Slovenija

Poudarki

  • Stavkovne zahteve v javnem sektorju niso korektne do zaposlenih v gospodarstvu, opozarjajo gospodarstveniki.
Simona Kustec Lipicer
Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer meni, da so zahteve sindikatov nerazumne Foto: BoBo

Dodaj v

Koalicija: Denarja za zahteve sindikatov ni

Posledice zahtev skrbijo tudi gospodarstvenike
4. januar 2018 ob 20:38
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Vlado še čakajo pogajanja s policisti, zaposlenimi v šolstvu in drugimi sindikati javnega sektorja. Večina javnih uslužbencev naj bi stavkala 24. januarja. Po predstavitvi razlogov za nezadovoljstvo so se na izjave sindikatov odzvali predstavniki vladnih strank in nekateri gospodarstveniki.

18 sindikatov javnega sektorja pod okriljem Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije zahteva višje plače, odpravo varčevalnih ukrepov in neskladij v plačnem sistemu. Vladne stranke so do zahtev zadržane, denarja za njihovo uresničitev namreč ni.

Tako so politiki zadržani do sindikalnih zahtev: "Teh stavkovnih zahtev različnih sindikatov je postalo tako veliko in so tudi nerazumne," je dejala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Podobnega mnenja pa je tudi poslanec DeSUS Franc Jurša, ki je dejal, da je v "tem trenutku ta sredstva v proračunu zelo težko zagotoviti."

Za uresničitev zahtev sindikatov bi potrebovali 750 milijonov evrov, ocenjuje minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Do četrtka naj bi pripravil pregled zahtevanega in nato z vlado dorekel pogajalska izhodišča. A s pretiranim popuščanjem bi državo znova pahnili v finančne težave, so prepričani tudi v SD-ju, kjer sicer nezadovoljstvo sindikatov ob višanju plač direktorjem in vodstvu Slovenskega državnega holdinga razumejo. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je ob tem dejal, da smo enotni plačni sistem "z nekaterimi izjemami v zadnjem obdobju na neki način razsuli in tukaj imamo zdaj velike težave."

Batagelj: Prehitro trošimo ustvarjeno
Oglasili so se tudi podjetniki. Stavkovne zahteve v javnem sektorju niso korektne do zaposlenih v gospodarstvu, opozarjajo. Predsednik kluba slovenskih podjetnikov Marjan Batagelj ob tem poudarja, da "kar zdaj ustvarjamo mi, prehitro trošimo. Upal bi si celo reči, da trošimo tisto, kar še moramo ustvariti v tem letu ali pa v naslednjem letu. Ker če bi bila situacija resnično tako dobra, bi se država bistveno bolj razdolžila, kot se je."

Ena od rešitev, ki bi lahko po besedah Batagelja pripomogla k višanju plač zaposlenih tako v zasebnem kot javnem sektorju, bi bila odločna davčna reforma.

Saša Krajnc in Nuša Baranja, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 04.01.2018 ob 20:42
Potico za zdravnike in direktorje, suh kruh za ostale?
Požrite kar ste skuhali. ostali ne bodo gledali kako si elita deli kolač gospodarske rasti.
Najprej dajte tistim, ki jo ustvarjajo, minimalci pa pod pragom revščine. Da vas ni sram!
BlackCatXing
# 04.01.2018 ob 21:46
Samo eno bom rekel:
Ta stavek si je potrebno zapomniti ko bodo naslednjič ZDRAVNIKI želeli višje plače.
Je ni Vlade, ki jim jih do danes še nebi dala.
FolkloraS
# 04.01.2018 ob 21:21
Važno je, da ga je dovolj za višjo kasto javne uprave.
heron
# 04.01.2018 ob 22:20
Dokler bo katerakoli vlada dopuščala da se bodo tovarne zapirale in na teh mestih gradile tovarne in fitnesi in podobne bedarije,toliko časa ne bo bolje. Eni na pol plastični ženski dajo 15000 bruto plače,dipl. ing,ali magister strojne,elektro ali druge gospodarske smeri pa mora bit zadovoljen z cca 1200 eur neto,mogoče malo več? Zakaj že? Komu je treba kaj potegnt? Za delavce je pa že minimalna plača preveč? Kdo ustvarja dodano vrednost državi? Politiki,trgovine,sekretarji,svetovalci,
..??Dohtarjem in učiteljem pa ni da ni. Kje pa je Mramor sedaj? Kolk pa šefi sindikatov prejemajo? Tako slabe vlade še ni bilo,..
Ogroženi
# 04.01.2018 ob 22:11
Šele ulica bo gospodo streznila od pijanosti na oblasti.

