Slovenija

Poudarki

  • Predlog zakona o financiranju zasebnih osnovnih šol je obtičal v koalicijskem usklajevanju
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.9 od 47 glasov Ocenite to novico!
Koalcija
Koalicijski partnerji so prepričani, da bo koalicija vzdržala tudi zadnje leto mandata. Foto: BoBo
Koalicija
Med perečimi temami vrha koalicije je tudi zdravstvena reforma. Foto: BoBo
VIDEO
Koalicija skrhana, a odlo...

Dodaj v

Koalicija nekoliko "oklevajoča", a "odločena mandat izpeljati do konca"

Koalicija razdeljena pri zasebnem šolstvu
16. februar 2017 ob 07:37,
zadnji poseg: 16. februar 2017 ob 21:44
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Koalicija mestoma rahlo okleva, a je vseeno odločena in zmožna strniti vrste ter mandat izpeljati do konca, je na Brdu pri Kranju dejal predsednik vlade Miro Cerar.

Koalicija je strnila vrste, trdno je odločena, da mandat izpeljemo do konca, je po posvetu na Brdu pri Kranju povedal premier Miro Cerar. Pri partnerjih je zaznal rahlo oklevanje, ali bodo vse projekte, na primer zdravstveno reformno, izpeljali do konca. A Cerar napoveduje nepopustljivost in bo storil vse za to, da reformo sprejmejo.

Cerar je posvet razširjene koalicije ocenil za koristen, ker so se pogovorili, kako bodo v skladu s koalicijskim sporazumom izpeljali projekte. Po njegovem mnenju je tudi pomembno, kako se bodo usklajevali, da cilje dosežejo.

Priznal je, da je pri koalicijskih partnerjih zaznal rahlo oklevanje, ali bodo vse te projekte izpeljali. Sam pa je trdno odločen, da storijo vse za to, da sprejmejo zdravstveno reformo, pri čemer bo "zelo priganjal in zahteval maksimalno aktivnost". "Treba je delati potrpežljivo, a vztrajno in pripeljati zadeve do točke, da bodo državljani imeli kakovostne zdravstvene storitve," je poudaril.

Dodal je, da pri tem ne bo popuščal, pač pa kot predsednik vlade zahteval, "da se maksimalno vsi potrudimo, da do teh rezultatov pridemo". Podobno napoveduje za nekatera druga ključna področja.

Če bo koalicija strnila vrste, ji lahko po njegovem prepričanju uspe sprejeti zakone na področju zdravstva. "Storil bom vse za to, da ne bo prevladal pesimizem, ampak bomo skozi dialog usklajevanja nadaljevali ter zakone sprejeli," je napovedal Cerar.

Da je konsolidacija koalicije nujno potrebna, meni tudi Karl Erjavec, ki je dejal, da je treba pogledati, kateri zakoni so tisti, ki jih je treba do konca mandata sprejeti. Predsednik SD-ja Dejan Židan pa je poudaril, da je do volitev še več kot leto dni, zato ni potrebe, da se obnašajo, "kot da smo v predvolilnem času."

Koalicija razdeljena pri zasebnem šolstvu
Po jutranjem sestanku, ki je začetek seje vlade za eno uro celo zamaknil, so vsa, sicer stara razhajanja ostala, zato ministri novele zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja še niso potrdili. Tako na enem bregu ostajata SMC in ministrica Maja Makovec Brenčič, ki želi v skladu z odločbo ustavnega sodišča izenačiti financiranje javnih in zasebnih devetletk, na drugem pa SD in DeSUS, ki nasprotujeta noveli in s tem posledično ustavni odločbi.

V SMC-ju so vsebini predloga naklonjeni, nasprotujeta pa mu SD in DeSUS, pri katerih ocenjujejo, da so zasebne osnovne šole financirane v zadostni meri. Predlog sicer sledi odločbi ustavnega sodišča in tako zagotavlja 100-odstotno financiranje zasebnim šolam za izvedbo javnega programa, medtem ko bi za razširjeni program, kot je na primer jutranje varstvo, država zagotovila 85-odstotno financiranje.

