Slovenija

Poudarki

  • Združenje od ministrstva zahteva obrazložitev, zakaj so bili nekateri predlogi zavrnjeni, nekateri pa ne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 28 glasov Ocenite to novico!
Brdo, Zeleni gaj, stanovanje, nepremičnine
Upravniki velikokrat izkoriščajo slabo definirano zakonodajo. Foto: BoBo

Dodaj v

"Ko dobijo odpoved, se upravniki začnejo metati na glavo"

Težave z upravniki večstanovanjskih stavb
19. junij 2017 ob 21:36
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Ministrstvo za okolje in prostor pri pripravi nove stanovanjske zakonodaje ni vključilo nobenega našega predloga, pravijo v Združenju etažnih lastnikov Slovenije.

Aktualna zakonodaja varuje upravnike, jim daje pravice in finančne koristi, etažne lastnike pa postavlja v podrejen položaj. "Na način, da se upravniki vedejo, kot da so oni lastniki, mi smo pa najemniki stanovanj," je dejal predsednik združenja ZELS Mirko Mayr.

Želijo si razširiti pristojnosti nadzornih organov etažnih lastnikov in inšpekcij, ki bi prednostno obravnavale prijave takih odborov. Med drugim se zavzemajo tudi za sankcije ob kršitvah in za to, da bi bil mandat upravnika omejen na tri leta, med odpovednim rokom pa naj upravlja le tekoče posle.

Predsednik kurilnega odbora Deteljica Igor Praprotnik: "Nikakršnih ponudb, nikakršnih dodatnih del, ker takrat postanejo zelo dejavni. Ko dobijo odpoved, se začnejo - po domače povedano - metati na glavo in hočejo biti všečni lastnikom in poskušajo z vsemi mogočimi načini priti noter. Zato, da bi diskreditirali novega upravnika, ki ga lastniki predlagamo, da prevzame posle, in zato, da oni spet postanejo všečni, čeprav ljudje z njim v preteklih letih niso bili zadovoljni."

Predvsem pa naj bo zakon jasen, brez možnosti različnih interpretacij. Zakonodajalci naj se zato izogibajo besedam, kot so "lahko, praviloma, načeloma", pravi Praprotnik. "Te megle bi moralo biti vedno manj," je dodal.

En zakon eno, drugi zakon drugo
Zakonodaja je pokazala tudi neskladje med različnimi zakoni, tako pri definiciji zgradbe kot oddajanju na spletnih portalih in požarni varnosti. "Redno delo upravnika predstavlja tudi zagotavljanje ustrezne požarne varnosti stavbe. Vendar po požarni zakonodaji so za to, če požarna varnost ni ustrezno urejena, odgovorni lastniki," je pojasnila podpredsednica ZELS-a Nataša Kušar.

Od ministrstva zahtevajo, da jim pred petkovo javno predstavitvijo izhodišč posreduje dokumentacijo z vsemi zbranimi predlogi in obrazložitvijo, zakaj so bili nekateri upoštevani, nekateri pa ne.

A. Č., Tina Lamovšek, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
sistemc.
# 19.06.2017 ob 21:57
Omrežnine, števčnine, priključnine, energetske izkaznice, delilniki, stroškovniki, obračuni, fiksni deli, variabilni deli, izračuni, korekcijski faktorji, poročila.

Le kako smo lahko včasih živeli brez vsega tega? Te neumnosti nam sedaj prodajajo kot "harmonizacijo s pravnim redom evropske unije", gre pa za navadno guljenje davkoplačevalcev na račun lobijem prijazne države.
AM
# 19.06.2017 ob 21:52
Upravniki velikokrat izkoriščajo slabo definirano zakonodajo.

Npr: po koncu ogrevanja je potrebno sestaviti poročilo. SPL d.d. V njem nabere informacije, ki so bile že itak v obračunih. Zaračunajo pa 5 EUR za takšno poročilo.