#UPOR
guverner
# 04.01.2018 ob 20:53
''Ena od rešitev, ki bi lahko po besedah Batagelja pripomogla k višanju plač zaposlenih tako v zasebnem kot javnem sektorju, bi bila odločna davčna reforma''.

O davkih že razmišljajo. Dvig DDV na 24%!
ajvard
# 04.01.2018 ob 22:15
Koalicija: Denarja za zahteve sindikatov ni

se zasmeji Glavina. in si v rjuho obriše usta.
m72
# 04.01.2018 ob 21:01
"Politika: Denarja za zahteve sindikatov ni"

Ne se hecat. Vam bo spet koštrun ponorel.
Saj menda ni izjem, ali pač?
Bivši uporabnik
# 04.01.2018 ob 22:35
SMC bo očitno komaj prišel v parlament.

Zapomni si v vladi so 3 stranke - DeSUS, SD in SMC
Vse 3 so odgovorne za to kar imamo danes ne samo SMC
drugo mnenje
# 04.01.2018 ob 22:18
dejstvo je, da je v sloveniji malce specifična situacija. JS troši več kot trošimo zaposleni v zasebnem sektorju. za zasebni sektor je javna potrošnja dobra stvar. hkrati pa me kot plačnika davkov od denarja, ki ga sami s sodelvci ustvarimo skrbi. želim si dobrega šolstva, zdravstva, varstva in infrastrukture. in tukaj so zaposleni tisti ljudje, ki zahtevajo višje plače. ali bodo višje plače pripomogle k boljši storitvi pa je malce vprašljivo. koliko tukaj sindikati igrajo vlogo predvolilnega boja me pa še bolj skrbi. ta vlada je s popuščanjem delu sindikatov omogočila takele boje. dejstvo pa je, da si želim kvalitetnih javnih storitev (beri šolstva, zdravstva, varstva, infrastrukture) mnogo bolj kot si želim novih trapastih investicij v teše, terane in lidije glavine.
Simba
# 05.01.2018 ob 00:02
miham: "a magari obdavcit se vodo"
voda je že obdavčena. reče se ji: vodovod in kanalščina. za dodatek pa so ti obdavčli tudi streho po kvadraturi, ker teče voda iz strehe v kanalizacijo.
tko da so ti še dež obdavčili...
mirror
# 04.01.2018 ob 22:09
Lansko leto smo plačali eno milijardo samo obresti. Odplačevanje glavnice je prestavljeno v prihodnost. Koliko bi se lahko zgradilo za ta denar?
IndyBob
# 04.01.2018 ob 20:54
S presežki bi se moral ustvarjati kapital (investicije), ne pa da vse država sproti pobere in potroši. Saj vendar živimo v kapitalizmu.
Nikec3
# 05.01.2018 ob 00:13
Jaz imam eno vprašanje. A se tudi v drugih državah toliko ukvarjajo s plačami v javnem sektorju? Ker meni se zdi, da gre pol časa/energije poslancev samo za ukvarjanje s tem vprašanjem.
Gastrbajtr
# 05.01.2018 ob 00:09
Presežek je treba investirat naprej, sicer se vrtiš na isti točki (to velja za malega človeka kot tudi narodno gospodarstvo). Zadolževanje je posledica prevelikega trošenja in preslabega investiranja. Ustvarjeno ni treba takoj zagont.

