Slovenija

Poudarki

  • Odstopil je nepreklicno
Tomaž Gantar
Minister za zdravje Tomaž Gantar je nepreklicno odstopil. Želi se vrniti med zdravnike. Foto: BoBo
       V okviru koalicije nam ni uspelo opraviti nujne razprave na temo reševanja zdravstvenega sistema in tako mi ni uspelo prepričati vpletenih, da laična pričakovanja in hotenja ne vodijo k pravi in dolgoročni rešitvi težav v zdravstvu. In tudi to je zadosten razlog, da nepreklicno odstopam z mesta ministra za zdravje.       
 Odstopna izjava Tomaža Gantarja
       Gantar me je zjutraj presenetil. To ne bi smelo ogroziti koalicije.       
 Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec o odstopu ministra Gantarja.
       En minister je naredil napako in korektno odstopil, drug pa ni zmogel bremen in se je odločil, da gre. Nobene širše politične zgodbe ni za tem. Težki časi so, ni luštno biti minister.       
 Gregor Virant, DL
       O urejanju koncesij se na ravni predsednikov strank še nismo pogovarjali. To nas čaka še decembra ali naslednje leto in bo ena najtežjih zadev pred to vlado. Za Slovenijo in vlado bi bilo bolje, ko je najbolj napeto, ko je treba niti potegniti skupaj, da bi to opravil še ta minister, ki je opravil predhodne korake.       
 Igor Lukšič, SD
       Sem zagovornik javnega zdravstva, vendar menim, da je bitka mnogih politikov znotraj stranke SD, večine sindikatov, pa številnih civilnih gibanj, ki bi želeli koncesionarje z zakonom onemogočiti, prešla vse razumne meje. O tem vprašanju skupnega jezika znotraj te koalicije enostavno ni moč doseči!       
 Odstopna izjava Tomaža Gantarja
       Seveda je kakršna koli korupcija nedopustna in prepričan sem, da marsikatera moja težava izvira tudi iz omejevanja močnega gradbenega lobija v zdravstvu. Vendar pa ministrstvo za zdravje enostavno nima ne usposobljenega osebja in ne sredstev, da bi se lahko učinkovito borilo proti korupciji – to vprašanje je prvenstveno v pristojnosti drugih služb in drugega vladnega resorja.       
 Odstopna izjava Tomaža Gantarja
Tomaž Gantar
"Pride trenutek, ko ne vidiš izhoda," je svoj odstop pojasnil Gantar. Foto: BoBo
Tomaž Gantar
Tudi v zdravstvu se bo zgodila Čista lopata, je prepričan Gantar. Foto: BoBo
       To bi moral biti hud alarm za predsednico vlade Alenko Bratušek in bi moralo pomeniti tudi izstop resne stranke iz koalicije, vendar zaenkrat kaj takšnega verjetno ne moremo pričakovati.       
 Poslanka SDS-a Alenka Jeraj o Gantarjevem odstopu
VIDEO
Zakaj je odstopil ministe...
VIDEO
Gantarjev odstop preseneč...
VIDEO
Zaradi nemoči odstopil mi...

Dodaj v

Koalicija presenečena nad Gantarjevim odstopom

Odzivi na odstop ministra Tomaža Gantarja
25. november 2013 ob 10:21,
zadnji poseg: 25. november 2013 ob 16:26
Ljubljana - MMC RTV SLO

Zdravstveni resor nas zanima vse; delal je po svojih močeh; presenetil me je - to so strnjeni odzivi prvakov koalicijskih strank na odstop ministra za zdravje Tomaža Gantarja.

Minister za zdravje Tomaž Gantar (DeSUS) je predsednici vlade Alenki Bratušek posredoval odstopno izjavo.

Ob težavah pri sprejemanju t. i. intervencijskega zakona je postalo jasno, da praktično nimamo možnosti z reformo zagotoviti dodatnih, nujno potrebnih sredstev za zdravstvo, ki mu že vrsto let namenjamo bistveno manj denarja od držav, s katerimi se radi primerjamo, je v odstopni izjavi zapisal Gantar. "V Sloveniji enostavno ni prave pripravljenosti, da bi zdravstveni sistem postal drugačen, bolj sodoben, bolj primerljiv z drugimi državami in verjetno tudi kar nekaj ljudi dobro živi na račun tega zdravstvenega sistema, ki je tak, kot je," je dejal Gantar na novinarski konferenci.