Koalicija tudi o deželni ustavi avstrijske Koroške
Za koalicijo je ena ključnih tem zdravstvena reforma, saj so zahteve koalicijskih partnerjev precej različne. Medtem ko je bil predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju že deležen številnih ostrih odzivov, so koalicijski partnerji v sredo prejeli zadnji dopolnjen predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti.

Ministrica Milojka Kolar Celarc pričakuje, da bo v petih dneh na to temo potekal še en koalicijski vrh. Ob tem opozarja, da je to njen zadnji predlog zakona in ga bo poslala v vladno obravnavo, tudi če bo neusklajen.

Glede na napovedi zunanjega ministra Karla Erjavca bo tema koalicijskega posveta tudi osnutek deželne ustave avstrijske Koroške, ki po novem kot deželni jezik opredeljuje zgolj nemščino, ne pa tudi slovenščine. To bi bilo po mnenju slovenske politike v nasprotju z obveznostmi Avstrije po avstrijski državni pogodbi in vse glasnejši so pozivi, da bi morala Slovenija končno notificirati nasledstvo te pogodbe.

Določiti prednostne naloge do konca mandata
Židan in Erjavec sta se ob robu posveta zavzela za to, da uresničujejo koalicijski sporazum do konca mandata. A morajo biti po njunih ocenah realni in se dogovoriti, kaj sploh lahko še sprejmejo dobro leto pred volitvami. Po besedah Erjavca želijo, da skupaj končajo mandat, "gotovo pa bo potrebno več enotnosti kot v zadnjem mesecu". A Erjavec ocenjuje, da so se te težave pojavile tudi zaradi napetosti med predsednikom Cerarjem in podpredsednikom SMC-ja Milanom Brglezom. Tako upa, "da je ta epizoda mimo" in bo koalicija bolj stabilna, bolj konsolidirana in enotna pri glasovanju.

Po Erjavčevem mnenju pa se morajo tudi dogovoriti in bolj natančno definirati, kaj lahko še sprejmejo do parlamentarnih volitev. Še zlasti ne verjame, da bi lahko sprejeli zakone, ki v koaliciji niso usklajeni, spomnil je na predloge s področja zdravstva in šolstva. Danes je na primer na vladi obstal predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, saj ga SD in DeSUS ne podpirata. Erjavec ne vidi možnosti, da bi DeSUS lahko podprl rešitev, da bi zasebne šole imele dejansko enak položaj kot zasebne.

Tudi Židan je poudaril, da je ta zakon neusklajen, zato nima nobene možnosti, da nadaljuje pot na vladi ali pozneje v DZ-ju. Po njegovih besedah so se dogovorili za ekspertno skupino, ki bo preverila, ali obstaja možnost za zbližanje stališč.G. C., L. L., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
crnuskagmajna
# 16.02.2017 ob 08:57
Vsaka stara mama iz bližnje gmajne ima jasno in konkretno rešitev za vse te stvari. Te muhe pa nakladajo pa sam dokazujejo kako brezmejno nesposobne so!
Springbok
# 16.02.2017 ob 08:31
Zdravstvena reforma, demografski sklad ter socialna in družinska politika:
torej se bodo pogovarjali o višjih davkih, dodatnih obremenitvah za gospodarstvo in novih prispevkih.

Ta vlada omenjenih reform ne zna izvesti brez dodoatnih obremenitev davkoplačevalcev, o tem, da bi davčne obveznosti zmanjšali, pa sploh ne razmišlja.

