Slovenija

Poudarki

  • Gradnjo na zavarovanem območju dovolila izolska občina, podpisnica Breda Pečan
  • Pisarna Mira Senice za tamkajšnjega kmeta urejala papirje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 26 glasov Ocenite to novico!
Bužekijan
Razvpita kmetija Bužekijan v zaselku Malija v Izoli je zrasla na zaščitenem območju. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Kmetija Bužekijan na zaščitenem območju čaka, Senica in Pečanova brez komentarja

Za pridobitno dejavnost bo potrebno uporabno dovoljenje
7. avgust 2011 ob 19:53
Ljubljana - MMC RTV SLO

Razvpita istrska kmetija Bužekijan je zaradi imen, kot so Senica, Kresal in Pečan že kar nekaj let pod drobnogledom javnosti. Kaj se je pri pridobivanju soglasij za ta projekt dogajalo?

Pisarna Mira Senice, ki je za tamkajšnjega kmeta urejala papirje, zadeve Bužekijan za zdaj ne komentira, dejstvo pa je, da je bilo leta 2007 izdano gradbeno dovoljenje za megalomansko gradnjo na območju, ki je zavarovano kot kulturna krajina, je ta TV Dnevnik poročal Rajko Gerič.

Od takrat se je zgodilo marsikaj, celotna zadeva je bila trikrat preprodana, tako da je zdaj po uradno dostopnih podatkih v lasti podjetja Mala Seva s sedežem v Celju.

Kdo bo prispeval denar za dokončanje, še ni znano, kot tudi ni znano, kdo objekt gradi, saj na gradbišču ni več nobene gradbene table. Najprej je samo gradnjo kmetu Bužekijanu na varovanem območju kar z občinskim odlokom dovolila izolska občina. Podpisnica Breda Pečan je za to ustanovila posebno komisijo, danes zadeve do končanja preiskovalnih postopkov ne komentira. Gradnji je sprva nasprotoval tudi Zavod za varovanje kulturne dediščine v Piranu, v enem mesecu pa mu ni uspelo spisati odločbe, s katero bi zavrnil soglasje za gradbeno dovoljenje.

Piranski zavod za varovanje kulturne dediščine zadeve uradno ne komentira, je pa slišati da je takšnih posegov na zaščiteno območje in kmetijska zemljišča še kar nekaj in da tega nihče ne preprečuje.

Če bo kdo želel opravljati pridobitno dejavnost na Mali Sevi, bo moral uporabno dovoljenje dobiti in tudi takrat bo oceno o skladnosti projekta podal piranski zavod za varovanje kulturne dediščine. Do takrat pa navadnim ljudem ostane le še presunljiv pogled na kmetijo, ali pravila veljajo za vse ali za nekatere malo bolj kot za druge, končuje novinar Gerič.

B. R.
Prijavi napako
Komentarji
Kazalo