"Moja politična moč znotraj koalicije je bila absolutno premajhna," je dejal Gantar. Način odločanja pa je primerjal z vodenjem občine. "Če bi s takimi omejitvami vodil občino, potem ne bi enega pločnika naredili," je dejal.

Kje se bodo ljudje zdravili?
"Če smo z intervencijskim zakonom po večmesečnem koalicijskem usklajevanju zagotovili dodatnih 35 milijonov, pa smo jih obenem zdravstvu odvzeli najmanj 20 milijonov evrov z dvigom DDV, vsaj 5 mio. evrov z nepremičninskim davkom, 34 milijonov evrov bo izgubila zdravstvena blagajna (ali izvajalci) v letu 2014 zaradi med ministrom Virantom in sindikati dogovorjene poravnave," je zapisal Gantar in dodal, da ga s takšnim nadaljevanjem v resnici skrbi, kje se bodo naši državljani v prihodnje zdravili.

"Nepreklicno odstopam"
"Sam odgovornosti za vse to vsekakor ne morem prevzeti. V okviru koalicije nam ni uspelo opraviti nujne razprave na temo reševanja zdravstvenega sistema in tako mi ni uspelo prepričati vpletenih, da laična pričakovanja in hotenja ne vodijo k pravi in dolgoročni rešitvi težav v zdravstvu. In tudi to je zadosten razlog, da nepreklicno odstopam z mesta ministra za zdravje," je zapisal Gantar.

Različni pogledi koalicije
Ugotavlja, da so tudi znotraj sedanje vladne koalicije pogledi na sodobno, razvitim državam primerljivo ureditev zdravstva preveč različni, da bi takšno zakonodajo lahko sprejeli. "S svojim prvim predlogom Zakona o zdravstveni dejavnosti, ki se nanaša predvsem na organizacijo dela v zdravstvu, sem skušal najti kompromis, ki pa že sam po sebi ni predstavljal dovolj učinkovitih sprememb, s katerimi bi v celoti dosegli zastavljene cilje. Med najnujnejše ukrepe gotovo sodi avtonomija in z njo tesno povezana odgovornost vodenja javnih zavodov. Zagovarjam 100-odstotno lastništvo države, vendar bo nujno upoštevati načela korporativnega upravljanja sodobnih sistemov z jasno opredeljeno odgovornostjo in jasno ločitvijo med upravljanjem in nadzorom. Seveda gre za približevanje pravil vodenja gospodarskim družbam, kar pa še zdaleč ne pomeni privatizacije. Brez tega se upravljanje zavodov v ničemer ne bo spremenilo! Veliko oviro v smeri takšne rešitve predstavlja tudi zastarel in nesodoben Zakon o javnih zavodih, ki ga, mimogrede, tudi ni uspelo spremeniti nobenemu ministru za javno upravo v zadnjih letih."

Nestimulativni plačni sistem
Gantar dodaja, da skoraj nepremostljivo oviro na poti večje učinkovitosti zdravstva in celotnega javnega sektorja predstavlja tudi slab, nestimulativen plačni sistem po sprejetem Zakonu o javnih uslužbencih. "Javni uslužbenec je enako plačan, pa če opravi veliko ali zelo malo dela (koncesionar dobi plačilo zgolj in samo za tisto, kar opravi. Popoln nesmisel, ki ga je nujno odpraviti! Ukrep, ki bi rešil ta problem v okviru zdravstvene reforme, je lahko le za večino nesprejemljiv izstop zdravstvenih delavcev iz sistema javnih uslužbencev. Nepremostljiva ovira, ki je kot zdravstveni minister ne morem rešiti," je eden izmed razlogov za odstop utemljil Gantar.

SD in sindikati želijo onemogočiti koncesionarje
"Sem zagovornik javnega zdravstva, vendar menim, da je bitka mnogih politikov znotraj stranke SD, večine sindikatov, pa številnih civilnih gibanj, ki bi želeli koncesionarje z zakonom onemogočiti, prešla vse razumne meje. O tem vprašanju skupnega jezika znotraj te koalicije enostavno ni moč doseči!" ugotavlja Gantar.