Zdravstveno reformo in demografski sklad sicer potrebujemo, tudi višji prispevek za NATO je nujen zaradi varnosti države, vendar bi to morli izevsti davčno nevtralno oz. privarčevati kje drugje. Predlogi: nazaj iz 9 letne OŠ na osem letno osnovno šolo. Takoj bi privarčevali 8% pri SVIZ-cih. Ali pa združitev občin z manj kot 5000 prebivalcev.
SpicyWeiner
# 16.02.2017 ob 09:55
Bolje bi bilo, če bi ta vlada enostavno odšla na dopust do konca mandata in pustila stvari takšne, kot so. Česarkoli se lotijo te ministri na koncu nastane še večje sranje.
Ogroženi
# 16.02.2017 ob 08:58
Kakšna socialna politika neki: socialno ogrožene pri življenju ohranjajo nevladne humanitarne organizacije, ministrica za socialo, SD-nastavljenka Anja Kopač Mrak pa se šopiri in ne priznava svojih zmotnih odločitev.

Zafurali ste vse, kar se je zafurati dalo. Itak pa ta vlada sama ne bo naredila nič marveč bo poklicala v Nemčijo, kaj smejo in česa ne.
vnk
# 16.02.2017 ob 10:33
Glede nato kaj vlada piše v brošurah:

Albanci pridejo v Slovenijo na delo, kmalu za tem pa pripeljejo še družino.
Nato otroke vpišejo v šolo, žene pa so doma. Z ekonomskega vidika se jim tak način življenja
bolj izplača, saj lahko pri nas uveljavljajo socialne transferje in subvencije, poleg tega pa
družina živi skupaj.


Se človek resno vpraša o kakšni socialni in družinski politiki se bodo ukvarjali, oziroma morda bolje za koga, Slovence ali tujce.
kislec
# 16.02.2017 ob 09:33
Korl, dobro jutro (glede Koroške) !!!
Grešnica
# 16.02.2017 ob 12:28
Reforme naj vlada pusti pri miru, ker jim ni dorasla, mi imamo pa dodatnih davčnih obremenitev in rintanja za vse druge že zdavnaj dovolj Drugega tako ne znajo!
PodrepnikPolde
# 16.02.2017 ob 10:34
Ali bo vrh koalicije razpravljal tudi o rezultatih "delovnega" obiska Cerarja s falconom v Franciji. Nekako na MMC tale zadeva ne gre in ne gre od rok na papir oziroma računalnik.

Saj rezultat razpravljanja je že v naprej določen, še naprej bomo uspešno prodajali meglo.
chiron
# 16.02.2017 ob 17:15
Po komentarjih sodeč ni splošno znano, da v Sloveniij zasebne šole niso samo "cerkvene". Waldorfska šola recimo... Vsaka zasebna šola mora izvajati obvezni program, ki ga predpiše ministrstvo in ta del naj bi financiral proračun. Vse ostalo bi starši plačali sami.
Če je šolanje obvezno in si država jemlje pravico izbire vsebin, ki naj bi jih mladež osvojila, naj to tudi financira.

Če ne, pa ne vidim razloga, da jim na teh šolah ne bi podajali zgolj lastnih pogledov na svet.
PodrepnikPolde
# 16.02.2017 ob 14:30
Homer.
Ali ti sploh veš, kaj je pomenil ta "delovni" obisk in na kakšni podlagi je bil izveden.? Vem, da se ti niti sanja ne in to, o čemer ti pišeš ne drži, ker verjemi, da bi vladna stran, ko je odgovarjala tudi to neumnost napisala v odgovor, pa je ni, ker imaš ti še večje blodnje od njih.
Že tako so se zapletli, da je vsak odgovor samo še bolj zmeden.
Sicer pa vidim, da jim dogovarjanje ne gre od rok, saj vsak vleče na svojo stran, a za državo se bodo "žrtvovali" vsi, seveda, če verjamemo...Sami se bi že verjamejo.
ggalini
# 16.02.2017 ob 22:04
Draga koalicija in dragi gospod predsednik vlade,
Sem podjetnik, zaposlujem 40 ljudi in kar ne morem prehvaliti izboljšanja podjetniškega okolja. Sprejeli ste številne pozitivne ukrepe, trg delovne sile je veliko bolj fleksibilen in izpeljali ste odlično davčno reform. Ustvarili ste tak pozitivno in stimulativno gospodarsko okolje in klimo, da je novih investicij in tujih vlagateljev toliko, da jih ne moremo prešteti.
Gospod Karel je s svojo zunanjo politiko ustvaril neprecenljiv ugled naše države, minister Židan je vzor vseh evropskih govedorejcev, minister Makovčeva je izvedla neprecenljivo šolsko reformo, da o ministrici zdravstva niti ne govorimo, uspelo ji je, pri nas bolezni praktično ne obstojajo več.
Naredili ste vse in še več, kar ste obljubili, zdaj je čas, da nas zapustite. Globoko vam bomo hvaležni.
Nikec3
# 16.02.2017 ob 23:11
Danes je na primer na vladi obstal predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, saj ga SD in DeSUS ne podpirata.