NPr: 5 EUR * 50 stanovanj je 250 EUR.
Krat 1000 blokov/stoplnic ki jih imajo v upravljanju = 250.000 EUR ekstra profita.
svyatoslav
# 19.06.2017 ob 21:58
In dobili smo še en kartel nedotakljivih. Dobro bi bilo preveriti konflikt interesov in učinke lobiranja pri anonimnih pisateljih zakona.
Prepad med ljudstvom in kvazi-elito postaja vedno večji.
Altknight
# 19.06.2017 ob 22:03
Spl je mafija. Z podizvajalci se zmenijo za visji racun. Ostalo pa oni pobasejo.
vipmit
# 19.06.2017 ob 21:57
Normalno, da je slabo napisana zakonodaja le zato, da se jo izigrava.
Pisci zakonodaje le redko kdaj stopijo iz pisarne.
Na papirju tudi Kemis ne more goreti!!!
StricaOdZadi
# 19.06.2017 ob 23:03
Samo nekaj bom povedal. Od kar živim v hiši so moji stroški 2x, pa se malo manjši. Prej sem bil v 1,5 sobnem stanovanju, sedaj pa sem v trosobnem. To pove vse. Mafija je pač mafija. Politika pa to podpira. Svojih botrov ja ne bodo j.... Enako je z neprijavljenimi oddajanji.teh je 99% oddaj... Odtekajo miljoni, amapk v žepe bogatih, v žepe botrov in nazaj v žepe politikov. Kdo ima po več stanovanj? Ja reveži ne... kontrole pa popolnoma nobene. Leva al desna isti k... Ko bo treba obdavčit siromaka vam bodo znali nujnost tega razložili na vse možne načine, tako kot bodo znali razložiti zakaj je zahteva, da bogati plačajo svoje obveznoti vdor v osebe pravice, ki seveda eksponento naraščajo z finančno sposobnostjo in vezami posameznika.
zelda
# 19.06.2017 ob 21:50
Sploh nisem vedla, da obstaja Združenje etažnih lastnikov Slovenije. Bravo, absolutno se strinjam s predsednikom Mayrom in podpredsednico Kušar. Zelo pohvalno, da ste se lotili tega perečega problema. Če je treba kaj podpisat, sam povejte...
richy
# 19.06.2017 ob 22:02
V bistvu ne gre za guljenje davkoplačevalcev temveč lastnikov stanovanj. Se pa tudi jaz sprašujem kako s(m)o živeli pred 30 leti, ko je bilo teh neumnosti in zaigrane pravičnosti (npr. deliliniki, omrežnin, prključnin, fiksnih delov, okoljskih taks, prispevkov za mešanje megle ipd.) bistveno manj.
kamnosek
# 19.06.2017 ob 21:47
Upravniki bodo še naprej lahko praznili bankomate - rezervne sklade!
galoper
# 19.06.2017 ob 22:03
Oglejte si oddajo 'Tarča' v 'arhivu' na 'rtvslo', z dne 01.06.2017, in še več bo razkrito. Ministrstvo za okolje in protor je v obliki javnega naročila prepustilo zunanjemu izvajalcu projekt oblikovanja izhodiščn za novi stanovanjki zakon.
Med drugim, že v obstoječem zakonu piše, da se lastniki lahko odločijo da je njihova skupnost pravna oseba, ampak v oddaji se hvali avtor, da bo to vpisal v novi zakon?
velenjcan
# 19.06.2017 ob 22:47
Ministrstvo za okolje in protor je v obliki javnega naročila prepustilo zunanjemu izvajalcu projekt oblikovanja izhodiščn za novi stanovanjki zakon.
Butalska rešitev, ki si je normalna vlada ne more privoščiti. Če ministrstvo ni v stanju samo pripraviti osnutka, je tako ali tako nepotrebno. Velja tudi za ostala ministrstva.

Drugače pa bi bilo treba v obstoječi zakon vpisati samo besedico 'lahko': vsaka, tudi večstanovanjska hiša lahko ima upravnika - kar bi pomenilo, da ni nujno, da ga ima, tako da upravniki izgubijo glavni vzvod za pritisk na stanovalce oz. lastnike in bi morali torej oni dokazovati svojo solidnost in potrebnost, ne pa da si izmišljajo, kar jim pade na pamet.
BepaJoseph
# 20.06.2017 ob 06:01
Veliko lažje in hitreje se znebiš ščurkov ali pa stenic, kot pa prekineš pogodbo s SPL...
piagolo
# 20.06.2017 ob 01:00
vrtojb5
# 19.06.2017 ob 22:21

Kva gre folku v nos ta delitev ogrevanja, računi so padli za 3x, eni pa kar bluzijo. Če nimate nižjih računov za ogrevanje po uvedbi delilnikov, razlog ni v delilnikih.

