Koalicija je glede proračuna bolj ali manj usklajena, drugače pa je pri intervencijskem zakonu o zdravstvu. Foto: BoBo
Koalicija je glede proračuna bolj ali manj usklajena, drugače pa je pri intervencijskem zakonu o zdravstvu. Foto: BoBo
Koalicija složna pri proračunu
Koalicija razpravlja o proračunu

Po dobrih treh urah sestanka je Alenka Bratušek pojasnila, da so poslanci sicer "malo manj zadovoljni" s tem, da na ta račun trpijo nekatere druge postavke, a ti posegi so bili potrebni, če so želeli ohraniti socialne pravice in pokojnine na ravni, kot so danes.

Proračunski primanjkljaj bo prihodnje leto sicer znašal 2,9 odstotka BDP-ja, v letu 2015 pa 2,4 odstotka BDP-ja, je pojasnila premierka. Javnofinančni primanjkljaj bo medtem nekoliko višji, in sicer za približno pol odstotne točke.

Bratuškova pa verjame, da so to koraki, ki bodo prepričali tudi finančne trge, da je vlada na pravi poti in da bo Sloveniji v kratkem omogočeno pridobivanje novih finančnih virov po nižji obrestni meri, kot je danes.

V DZ-ju se lahko "še vse zgodi"
Ker je dokument na ravni predsednikov koalicijskih strank načeloma že usklajen, presenečenj pri njegovem sprejemanju ni pričakovati. Prvi mož SD-ja Igor Lukšič je tako že ob prihodu na sestanek pojasnil, da je sicer še nekaj odprtih vprašanj, zlasti na strani prihodkov, a je prepričan, da bodo dosegli soglasje.

S proračunom so "do neke mere zadovoljni" tudi v stranki DeSUS, kjer so med usklajevanjem odločno nasprotovali kakršnim koli posegom v pokojnine. "Ključno je, da se s predvidenimi spremembami proračuna zagotavljajo sredstva za pokojninsko blagajno in področje sociale," je dejal vodja poslanske skupine Franc Jurša. Ta ne pričakuje, da bi se pri sprejemanju proračuna še lahko kje zataknilo, a vendarle se v DZ-ju lahko "še vse zgodi", je opozoril.

Matjaž Zanoškar (PS) pa je vesel, da je dokument usklajen in tudi sam meni, da kakšnih težav ali ovir pri sprejemanju proračuna ne more biti. Prepričan je namreč, da se že vnaprej ve, kdo v DZ-ju bo glasoval proti in kdo bo za, kar pomeni, da bo večina za sprejem proračuna zagotovljena.

Zaupnica, vezana na proračun
Koalicijske poslanske skupine so predlog proračuna na mizo dobile v torek, dan zatem, ko je Bratuškova javno napovedala, da bo na dokument vezala zaupnico. "Temu ne nasprotujemo," je danes dejal Lukšič in dodal, da mora vlada, če izgubi zaupanje ljudi, vrniti mandat.

Se bo zataknilo pri zdravstvu?
Pred sestankom so nekateri poslanci opozarjali tudi na področje zdravstva. Vlada naj bi namreč na četrtkovi seji obravnavala intervencijski zakon za zdravstvo, ki pa ni usklajen s koalicijsko DL-jem. "Veste, kakšna je luknja v zdravstvu in seveda je treba najti ustrezno rešitev. Mislim, da se ta problem preveč odlaga in bi vsi skupaj morali to zadevo jemati zelo resno," je dejal Jurša. Na vprašanje, ali bodo koalicijski partnerji podporo iskali pri opoziciji, če podpore DL-ja ne bo, pa je Jurša odgovoril, da se opozicijo lahko nagovarja šele, če se v koaliciji resnično ne bo dalo najti rešitev.

Lukšič pa je spomnil, da so v SD-ju želeli izenačiti prilive v zdravstveno blagajno po istih principih kot pri dohodnini - da so vsi dohodki obremenjeni enako. "Prav bi bilo, da bi šel intervencijski zakon naprej, kot je bil predlagan," je povedal in dodal, da si bodo še naprej prizadevali za to, da bodo vsi dohodki enako obremenjeni.

Proračun v DZ v ponedeljek
Koalicijski sestanek naj bi sicer trajal še približno eno uro, v petek pa bo premierka predlog sprememb proračuna predstavila še socialnim partnerjem. V DZ ga namerava vlada poslati v ponedeljek.

Koalicija složna pri proračunu
Koalicija razpravlja o proračunu