Potrebujemo pa tudi cunami reformo (in ne obskurnih kozmetičnih popravkov):
1) ukinit osnovno mesečno plačo
2) ukinit minimalno mesečno plačo
3) uvesti minimalno URNO POSTAVKO!
4) ukinit malico in prevoz (in jo direktno preliti v minimalno urno postavko, tako da zaposleni glede tega ne bi občutil nobene razlike)
5) ukiniti študentsko delo

Vzporedno poenostavit davčno zakonodajo, v prvi vrsti v zvezi stroški dela:
nič dvojnega plačevanja zdravstvenega in socialnega (malo delodajalec, malo delojemalec). NE! Od bruto plače bi se samo enkrat jasno in pregledno odbil prispevek.
S tem bi ukinili "bruto bruto" računico; bruto in neto je več kot dovolj.

In še kake malenkosti: s.p.-jem, ki so sezonske narave, ukinit prispevke v mesecih, ko ne delajo (tako kot v Švici). Če država lahko financira lenuhe preko socialnih transferjev, potem mora nagrajevati tudi tiste, ki vsaj poskušajo delati.

Prevetriti listo beneficiranih poklicev, ker je zastarela.
Pa še kej bi se našlo. Bistveno pa je, da se vse naredi naenkrat!
AM
# 04.01.2018 ob 22:37
Če bi vlada, vzela zdravniukom, kar jim je dala in vzela direktorjem kar jim je dala, potem verjetno ostali ne bi štrajkali...

A da bi zdravnikom vzeli... to pa ne ....

Kar je SMC skuhal, pa naj sedaj štrajk je....
samogledam
# 05.01.2018 ob 00:03
ni lepo lagat Simonca...ce uspete za dve punce zrihtat letne prihodke kot je loto dobitek,pomeni je drzavni proracun nafilan z denarjem.
sani_hot
# 04.01.2018 ob 23:29
a za zdravnike je pa vedno bilo in upravo SDH recimo
25kur
# 04.01.2018 ob 22:52
glavo da je denar za direktorje in Lidije oni vodijo oni si ga zaslužijo 40% in več povišice, za vse ga zmanjka ma kaj ko zmiraj za ene ta iste
Sandalovina
# 04.01.2018 ob 23:20
"Teh stavkovnih zahtev različnih sindikatov je postalo tako veliko in so tudi nerazumne," je dejala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.

Ga. Kustec Lipicer, to bi morali povedati takrat, ko ste zdravnikom podarili 80 mio in porušili plačni sistem. Ge. Glavini 40%- no povišanje plače, upokojencem pod pragom revščine pa 1 evro. Sramota.

Denar preusmerjajo elitam v javnem in zasebnem sektorju, delavci in upokojenci pa naj varčujejo v
nedogled.
AM
# 04.01.2018 ob 22:34
"Koalicija: Denarja za zahteve sindikatov ni"

Zanimivo, denar za plače direktorjev in zdravnikov pa je bil ?

SMC bo očitno komaj prišel v parlament.
aktivist
# 04.01.2018 ob 22:03
Za nove oklepnike in razno financiranje misij proti Rusiji pa je denar??
ivan ne
# 04.01.2018 ob 22:13
bolše da dobi folk,kot pa da spet vse pokradejo. dejstvo je, da še nikdar nismo nič prišparali, samo vkradlo se je manj.
Batagelj ti pa se sparavi v politiko, če bi rad o čem odločal,pa da te pol vidimo.
21.12.2012
# 04.01.2018 ob 22:48
jao, sej ne vem ali se naj smejim ali jočem glede na argumente s katerimi želijo zavrniti sindikate.
ni denarja za vse, a za izbrance pa je (bil)?
najprej naj lepo vrnejo 8% odvzete plače takoj preden se sploh kaj s tem pogovarjati.
vse te veleume bi pa dal kar v komisijo, ki se naj pogovarja s hrvati. obojni ste na istih možganskih valovih.
gre888
# 05.01.2018 ob 07:25
Tole je ušlo izpod obvladljivosti. Nekaterim daš, potem pa ostalim razlagaš, da za njih pa ni. Potem pa še pričakuješ, da bodo pristali na to, da razmerja niso porušena. Ni možnosti, da sindikati na to pristanejo, saj v trenutku njihovi člani izginejo. Reševanje na tak način ne bo nikoli končano. Nihče ne bo pristal na manj, ker bi bil to sindikalni samomor.
Miham
# 04.01.2018 ob 23:43
kako denarja ni?