Glede na vse probleme, s katerimi se spopadamo v zdravstvu, pri čemer je izpostavil korupcijo, je Gantar dejal, da še ni "slišal za primer, da bi se to dogajalo v kakšnem zasebnem zavodu".

Nasprotovanje SD-ja koncesionarstvu je označil za stališče, ki nima nobenega smisla. "Če bo nekdo vztrajal pri tem, se bo dogajalo to, kar se dogaja že vrsto let. Noben zakon ne bo sprejet," je dejal Gantar.

Obvladovanje naraščajočih stroškov v zdravstvu je ob gospodarski in finančni krizi, ki sta zajeli tudi večino držav EU-ja, postala ena poglavitnejših tem na mednarodnih zdravstvenih konferencah in srečanjih, ugotavlja Gantar. Prav vse države se spoprijemajo z enakimi problemi: s starajočim se prebivalstvom in s tem povečanimi potrebami ob naraščanju števila kroničnih nenalezljivih bolezni, z rastjo stroškov ob uvajanju novih tehnologij in z uporabo novih, učinkovitejših zdravil. "Bistvena razlika je, da smo v Sloveniji dočakali krizo povsem nepripravljeni, saj tudi v dobrih časih vlaganje v zdravstvo ni sledilo tedanji rasti BDP-ja. Zaradi nujnega varčevanja in vedno manj denarja v zdravstveni blagajni so se cene zdravstvenih storitev v zadnjih štirih letih bistveno znižale in s tem je bilo zdravstvo ob več kot 300 mio evrov. Tako naprej ne bo šlo!"

Varčevanje zaradi varčevanja
Varčevanje v preteklosti je bilo verjetno tudi razlog, da smo danes po številu zaposlenih v
zdravstvu za 25 odstotkov pod povprečjem EU-ja, po številu zdravnikov pa še bistveno nižje na lestvici, piše Gantar, ki mu vlade ni uspelo prepričati, da je nadaljnje omejevanje števila zaposlenih (predvsem zdravnikov) v zdravstvu dolgoročno škodljivo in da jih ne gre metati v isti koš z drugimi področji, kjer po številu zaposlenih daleč presegamo povprečje EU-ja. "Vse z namenom, da se bi lahko nekdo pohvalil, kako učinkovit je pri zniževanju števila javnih uslužbencev – pa naj stane, kolikor hoče," je kritičen Gantar.

Minister za zdravje nima osebja in sredstev za boj proti korupciji
Dodaja, da znotraj koalicije velja prepričanje, da lahko z odpravo korupcije, ki je v resnici velik problem zdravstva (in celotne države), rešimo finančne težave, ki vedno bolj ogrožajo nemoteno delovanje zdravstvenega sistema. "Seveda je kakršna koli korupcija nedopustna in prepričan sem, da marsikatera moja težava izvira tudi iz omejevanja močnega gradbenega lobija v zdravstvu. Vendar pa ministrstvo za zdravje enostavno nima ne usposobljenega osebja in ne sredstev, da bi se lahko učinkovito borilo proti korupciji – to vprašanje je prvenstveno v pristojnosti drugih služb in drugega vladnega resorja," je še zapisal Gantar v izjavi, ki jo je posredoval predsednici vlade.

Lobiji so, vendar ...
Gantar se je obregnil tudi ob različne lobije, ki vplivajo na stroške zdravstvenega sistema. "Veste, da sem jim praktično od prvega dne nekako na poti. Že takoj ob začetku prvega mandata sem zaustavil razpise, vredne 70 milijonov," je dejal. Gantar je sicer še povedal, da zaradi svojega dela ni prejel nikakršnih groženj. Ob tem je pojasnil, da konkretnih imen ne more razkriti, saj tega ne more storiti brez dokazov in na podlagi govoric.

Gradbeni prihodki z naslova gradenj v zdravstvo so bili "enormni". Za gradnjo onkološkega inštituta, pediatrične klinike in še nekaterih drugih projektov je šlo po besedah Gantarja "gotovo najmanj 30 odstotkov več denarja, kot bi bilo treba. Govorimo seveda o milijonih. Verjamem, da se nekdo težko odpove takšnim zaslužkom." Razlog za te probleme je po mnenju ministra delno tudi v zakonu o javnih naročilih.