Ko to prebereš, potem veš da je predlog dober.
vnk
# 16.02.2017 ob 18:13
Priseljencev je v Sloveniji 10%, in zaradi tega naj bi bila slovenščina ogrožena?

Glede na našo nataliteto in rodnost, dolgoročno ja. Prednost države bi morala biti rodnost domačih Slovencev, ne pa vključevanje čimvečjega števila priseljencev v naše šolstvo. Imejmo referendum, ali Slovenci želimo multikulturno ureditev, pa se odločimo za smer države.
Vongobongo
# 16.02.2017 ob 17:03
kukalo

Sam zamenjat moramo generacijo politikov , pa bo vse boljše :) Ker ti stari nas samo uničujejo, tako levi kot desni.
semaino
# 16.02.2017 ob 19:15
Najslabsa Vlada do sedaj, z njo se lahko primerja samo se Alenka Bratusek, pod katero so nas obrili za 5 miljard, bolj kot vsaka Troika iz Bruslja.

Ustavno sodisce izda sklep o 100% financiranju javnega solskega programa za privatne sole, ministrica ne migne z ocesom. Ustavni pravnik, pravicnez in moralnez (nam gre ze na bruh ali jok, ob teh njegovih idejah), pa mirno ne naredi skoraj nic, da bi uvedli pravni red v drzavo.

SD potomka najvecjih priviligirnacev in tatov je seveda proti, proti Slovencem, proti zivljenju, proti svobodi, proti blaginji itn.
semaino
# 16.02.2017 ob 19:08
Zasebnim solam ne smemo financirati niti javnega programa, da bi lahko bolj kradli in pisali nepotrebne studije za stotisoce €.

Medtem, ko se drzava razpada.
the law1
# 16.02.2017 ob 18:55
@vnk

the law1, boš Švedsko tudi imel kot model dobre države, ko pride na vrsto tema multikulture?

Sigurno ne. Čisto normalno je da v nobeni državni pač ni vse najboljše na vseh področjih. Lahko pa gledamo tisto, kar je dobro.

Lahko pa vzamemo za zgled Dansko, ki ima tako vaučerski sistem in po novem zelo restriktivno migrantsko politiko.
ajvard
# 16.02.2017 ob 18:27
levi fašisti v vsem svojem sijaju
cairns
# 16.02.2017 ob 17:56
Zaplet v koaliciji zaradi financiranja zasebnih šol

Zasebne šole naj se financirajo iz žepov staršev in ne iz proračuna.