a je problem dvignit davke na 90% pa magari obdavcit se vodo in zrak, ki ga dihamo

penzionisti bodo potem tudi zahtevali Erjavcevih 1000 EUR minimalne penzije

pol ne bo problem naredit se par azilnih domov pa Hanzkovih 200 000 ilegalcev sprejeti in potem se njihovih 2 000 000 druzinskih clanov

Cerar lahko rece, da bodo ti ilegalci poskrbeli za starajoco generacijo, saj mladi iz NEZNANEGA razloga bezijo iz Slovenije

WIN/WIN?!?!?!

(razen seveda, ce nimajo ilegalci drugih bolj egoisticnih planov, kot tudi javni sektor in penzionisti)
Resnica123
# 05.01.2018 ob 07:51
Zasebni sektor z idejami, inovacijami in dolgimi urami pa bo spet na prepecencu.
Bivši uporabnik
# 04.01.2018 ob 23:06
Šele sedaj je prišlo sveža novica:
Ilka Štuhec ne bo letos od države prejela niti centa za priprave in treninge pa čeprav ima to zapisano v pogodbi. Vi kar volte te levake. Vsepovsod so.

Nekdo, ki je uspešen športnik in ponese dobro ime Slovenije v svet dobi 0 hkrati pa nek azilant prejme 2k €. Welcome in SLO
gravitacija
# 04.01.2018 ob 22:38
Najbol smešno mi je ko tukaj vsi govorite da je to mafija in banda na volitvah pa obkrožite SMC ali SD. Torej to kar ste volili - to imate. Uživajte!

ja kaj boš pa zaprnika obkrožil al kaj ??? druga pa tak ni
gravitacija
# 04.01.2018 ob 22:07
ja kak ni denarja kak ni ?? te pa ga vkradite če ga ni ?? sej drugi tui skoz kradejo iz našega proračuna pa noben nič ne prdne...dejte še vi kaj vkrasti da bojo imeli ljudi za jesti in piti
mirror
# 04.01.2018 ob 22:07
Denar za Štrukljeve sindikate je. Država je danes izdala obveznice, če bo pa zmanjkalo, pa se postopek ponovi. Tako kot vedno.
Miša
# 05.01.2018 ob 17:10
Izbranci pa bodo imeli 15.000 EZR na mesec, za te pa je denar iz proračuna?. Ali naši politiki mislijo, da smo debili, vendar se motijo. Podpiram vse stavke (čeprav se upokojenec), dokler se v državi ne naredi red, ki ga pa očitno Cerar ni sposoben narediti.
forhand
# 05.01.2018 ob 17:04
Je pa za vrhunski menadżerki Glavina in Popović.Le s čem sta prepričali Belića???
tone7
# 05.01.2018 ob 10:32
Denarja je dovolj, le razporeditev je pomembna. Političnim priviligirancem in tajkunom je potrebno zmanjšati enormno bogatenje in se lahko dvigne plače zaposlenim z minimalcem.

ZA POVEČANJE PLAČ DIREKTORJEV JE SEVEDA BIL DENAR. Predsednici Glavini zmajšajte preveliko plačo.
šalter
# 05.01.2018 ob 08:55
Doge the Dog

Ti pa glih veš kakšen je učinek dela policaja, zdravnika in učitelja. Ma kje si se ti našel pametovati?? Pojdi v razred 1.,2.,3....šolcev, pa da te vidm. Odpoved bi dal po 1 mesecu!!! Vsak dan pa bi bil ves prešvican in brez glasu. Ne vžigaj se o stvareh o katerih nimaš pojma,

Pa ne reci, da imaš teto ali sosedo za učiteljico in veš kako dela.
beton
# 05.01.2018 ob 08:52
Joker
Za to, kar imamo danes so odgovorne vse vlade od osamosvojitve naprej, ene bolj, druge manj.
SMC je še daleč od tistih z največ "zaslugami". So pa vse bolj antipatični, oblast jim je (tako kot vsem drugim) hitro stopila v glavo.