Res plačujem le tretjino prejšnjega ogrevanja. Sem pa dobil dodatnih postavk na računu, ki jih prej ni bilo in ogrevanje presegajo za 2x. Istočasno zaradi delilnikov bistveno bolj pripiramo ventile in za nameček smo zamenjali energent s precej cenejšim. Na koncu je račun kljub 3x cenejšemu ogrevanju enko visok. ( da bo bolj razumljivo: kljub pocenitvi je na trajniku cifra podobno visoka kot tista pred pocenitvijo).
Torej sem za vrnitev v prejšnje stanje, kjer se ne pripira ventilov in plačuje enako kot sedaj.
samogledam
# 20.06.2017 ob 07:41
v bloku z petnajstimi stanovanji smo se odlocili da ne bomo pristopili k nobeni pogodbi z upravniki ampak bomo obveznosti resevali sami lastniki. Poloznice vsak prejema po stevcu od dobavitelja. Vzdrzevanje bloka pa resujemo sproti brez problema, odbor stanovalcev skrbi da je vse pod kontrolo in pravocasno sanirano in placano. Zanimivo, da nimamo neplacnikov in nimamo prepirov. Blok z okolico je zgledno urejen, ko zapade sneg imamo pa mini plug za parkirisce in poti.Vse se da, ce so ljudje normalni.
StricaOdZadi
# 19.06.2017 ob 23:10
Konec koncev smo si pa sami krivi, ker to dopuščamo. Volitve so vsake štiri leta, volimo pa vedno iste face. Vsak narod ima pač tako državo kot si jo zasluži. Pravice in pravo so odraz nas vseh.
nonparel
# 20.06.2017 ob 07:20
Ponavadi imajo tisti, ki so lastniki, večjo je in glavno besedo pri svoji lastnini. Le v Sloveniji je drugače, nad našo lastnino so bog i batina upravitelji. Pa še obirajo nas.
Včasih smo stanovalci med sabo izbrali enega, neke vrste hišnika, ki je pobiral za skupne stroške v bloku, opravljal manjša popravila, skupaj smo se na sestankih odločali za kakšne obnove v bloku in izbrali izvajalca, brez te prisile z današnjimi upravitelji in vse je teklo tako kot treba. Bilo je občutno ceneje in nihče nas ni okoli prinašal.
castor
# 19.06.2017 ob 22:14
Ne živim v bloku in mi je ta biznis z upravniki nejasen, razen tega da lepo živijo na tuj račun. Vem pa, da lahko en blok ali celo naselje ustanovi podjetje za upravljanje v obliki s.p.-ja, ter imajo tako pod kontrolo vse odlive in prilive do centa natančno. Verjetno je edini problem ta, da stanovalci ne zaupajo niti eden drugemu kaj šele zunanjemu upravniku. Tipična slovenska "enotnost v težavah". Rajš jamrat in čakat na pomoč birokratov kot uzet stvari v svoje roke. Le kdaj nas bo srečala pamet.
mikic007
# 19.06.2017 ob 23:34
Skupnost stanovalcev je zakon, stroški so nižji, kot sem bil navajen, vse je urejeno, odgovori pridejo takoj. Tudi povezanost v bloku je boljša, gre za naše...
StarajocaKost
# 20.06.2017 ob 06:26
Izboljšava zakonodaja je seveda potrebna. A potrebno bo tudi ozavestiti lastnike, ker še tako dobra zakonodaja ne bo pomagala nič, če se lastniki ne bodo zavedali svojih pravic (kar nekateri upravniki zelo grdo izkoriščajo, sploh omenjeni SPL, ki ga vsekakor zelo odsvetujem).
sosman
# 20.06.2017 ob 09:22
Ti upravniki so sami goljufi. Imajo svoje podizvajalce, ki jim dajo precej višje predračune, potem pa si razdelijo prigoljufane profite. Ko stanovalci sami poiščejo izvajalca, pa jok in stok, da to ne gre.
Skippy
# 20.06.2017 ob 07:22
Ponavadi imajo tisti, ki so lastniki, večjo je in glavno besedo pri svoji lastnini. Le v Sloveniji je drugače

Preprosto nerazumljivo je, da lahko nekdo drug, ki nima lastnine, odloča o stvareh, ki jih ima v lasti nekdo drug ...
DANCHINHO
# 20.06.2017 ob 08:52
Primer SPL mafije
V bloku so se odločili zamenjati streho. Cena s strani SPLa (in "njegovega izvajalca") je znašala 10.000€, medtem ko je konkurenčna ponudba znašala 6.000€. Logično so se lastniki stanovanj v bloku odločili za cenejšo varianto - realizirali pa so jo leto kasneje kot planirano zaradi onemogočanja izvedbe del s strani SPLa kot upravitelja.
bilzerian
# 20.06.2017 ob 08:48
tako to pride, če zakone pišejo lopovi, na tak način da ustrezajo lopovom
tantadruj76
# 20.06.2017 ob 06:32
ja ne vem no. a stanovalci si ne znajo sami plačati položnic kot vsi drugi. kdo si je izmislil te upravnike? aja tako se v naši državi ustvarjajo delovna mesta? hahahah ok. samo potem tudi nadzirajte ta delovna mesta. se mi zdi da ne rabimo upravnikov še manj vlade, to ni nič. človek ki take dela bi moral biti kaznovan, zaprt, vrniti denar in nikoli več upravnik, če jih že hočete.
ajvard
# 20.06.2017 ob 00:01
država naj predpiše le kriterije za požarno in drugo občo varnost.

v način drugega vzdrževanja solastnine pa naj se ne vtika. sploh ne tako, da predpisuje uporabo upravnika.

mi se vse sami dogovorimo, upravnika plačujemo le zato, ker zakon tako nalaga.

če se ne bi mogli dogovoriti, je pa itak na voljo sodišče, ki ureja spore med solastniki.

ne bo nam neka polpismena SPL-jevka pametovala o tem, kako bomo vzdrževali etažno lastnino in solastnino.
Aeda
# 19.06.2017 ob 23:40
@StricaOdZadi, vaša trditev >>Volitve so vsake štiri leta, volimo pa vedno iste face<< je popolnoma netočna. 2008 je dobila največ glasov nova Jankovičeva stranka, 2014 pa povsem nova, Cerarjeva.
Pa v njihovi (novi?) politiki ni kaj dosti razlike s starimi, ker so v ozadju vedno finte predsednika stranke z najdaljšim stažem (25 let), ki vsakič poskuša priti ponovno na oblast...
partibrejker
# 20.06.2017 ob 16:47
Ajvard

mi se vse sami dogovorimo, upravnika plačujemo le zato, ker zakon tako nalaga.

Zakon vam tega ne nalaga. Lahko imate skupnost stanovalcev in vse sami furate
hepimen
# 20.06.2017 ob 10:33
Jaz imam že itak termostat nastavljen na 20°C in sem z uvedbo delitve prihranil kilovatne ure na izpiski samo zato, ker sosedi ogrevajo manj in zato nekaj mojega ogrevanja plačujejo na račun fiksnega dela. Seveda pa plačujem več, ker je treba plačevati delitev in vsakih pet let zamenjati kalorimeter, ker kao ni več umerjen, kar me pride skoraj za celo kurilno sezono ogrevanja.

Možakar pač ne razume, da so se sredstva, namenjena ogrevanju, namesto v toploto domov prerazporedila v žepe upravnikov in njihovih podizvajalcev. Zidane konstrukcije se pa veselijo, ker zaradi podhlajenosti počasi propadajo...

