Slovenija
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 10 glasov Ocenite to novico!
Promet na najbolj obremenjenih križiščih na zunanjem obroču zapor urejajo policisti. Na sicer zaprte ceste spuščajo le vozila LPP-ja, taksije in avtomobile z dovoljenjem MOL-a. Foto: RTV SLO
VIDEO
Na dan brez avtomobila pestro
VIDEO
Tekači hitrejši od kolesa...

Dodaj v

Ko se ceste zapro za avtomobile...

Ob dnevu brez avtomobila v Ljubjani številne dejavnosti
22. september 2007 ob 11:27
Ljubljana - MMC RTV SLO

22. september je evropski dan brez avtomobila. Ob tej priložnosti je tudi Ljubljana nekatere ceste zaprla za ves promet, tako da na njih kraljujejo pešci in kolesarji.

Med območja, na katerih promet, razen za vozila LPP-ja in taksije, ni dovoljen, spadajo Dalmatinova, Komenskega ulica, Resljeva cesta, Kopitarjeva ulica, predor pod Gradom, Karlovška, Zoisova, Aškerčeva, Prešernova, Šubičeva, Tivolska in Gosposvetska ulica.

V središču prestolnice potekajo številne dejavnosti. Pri pripravi teh sodelujejo Zavod za varstvo okolja, ki organizira dan odprtih vrat Okolijskega merilnega sistema. Strokovnjaki tako med drugim pojasnjujejo izmerjene vrednosti posameznih onesnaževal.

Tu so še Svet za preventivo in vzgojo v prometu, ki nazorno predstavlja fizikalne zakonitosti in možne posledice trkov v prometu; Zavod za turizem Ljubljana, Športna zveza Ljubljane, ki med drugim pripravlja tek za deklete in ženske v petkah, Športno društvo SOKOL, Kmetijski inštitut Slovenije, Policijska uprava Ljubljana, Mestno redarstvo, Rdeči križ z akcijo "Prva pomoč Pomagam prvi" in Družba Velo, ki mimoidočim ponuja preizkus polževe vožnje.

V centru Ljubljane od Prešernovega trga do magistrata je potekalo tudi tekmovanje med tekači in kolesarji na 100 metrov. Sicer je mogoče težko verjeti, a tekači so hitrejši, amatersko oko pa hitro zazna, da je to zaradi hitrejšega pospeška, ki ga ima tekač.

Slovenska cesta
Takole prazna je na dan brez avtomobila Slovenska cesta v prestolnici. Foto: RTV SLO
Mestni avtobus
Ker z avtomobili povsod po prestolnici ni mogoče voziti, se je marsikdo odpravil na mestni avtobus. Foto: RTV SLO
Mestni avtobus
Vožnje z mestnimi avtobusi so danes brezplačne. Foto: RTV SLO
Mnogi so se kljub dnevu brez avtomobila usedli za volane svojih vozil. Foto: RTV SLO
Dan brez avtomobila seveda ni ustavil pajka, ki je že navsezgodaj začel svoje delo. Foto: RTV SLO
Kongresni trg
Na Kongresnem trgu je pestro. Kmetijski inštitut Slovenije predstavlja traktor na pogon na rastlinsko olje in traktor, ki ga poganja biodizel. Foto: RTV SLO
Mestno redarstvo
Svojo dejavnost v središču prestolnice predstavljajo tudi mestni redarji. Foto: RTV SLO
Seveda ne manjkajo policisti. Ti na Kongresnem trgu obiskovalcem delijo nasvete glede varne udeležbe v prometu, zaščite koles pred krajo in zaščite pred drugimi vrstami kaznivih dejanj. Foto: RTV SLO
Policist in mestni redar
Kaže, da se možje v modrem in možje v rdečem dobro razumejo. Foto: RTV SLO
Nordijska hoja
V centru Ljubljane so priredili tudi tekmovanje med tekači in kolesarji na 100 metrov. Foto: RTV SLO
Lepo vreme je ven zvabilo veliko ljudi. Foto: RTV SLO
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo