Kustec Lipicerjeva pravi, da bodo v podlagah reforme iskali tudi ukrepe za aktivno politiko zaposlovanja. Foto: BoBo
Kustec Lipicerjeva pravi, da bodo v podlagah reforme iskali tudi ukrepe za aktivno politiko zaposlovanja. Foto: BoBo

Izjave ministra za finance Dušana Mramorja po nedeljski seji vlade glede pokojninske reforme so namreč naletele na upor DeSUS-a in SD-ja, kjer so takoj pojasnili, da reforma pred 2020 ni potrebna, v SMC-ju pa so mnenja, da do takrat lahko z dobrimi ukrepi aktivne politike zaposlovanja uravnavajo stanje.

Vendar je Mramor v torek dejal, da so ga koalicijski partnerji verjetno narobe razumeli, in tudi sam meni, da reforma s takojšnjim učinkom ni potrebna. Pač pa morajo takoj začeti pripravo zakonodajne podlage za reformo, ki bo začela učinkovati po letu 2019. Tedaj se namreč konča prehodno obdobje pokojninske reforme, sprejete leta 2012, ki daje pozitivne učinke.

To je očitno bilo sprejemljivo, saj je po koalicijskem srečanju v izjavi novinarjem vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer pojasnila, da bodo prihodnji mesec začeli pripravljati strokovne podlage za spremembe obstoječe pokojninske zakonodaje in temelje za prihajajočo reformo z učinki po letu 2020. V teh podlagah bo tudi iskanje dobrih ukrepov za aktivno politiko zaposlovanja, je dodala. O usklajevanju pokojnin niso govorili.

Ker so razrešili odprta vprašanja glede nacionalnega reformnega programa, Kustec Lipicerjeva pričakuje, da ga bo vlada danes potrdila in ga poslala na Ekonomsko-socialni svet in zatem v DZ.