Točno. Vsaj en ki razume. Večina ljudi je pijana od str.pripadnosti, zato si ne priznajo kdo vse je kriv,odgovoren,... Ne razumem kako lahko ljudje volijo ljudi, ki nam že desetletje kradejo, zavajajo,.... Hmmm, potem nam pač ne gre tako slabo.
Resnica123
# 05.01.2018 ob 08:47
SMC postaja desna ahaha. Desnica manjsa davke in misli na zasebni sektor. Levica pa na javni.
AM
# 05.01.2018 ob 08:17
tu in tam

Vlada je zdravnikom 2x povišala plače.
Prvič s spremembo dohodnine na način, da nekaj procentov najbolje plačanih prejeme višje plače (ampak tu niso zajeti vsi zdravniki, tu se le od specializantov naprej, mladih zdravnikov tu ni)

In drugič povišanje plačnih razredov in odprava omejitev plačila.

Normalno je, da če daš tistim, ki imajo najvišje plače v državi, da bodo nekaj zahtevali tudi tisti, ki imajo najmanj. Če na to nisi računal, in nisi predvidel denarja, si pa neum*n.

Kar se pa tožb tiče. Tega ne poznam, je pa potrebno počakati, ali so te sploh upravičena.

In na koncu: dejstvo je, da imajo zdravniki za SLO razmere zelo zelo lepe plače (v to ne štejejo mladi zdravniki brez specializacije).

In drugič: če daš povišico tistemu, ki že ima polno rit, je normalno, da jo bo zahteval tudi tisti, ki se komaj prebija skozi mesec.
kralj matjaž
# 05.01.2018 ob 10:44
JoeM
A imamo izbiro?
A ima javni sektor monopol?
A levica z visokimi davki preprečuje, da bi si lahko privoščili zasebno alternativo?
Ne moreš kritizirati ljudi, ki si želijo normalno državo, če ne dovoljuješ normalnosti.
gyore92
# 05.01.2018 ob 10:27
Dej salter pejdi ti v proizvodno delat 8 ur na dan pa se 2-3 sobote na mesec, nakonc mesca pa dobis izplacilo 630 eurou. Zato se ti ne vzigej.
Bivši uporabnik
# 05.01.2018 ob 05:57
hvala Bogu, da bo ta Simona plesala samo en mandat.... (sicer ni ona kriva da ni denarja)
v mamico njenega moža sem bil BTW kot osnovnošolec zaljubljen nekaj časa... ("majke mi")
Ponočnjak
# 05.01.2018 ob 00:50
minnaema
Ma dej FancyBoy župan mesta Ljubljane NI vsega kriv............
moja malenkost NE razume spoštovanja in sinergije, saj odkar je
"Zoki" župan mesta Ljubljana je mesto resnično lepo urejeno-zato prosim
NE iščite dlake v jajcu in saj veste, da se dobre misli ali delo vedno z dobrim
vrača in srečno !


Važno da je urejena prestolnica, delavni ljudje po vaseh pa naj stradajo!...žabar!
minnaema
# 04.01.2018 ob 23:16
......."DENARJA ZA ZAHTEVE SINDIKATOV NI" ej, jej pa menda ne velja za vse
državljane RS, da smo pred Zakoni vsi enaki.
Koliko denarja in zakaj pa menda so plačani državi adlatusi & adjutorji, da vodijo
akurativo tudi konstruktivno kar določa "SLOVENSKA -bukvica " ki se imenuje
Ustava RS in le to je potrebno kontinuirano spoštovati - kajne ........ali kako te štorije
gredo ? !
patriot44x2
# 04.01.2018 ob 22:44
Prejšnji teden so se tolkli po prsih kaj vse so naredili, koliko presežka je sedaj pa ni denarja.
Najprej Slo politika ni važn v kero stran vas vleče je treba zmanjšat JS pa pika. Tisoči fikusi ki ne delajo nič in odžirajo kruh in denar poštenim delavcem je treba zmetat stran.
Kot drugo zmanjšajte davnčne obremenitve na plače pa vam ne bo vsake 14 dni 1 sindikat stavkal.
Tako pa samo JS lahko, delavce ki pa držijo te pijavke pokonci ste pa pozabli.
Bivši uporabnik
# 04.01.2018 ob 22:31
Če Vam kaj manjka prideta Kordeš iz ZL in SD. Vedno na voljo.
galoper
# 05.01.2018 ob 17:37
Scenarij in režija za in proti za pridobivanje glasov na volitvah?
tu in tam
# 05.01.2018 ob 10:30
@AM
>>Vlada je zdravnikom 2x povišala plače.
>>Prvič s spremembo dohodnine na način, da nekaj
>>procentov najbolje plačanih prejeme višje plače
In to je dohodninska lestvica samo za zadravnike, a ne?
Z gospodarstvom to nima veze, se ti zdi?