Po potrebi naj spremenijo zakon tako da bo jasno določeno da program javnih šol lahko izvajajo le javne šole. Zasebne šole pa naj delajo po svojih programih. Slovenija je sekularna država, zato naj RKC svoje pralnice možganov financirajo sami.
Mindmaster
# 16.02.2017 ob 16:58
- Najvisja institucija sodne oblasti objavi razsodbo
- Izvrsilna oblast razsodbo ignorira
- Izvrsilna oblast se odloci spremeniti zakon tako, da bo razsodba brezpredmetna

To je fasizem.
aktivist
# 16.02.2017 ob 16:40
Jaz ne mislim s svojim davkom plačevati zasebne projekte Vatikana.
oziris.va
# 16.02.2017 ob 16:28
Zasebne šole se nimajo kaj financirati iz davkoplačevalskega denarja.
pobrisan
# 16.02.2017 ob 13:52
Odločbo ustavnega sodišča bo treba spoštovati, tudi če vas muči ideologija.
Insider No. 1
# 16.02.2017 ob 20:16
@thelaw

Brezveze se je iti z ljudmi, ki začnejo nasprotni strani pripisovati trditve, ki jih niso izrekli.

Primer (napisal thelaw):
Naj država z znižanjem davkov in z uknitvijo prisilnih monopolov izstopi iz življenja posameznika

(napisal zozozo):
prisilnim monopolom na nasilje.

Lepo spreobračanje besed. Straw man.
the law1
# 16.02.2017 ob 20:02
@zozozo

Spet ti s tvojimi osnovnošolskimi. Če bi država izstopila iz tvojega življenja, bi te v par dneh kdo zaštihal in ti odnesel vse, kar imaš. Dokler te ščiti državna policija, si je lahko predstavljat, kako velik frajer si.

Hahaha. No, ko se boš naučil brati in razumeti boš lahko vsaj celo razumel celo osnovnošolsko logiko.
ajvard
# 16.02.2017 ob 18:33
vsi davkoplačevalci financiramo javne programe.

v kolikor jih izvajajo zasebne šole, je to za nas davkoplačevalce CENEJE. saj plačamo le izvajanje programov, ne pa tudi stavb.

ni niti enega razumnega razloga proti financiranju javnih programov, ki jih izvajajo zasebne šole.
razen ideoloških.

in ta ideološki razlog je bil spoznan za neustavnega.
the law1
# 16.02.2017 ob 18:16
No socialisti, ki ne razumete. Spodaj je napisano kako delajo Švedi, ki imajo vaučerski sistem in vsak lahko izbere šolo po želji (privatno ali državno) in to financira država iz davkov

In Sweden, a system of school vouchers (called skolpeng) was introduced in 1992 at primary and secondary school level, enabling free choice among publicly run schools and privately run friskolor ("free schools").

A boste enkrat končno razumeli kaj je prosta izbira ne pa vsiljena "izbira"
iufhdfewd
# 16.02.2017 ob 17:49
Enostavno katoliška šola ne more izvajat normalnega šolskega programa ker ne bodo jemali recimo Darvina pri biologiji.Da ne govorimo o muslimanski...
seba goričan
# 16.02.2017 ob 17:14
Waldorfska šola ni v ničemer povezana s cerkvijo...moja oba gresta v to šolo, v javnih pa naj bojo Albanci in Afričani...zakaj se ne pove naglas kakšno je stanje v naših šolah,kjer je naše materinščine vedno manj in povejte zakaj so moji komentarji vedno odstranjeni?
Vongobongo
# 16.02.2017 ob 16:56
A ko bojo muslimani hotli odpret zasebno šolo , bo pa vik in krik na desnem polu :)
Zgodovinar_666
# 16.02.2017 ob 16:46
Socialisti se bojijo šol v katerih bi učenci morali razmišljati, biti kritični, odprti za zasebno lastnino itd. Ker kritični in razmisljujoci posamezniki ne kupujejo nebuloz, ki jih prodajajo Štrukelj, Semolič, SD, DeSUS, Cerar itd. Bojite se za izgubo monopola.
nikhrast
# 16.02.2017 ob 16:20
Pa kako more država financirati privatne šole, potem bo tudi zahtevala da uvede tam svoj kurikulum.
Privatne šole morejo imeti svoj kurikulum, pa vso kontrolo.
Montessori šole, na primer, v Severni Ameriki ne kotrolira država, niso povezane z nobeno vero, imajo pa svoj sistem, svoj kurikulum...
what?
# 16.02.2017 ob 15:02
zasebne sole bi rade javni denar?
what?
komsomolec
# 16.02.2017 ob 13:54
cerkvene šole naj financira vatikan ne slovenski javni denar.
felipesko
# 16.02.2017 ob 11:57
Vrh vladne koalicije bo razpravljal o odprtih političnih vprašanjih