Ministrstvo je ukrepalo, ko je lahko, je dejal. "S področja investicij je ena oseba dobila odpoved delovnega razmerja, ostalo dokazovanje je v rokah nekoga drugega," je dejal Gantar. "Jaz nimam ne znanja ne sredstev ne moči, da bi nekomu dokazal, s kom in na kakšen način se pogovarja, kaj od tega dobi ali zasluži."

Policija se ukvarja s temi lobiji, je dejal. "Nenazadnje, koliko časa smo čakali, da je izbila Čista lopata, ob tem, da so vsi vedeli, da se v ozadju dogajajo številne stvari v gradbeništvu. In v zdravstvu bo zadeva verjetno zelo podobna. Bo prišel dan, ko se bodo dokazi nabrali in bo prišlo do prelomne točke, ki se enostavno mora zgoditi."

Virant: kandidata naj išče predsednica vlade
"Zdravstveni resor nas zanima vse, vas, mene, vesoljno Slovenijo, kajti pred nami je zdravstvena reforma, ki je najtežja in ena ključnih reform za to državo," je Gregor Virant odgovoril na novinarsko vprašanje, ali je njegov DL zainteresiran za prevzem zdravstvenega resorja.

Iskanje kandidatov bomo prepustili v prvi vrsti predsednici vlade, je po koalicijskem sestanku dejal prvak DL-ja Gregor Virant, ki meni, da je treba "čim hitreje poiskati odlične ljudi za ta ministrska mesta, ta naloga je v pristojnosti predsednice vlade, pa tudi DeSUS-a, ki je izpraznil zdravstveni resor."

"En minister je naredil napako in korektno odstopil, drug pa ni zmogel bremen in se je odločil, da gre. Nobene širše politične zgodbe ni za tem. Težki časi so, ni luštno biti minister," je še dejal Virant.


SD noče zdravstva
Igor Lukšič
pravi, da njegov SD nima interesa prevzeti zdravstvenega resorja. "Slovenija potrebuje zdravstveno reformo, dela jo že 15 let, potrebujemo ministra, ki bo to znal narediti. Slovenija nima več prostora, da bi odlašala s to reformo," je dejal in ocenil, da je Gantar delal po svojih močeh: "Opravil je posel, kakor ga je sam vedel in znal."

Erjavec je bil presenečen
Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je novinarjem dejal, da ga je Gantar "zjutraj, pred sejo predsednikov koalicijskih strank presenetil, glede na to, da znotraj koalcije prave razprave glede zdravstvene reforme še niti nismo začeli". Minister mu je dejal, da bodo znotraj koalicije zelo težko uskladil reformo, zlasti Zakon o zdravstveni dejavnosti, zakon o zdravstvenem zavarovanju ter zakon o dologotrajni negi. Minister je ocenil, tako Erjavec, da glede na razmerje moči in na različna stališča ne bo uspel opraviti te reforme.

Da je zdravstvo DeSUS-ovo, je odprto
V sredo bo seja izvršnega odbora DeSUS-a, kjer bodo obravnavali, kaj to pomeni za stranko DeSUS. "To ne bi smelo ogrožati koalicije, da lahko nadaljujemo delo," je menil Erjavec. Na vprašanje, ali v DeSUS-u vztrajajo, da zdravstvo ostane njihova pristojnost, pa je Erjavec odgovoril: "Menim, da so stvari v zvezi s tem odprte."

Odzivi opozicije
Predsednice NSi-ja Ljudmile Novak odstop ministra za zdravje Tomaža Gantarja ni presenetil. Povedala je, da je pred časom neformalno govorila z njim in "že takrat je potožil, da ne more storiti tistega, kar bi bilo treba".

Odstop ministra za zdravje Tomaža Gantarja so pričakovali tudi v SLS-u, je povedala podpredsednica stranke Olga Franca. "V zdravstvu je treba stvari postaviti na svoje mesto od spodaj navzgor, reorganizirati, varčevati, več delati za isti denar, izganjati korupcijo oz. zdravstveno mafijo in spremeniti plačni sistem," je prepričana.

