SDS hoče, da Brglez odide s funkcije. Foto: BoBo
SDS hoče, da Brglez odide s funkcije. Foto: BoBo

Predsednica komisije Eva Irgl (SDS) je v uvodu ocenila, da je predsednik DZ-ja Brglez grobo kršil ustavo in s tem povezano človekovo pravico do demokratičnega odločanja. Po njenih besedah je zlorabil zakonske pristojnosti in državljanom onemogočil, da se lahko opredelijo do družbenih vprašanj, kar predstavlja bistvo demokracije. Zato je SDS predlagal njegovo razrešitev.

Člani komisije iz vrst koalicije pa so ob napovedi obstrukcije seje opozarjali, da gre za zlorabo komisije. "Pri "tej inkviziciji" ne bom sodeloval," je napovedal Jani Möderndorfer (SMC). Izpostavil je, da komisija ni pristojna za obravnavo te točke in si poskuša prilastiti vlogo matičnega delovnega telesa za razrešitev predsednika DZ-ja. Poleg tega bo o tem razsojalo ustavno sodišče, že ob sklicu seje pa je bilo znano, da bo Brglez na službeni poti v tujini.

Irglova je v nadaljevanju dala besedo še gostom, nato pa je sejo prekinila z napovedjo, da jo bodo nadaljevali v naslednjem tednu, da bo imel tudi predsednik DZ-ja možnost, da predstavi svoje stališče.

Za nekatere nevaren precedens
Predsednik Sindikata delavcev migrantov Martin Ivec je ugotavljal, da ljudstvo nima več oblasti in da smo se znašli v položaju, ko je predsednik DZ-ja samovoljno ravnal, kar je zanj politično nevaren precedens, ko lahko en človek potepta voljo ljudstva.

Tudi Blaž Babič iz zunajparlamentarne stranke Gibanje Zedinjena Slovenija, meni, da je Brglez zlorabil položaj, kršil pravico do referenduma, očital mu je tudi rušenje ustavnega reda.

Odvetnica Lucija Šikovec Ušaj je menila, da ustavno sodišče ne bo pritrdilo mnenjem pravnikov, ki soglašajo z Brglezovo odločitvijo, predsednik Odbora 2014 Aleš Primc pa je prepričan, da je Brglez ravnal protiustavno in protizakonito, po njegovem mnenju pa gre tudi za najbolj nedemokratično dejanje do zdaj, ker "želi ukiniti referendum".