Kaj je sploh,kaj odprtega???
ZETAC
# 17.02.2017 ob 09:03
Pa čeprav zavestno kršijo ustavo - res visoka moralmo etična drža vlade.
Mindmaster
# 16.02.2017 ob 20:24
zozozo

Ves namen in smisel obstoja države je vsiljevanje prisilnih monopolov.


Namen drzave je povezovanje ljudi, ki jih nekaj zdruzuje, v politicno skupnost. To, kar ti opisujes, je totalitarizem. Rad bi rekel, da me tvoja predstava o drzavi cudi, pa ne morem. Zdaj sem navajen ze vsega.
vojnaslo91
# 16.02.2017 ob 20:02
zozozo # 16.02.2017 ob 19:48
Ja, in ta zakoj je napačen, in je vir vse korupcije v tej državi, in s tem vzrok razpada sistema in obubožanja državljanov. Ampak dajmo isto počet še naprej, a ne?
----------------------------
Vir korupcije so koruptivni ljudje in sistem , ki jih ni sposoben polovit in jih kaznovat.
the law1
# 16.02.2017 ob 19:54
@zozozo

Skoz vsi zahtevajo izstop države iz gospodarstva. A bi lahko prosim tudi gospodarstvo izstopilo iz države? Naj država sama poskrbi za javne storitve, privat firme pa naj poslujejo na odprtem trgu.

Naj država z znižanjem davkov in z uknitvijo prisilnih monopolov izstopi iz življenja posameznika
vojnaslo91
# 16.02.2017 ob 19:50
Epafrodit # 16.02.2017 ob 19:42
Zasebna šola ni ustanovljena izključno zaradi javnega dobra ampak tudi za ustvarjanje dohodka in dobička. Če temu ni tako, zakaj potem sploh kdo, ki je njen lastnik, potrebuje zasebno šolo?
----------------------------
Kaj je javno dobro? Javno dobro je da se vozim v vlakom, avtobusom, da se učim, da se zdravim... ni pa pomembno, kdo to storitev izvaja.
zozozo
# 16.02.2017 ob 19:43
Zakaj bi pa morali starši, ki imajo otroka v zasebni šoli plačevati še javno šolo?

Zakaj bi morali ljudje, ki se vozijo s privat avti plačevati davke za subvencije za javni prevoz? Zakaj bi morali ljudje, ki nimajo avtomobila in cest ne koristijo, plačevati davke za ceste? Itd, itd, itd.

Davke plačuješ zato, da se zagotavlja javna storitev. Če javne storitve ne želiš koristiti, in imaš raje alternative, jih lahko uporabiš in sam plačaš. Ne moreš pa zato biti po nobeni logki oproščen davkov.
jodlzi
# 16.02.2017 ob 18:26
Ali si del sistema, prejemas drzavno financiranje in imas program skladen s pravilniki ali pa imas svoj program in ne prejemas financiranja...