Alenka Jeraj, poslanka SDS-a in predsednica odbora DZ-ja za zdravstvo, je dejala, da v stranki obžalujejo odstop ministra, obenem pa jih "izjemno skrbi, da minister, ki je član izvršilne veje oblasti, izjavi, da ne more ničesar spremeniti".

Ocenila je, da se bomo morali tudi zelo resno pogovoriti o tem, kakšno je naše zdravstvo in kaj si v zdravstvu želimo. "Do epiloga pa bomo morali pripeljati tudi korupcijske zgodbe v zdravstvu, ki odžirajo zdrav denar, ki bi bil sicer namenjen pacientu, tako pa so za usluge prikrajšani, zato da lahko bogatijo nekateri lobiji in omrežja, ki so konstanta in skušajo vplivati na vse vlade," je še dejala Jerajeva.

Saša Banjanac Lubej, B. V., T. H.
Prijavi napako
Komentarji
K_ris
# 25.11.2013 ob 10:27
Kdaj bomo dobili zdravstvenega ministra, ki se bo pripravljen spopasti z lobiji v zdravstvu?
sharkyslo
# 25.11.2013 ob 10:22
No, se že sesuva...
ury74
# 25.11.2013 ob 10:27
vsi bi morali za Alenko na čelu
Micesar
# 25.11.2013 ob 10:27
Alenka pa v jok pa na drevo
lenka
# 25.11.2013 ob 10:33
Ta vlada je tako zanič, da sploh ne rabi opozicije, ker se bo sesula sama.....
buzzerbeater
# 25.11.2013 ob 10:27
ta vlada se bo sama sesipala... desničarji ne bodo rabili organizirat protestov in nategniti naroda, tako kot so to storili levičarji, ko so bili desni na oblasti...

sicer pa...če imajo težave že z retoriko in nastopanjem, jim tako ni pomoči...
Micesar
# 25.11.2013 ob 10:22
Priden
Fleaa
# 25.11.2013 ob 10:27
bo dobil odpravnino?
drugač pa, tko zmedeno (beri tisto kar se dela z ženo zvečer v spalnici) zdravstvo kot je pri nas po moje ni nikjer na svetu..... dopoldan v javni upravi, vmes mal privat, popoldan fejst privat, ponoč pa dežurstva cepajo....
kdo je že rekel, da kdor ima privat naj se spoka iz javnih ustanov.... pa je moral on spokat v Švico??
zemljemerec
# 25.11.2013 ob 10:40
Vsekakor je gospod Gantar množici povedal, da mu je pod častjo, da bi v službo hodil samo po plačo...
The_Deer
# 25.11.2013 ob 10:41
Če pogledaš razloge zakaj je odstopil te res začne boleti glava kakšni ljudje nam vladajo. Dobili so več sredstev za zdravstvo z obremenitvijo ljudi, potem pa so mu ga vzeli z drugimi obremenitvami ljudi, ki so prizadele posledično tudi zdravstveni sistem.
endrug
# 25.11.2013 ob 10:28
A ne merete več napisat? Npr. podal je odstopno izjavo. V njej je spomnil, da je že pred pol leta napovedal svoj odstop, v kolikor ne bo uspel izpeljati "nujnih sprememb, ki bi tudi v bodoče zagotovile uspešen, še vedno dostopen, kakovosten in finančno vzdržen zdravstveni sistem".
MIRNČAN
# 25.11.2013 ob 10:54
Šurda jaz nisem nikakršni hinavc. Vse kar sem povedal drži. Lukšiča pa je lahko sram okoli tega. Pošteno sram, predvsem zato ker ima ženo koncesionarko. Tipična levočarska hinavščina
Heiliger Krieg
# 25.11.2013 ob 10:43
Kaj se čaka s predčasnimi volitvami Pokradena Slovenija? Vlada vam razpada na prafaktorje vi se pa z vsemi štirimi še korita oklepate. Ajde odstopte vsi nesposobneži.
Ena ženska
# 25.11.2013 ob 10:29
Ta minister mi je deloval že ves čas....nekako...utrujen od vsega ..kar je najbrž videl in doživel kot minister za zdravstvo, kjer imajo lobiji najbrž marsikaj vmes.....