>>In drugič povišanje plačnih razredov in odprava
>>omejitev plačila.
Saj o tem govorim. Konkretno v ZD Ljubljana od cca 400 zdravnikov, ki tam delajo, jih je 18 dobilo višji plačilni razred na podlagi tega aneksa (iz 20b]16).
Ostali mogoče aprila 2018 (je rekel direktor ZD), bolj verjetno pa bodo potrebne tožbe.
Na nekaterih klinikah je bilo potrebno posredovanje z odvetnikom, da so direktorji upoštevali aneks.
Joker
# 05.01.2018 ob 08:42
dannykm,

Zapomni si v vladi so 3 stranke - DeSUS, SD in SMC
Vse 3 so odgovorne za to kar imamo danes ne samo SMC


Za to, kar imamo danes so odgovorne vse vlade od osamosvojitve naprej, ene bolj, druge manj.
SMC je še daleč od tistih z največ "zaslugami". So pa vse bolj antipatični, oblast jim je (tako kot vsem drugim) hitro stopila v glavo.
JoeM
# 05.01.2018 ob 08:11
Zanimivo kako vsi šinfate zdravnike, učitelje, policiste... Jaz bi vsem tem predlagal, če boste bolani kr doma ostat, pri resnih boleznih, nič v bolnico, kr na pogrebni zavod poklicat da se najavite. Vse vaše otroke pa lahko učite sami, zakaj jih pošiljate v šole če je vse tako slabo in šinfate učitelje. Ko pravite da policistov ne rabimo, ni problema, jaz bom prvi nabavil orožje in šel ropat po ulici, zmes jih pa še par pospravim. Saj če ni policije pol je vse dovoljeno.
Dejstvo je da je denarja za VSE in za vse poklice. Tudi z različno višino glede na odgovornost. Je pa treba MANJ KRAST. To se še v Sloveniji nismo navadili, manjka ker se preveč krade. Če gledamo da zdravnik odgovarja za življenja -> je plača upravičena, policist drži glavo v vse največje pizdarije -> je plača upravičena... Pa obenemu od teh naštetih tega ne bi bilo treba. Kaj mislite da je policaju fajn da lovi oborožene in ostale psihiče? Bi ziher bil raje doma pri družini.
Če ste vsi tako proti zdravnikom je najbolje da vse zdravstvene zavode in bolnice zapremo, pa naj se vsak sam zdravi kak ve in zna. Mislite da je zdravniku fajn vsak dan rokovat z nergači in navideznimi bolniki zaradi katerih se daljšajo čakalne dobe? Bi tudi oni bili raje doma z družinami.
In še to, slabo je zaradi tega ker eni samo kradejo, drugi šinfajo, karavana pa gre dalje.
tu in tam
# 05.01.2018 ob 06:52
@AM
>>Če bi vlada, vzela zdravniukom, kar jim je dala
Kaj jim je pa dala?
A misliš mogoče tisto stavko iz 2016, kjer so obljubili povišanja?
In aneks h kolektivni pogodbi, ki je bil takrat sprejet?

Stvar na terenu je takšna, da so zdravniki konec 2017 začeli vlagat tožbe na delovno sodišče, ker teh izplačil še ni bilo.

In mogoče bodo kaj dobili enkrat 2018.
Kazalo