Nič se bat, saj bomo na dolgi rok plačali vse te administrativne neumnosti. Na Češkem so upravniki delilnike ukinili 5 let pred uvedbo v Sloveniji, ker so stroški odstranjevanja posledic hladu in vlage presegli prihranek pri energiji za toploto, pri nas smo pa pač pametnejši in samo popravljamo pravilnike in formule, dokler z deleži variabilnega in fiksnega dela čez par let ne bomo prišli nazaj do pavšala.
galoper
# 21.06.2017 ob 17:11
Pred leti so uvedli prisilno varčevanje v obliki rezervnega sklada, kar so zapisali v stanovanjski zakon. Potem je 'nekdo' prepisal vrsto določil iz različnih predpisov, to vštulil vladi, da je potrdila kot stvarni zakonik, čeprav ima značilnosti plagiata.
Struktura cen upravljanja bi morala biti javna. Različni objekti imajo različne zahteve, zato cena upravljanja ne more biti za vse enaka. Temu ustrezno bi upravnik moral svoje stroške upravljanja razčlenjeno prikazati na računu.
V večini prmerov vsi plačujemo stroške upravljanja enako v zgradbi, čeprav so lastniški deleži različni, zato nastane dvom v pravilnosti pri glasovanju. Veljavnost glasu ima težo lastniškega deleža, upravnika plačamo vsi enako v isti stavbi, čeprav upravlja različne lastniške deleže.
V oddaji Tača se vidi, da predsednica združenja upravnikov pri Gospodarski zbornici Slovenije, celo nagovarja dobavitelje, da se pri plačevanju upravnika dobavitelju, ne upošteva načelo stanovanjskega zakona, ampak sklepa posebne dogovore, s katerimi si kot upravnik priposluje določeno provizijo. Provizije se itak konec koncev v poslovnem obračunu realizirajo preko cene, ki jo plačniki in neplačniki plačajo. Upravništvo se na ta način koristi za razdor pravnega sistema, ker eni še vedno ne dojamejo, da je konec samoupravnega sporazumevanja in družbenega dogovarjanja na račun tretjega.
hepimen
# 20.06.2017 ob 10:34
*izpiskih
SpicyWeiner
# 20.06.2017 ob 10:10
Mi imamo tudi SPL in so cene vsak mesec višje. Kakšen mesec tudi več kot 200€, storitve so pa itak za en k.
galoper
# 20.06.2017 ob 09:32
"Ko dobijo odpoved, se upravniki začnejo metati na glavo"
Dokažite protizakonito dejanje in jih lahko odpustite brez odpovednega roka in zbiranja podpisov.
galoper
# 20.06.2017 ob 09:25
@castor # 19.06.2017 ob 22:14
s.p. ima mešano evidenco zasebnih in poslovnih sredstev. Primerno kvalificirani ljudje bi morali delati v nadzornih odborih za zagotovitev kvalitetnega nadzora.
Skippy
# 19.06.2017 ob 23:15
Samo v socialističnih državah je lastništvo ničvredno in necenjeno. Narobe svet.
Orli
# 20.06.2017 ob 10:25
Zakaj se placuje odcitavanje merilnikov strankam namesto energetiki.Zaradi mene jih ne rabijo ocitavat na moj racun .
hepimen
# 20.06.2017 ob 10:22
Kva gre folku v nos ta delitev ogrevanja, računi so padli za 3x, eni pa kar bluzijo. Če nimate nižjih računov za ogrevanje po uvedbi delilnikov, razlog ni v delilnikih.

Kaj pa, če imajo višje račune zaradi odstranjevanja plesni?
vrtojb5
# 20.06.2017 ob 08:57
Piagolo - lepo sem ti povedal, ce nimas nizjih stroskov ogrevanja, za to niso krivi delilniki. Upravniki so po večini blokov nuja, ker ni sanse, da bi se folk med sabo zmenu kaj in kako. Za kaksne manjse stvari bi morebiti še šlo, za vecje investicije, npr nova fasada ali nova kurilnica, to pa ni pogojev. Preprosto gre prevec energije za koordinacijo vsega. Je pa potrebno zadevo urediti, ker zdaj izkoriscajo situacijo eni ali drugi.
in Bac ill
# 20.06.2017 ob 11:55
spl in ostali upravniki niso nič krivi. delajo po zakonu. zakon jim je napisal tisti katerega volite že 25 let.
vrtojb5
# 19.06.2017 ob 22:21
Kva gre folku v nos ta delitev ogrevanja, računi so padli za 3x, eni pa kar bluzijo. Če nimate nižjih računov za ogrevanje po uvedbi delilnikov, razlog ni v delilnikih.
Kazalo