poudaril, da je v njihovih vrstah največ volivcev SLS-a, zato bi morali biti v okviru stranke bolj prepoznavni, saj nosijo "glavno težo vse od ustanovitve stranke".