Drugace enostavno ni fer do tistih, ki se morajo drzati pravil.
Frodoš
# 16.02.2017 ob 17:02
Tipično zasedanje političnih veljakov...dvigovanje davkov in kršenje ustave.
pobrisan
# 17.02.2017 ob 08:18
KLIPAN

Zanima me samo reakcija teh istih desnih volilcev in teh istih desnih strank, ko se bo v Sloveniji odprla prva zasebna islamska šola in jo bo morala država (na predlog desnice) financirati z davkoplačevalskim denarjem 100%.
----------------------------

Če bo taka šola izvajala učni program predpisan s strani države, potem ne vidim problema.
misterij1234
# 16.02.2017 ob 22:59
Trije nesposobni rački na kupu,enga jebe Cimos,enga jebe teran,enga jebe koroška z mejo na morju.Butasti narod jih pa gleda.Sedaj že setankujejo in nič ne naredijo v dobro zastraženem Brdu,kot nekoč Tito in kralj Karđorđević.Zgodovina se ponavlja.
ggalini
# 16.02.2017 ob 22:19
Zbodlo me je razmišljanje glede zasebnega šolstva. Potrebujemo dobre zasebne šole in država mora dober program sofinancirati seveda pa je določen del šolnine na zasebnih šolah plačljiv s strani staršev. Zakaj nebi tisti, ki si lahko privoščijo, svoje otroke šolali na kvalitetnih zasebnih šolah, takšna praksa obstaja v večini evropskih držav. V zasebnih šolah se resno preverja učitelje , boljši in sposobnejši učitelji bi bili tako boljše plačani in s tem boljše stimulirani, nezainteresirani pa bi poučevali v javnih ustanovah. V tem ni nič slabega, pri nas še vedno vse preveč gradimo na uravnilovkah in kvazi enakopravnosti.
Epafrodit
# 16.02.2017 ob 19:42
Frodoš: "Saj ga plačajo iz svojega žepa, samo ni pravično, da plačujejo dvojno."

Zasebna šola ni ustanovljena izključno zaradi javnega dobra ampak tudi za ustvarjanje dohodka in dobička. Če temu ni tako, zakaj potem sploh kdo, ki je njen lastnik, potrebuje zasebno šolo?
vojnaslo91
# 16.02.2017 ob 19:33
Epafrodit # 16.02.2017 ob 19:29
Zakaj bi jaz, kot davkoplačevalec moral financirati njihove kaprice.
-------------------------------
In zakaj bi morali drugi davkoplačevalci plačevati tvoje kaprice?
PodrepnikPolde
# 16.02.2017 ob 18:10
Homer.
Verjemi, da nisem nikoli in nimam želje biti poslanec, jih pač moram vsak dan gledati in poslušati. Ne vem, zakaj si sedaj v to vpletel poslance, razen, da je pač bilo postavljeno poslansko vprašanje na to temo.
Kam bi ti sedaj rad odpeljal ta falcon in "delovni" izlet, ne vem. Zanimivo pa je, da so mediji v veliki večini skrivnostno tiho, saj veš kateri mediji, "tvoji".
vnk
# 16.02.2017 ob 17:46
Ni samo to razlog je pa eden glavnih...najvažnejša je način šolanje,doma ni nalog...vse se naredi v šoli.Pa Kaj ti čem razlagat...

No okej, si povedal, da te motijo priseljenci, brez skrbi, mene tudi v trenutnem stanju. Po svoje te čisto razumem, zakaj daš otroke na zasebno šolo, ker se ti to zdi edina rešitev. Ni pa to dolgoročna rešitev, ker pač tile albanci ne bodo kar izginili, ampak bodo po možnosti kasneje še sami naštancali svoje otroke in jih obesil na socialo (mimogrede: če prejemaš otroški dodatek, potem bi lahko se vprašali, kdo ti financira šolanje otrok).

Če je način šolanja v waldorfskih šolah dokazano boljši in dosega boljše rezultate, potem je smiselno razširiti ta sistem po vseh javnih šolah. Mogoče sem en tak grd socialist po srcu, ampak zame je prihodnost v kvalitetnem javnem šolstvu, zasebno bo le še poglabljalo razlike med nami. Kjer pa se strinjam je, da bi lahko starši sofinancirali kakšen nadstandard v šoli, v mejah normale, če ga javna sredstva ne zmorejo pokriti.
Kazalo