dajmo zdaj...........naprej je treba !!! Naj to mesto zdaj zasede oseba, ki bo zdravstvo uspešno manevrirala proti lobijem v zdravstvu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

državljanka.
šurda
# 25.11.2013 ob 10:32
LEPO, samo, da ne boš šel med poslance, tako kot
Stanko Stepišnik, ki NIMA kaj DELATI tudi v poslaskih
klopeh !
if
# 25.11.2013 ob 10:51
Gantar: "Če smo z interventnim zakonom po več mesečnem koalicijskem usklajevanju zagotovili dodatnih 35 milionov, pa smo jih obenem zdravstvu odvzeli najmanj 20 milijonov evrov z dvigom DDV, vsaj 5 mio evrov z nepremičninskim davkom, 34 milijonov evrov bo izgubila zdravstvena blagajna (ali izvajalci) v letu 2014 zaradi med ministrom Virantom in sindikati dogovorjene poravnave."

Vse je povedal o učinkovitosti, znanju in sposobnosti sedanje vlade.
AB: "Mi ne potrebujemo denarja, mi potrebujemo čas!"
lahk
# 25.11.2013 ob 10:29
Skrajni čas... to pa je bil minister, ki zares ni naredil popolnoma nič. Pa v obeh vladah je bil minister. Aja.. zmotil sem se... povišal je prispevke za male obrtnike.

Ali to pomeni začetek konca ?
Šmorn
# 25.11.2013 ob 10:26
Ena druga današnja novica na rtv:

Minister Gantar je že napovedal prenovo financiranja zdravstvene blagajne

Ziher nepovezano.
the law1
# 25.11.2013 ob 10:35
Glede na izjavo Gantarja so prispevke povišali samo za filanje proračuna ne pa za boljšo zdravstveno oskrbo. Ukinit obvezno plačevanje prispevkov, ker to kar je sedaj je legalna kraja za futranje prisklednikov.
Samson_
# 25.11.2013 ob 17:04
Kakšno faco bo imel Virant ,ko bo nekega dne še šivilija odstopila. Gotovi so,kot so prišli bodo odšli.Država pa v bankrot. Bravo vstajniki,Lubej bo reševal državo in zombiji se razume...:))
tomtom
# 25.11.2013 ob 11:38
A si predstavljate, da bi Janša napadal koncesionarje, tako kot to počne Lukšič, Janševa žena bi pa furala koncesijo, kot jo ima Lukšičeva, kakšne frontalne napade dominantnih medijev bi doživel Janša. Lukšič pa čisto na vseh področjih igra dvojno hinavsko igro, pa ga mediji podpirajo. In nisem še slišal, da bi novinarji Lukšiču kakšno težko vprašanje postavili, kako ima lahko njegova žena koncesijo, on in njegova stranka sta pa za ukinitev koncesionarjev.
STANE
# 25.11.2013 ob 10:54
AB STYLE

Vlada mi razpada,ampak jaz sem vaša predsednica,vstrajam,nisem bednica.......
ffffff
# 25.11.2013 ob 11:07
A bo počas konec te levičarske agonije. Ne znajo nič drugega kot zapravljat in dvigovat davke.
Forex
# 25.11.2013 ob 10:42
Že ob odstopu Stepišnika je bil moj komentar, da pričakujem domino efekt! Očitno se je res začelo. Fakt je, da ta vlada ne dela nič razen hvalisanja same sebe brez osnove. Drugega finančniki ala Bratušek ( NKBM in Čufer LHB Frankfurt) v politiki nima kaj početi! Sploh v času, ko rešujemo bančni sistem, ki sta omenjena dva aktivno zadolžila do obisti!
fazani
# 25.11.2013 ob 11:11
Lukšić bi rad da se bi vsi Slovenci zdravili v njegovi zdravstveni ustanovi v Mozirjah in zaradi tega vlada razpada.
pussyfart
# 25.11.2013 ob 11:09
Medicinsko sestro Modendorferja za novega ministra , ker ta tip itak vse zmore in zna!!! pa še iz foha je ;)
mans
# 25.11.2013 ob 10:56
barka se potaplja, miši bežijo.
jakosol
# 25.11.2013 ob 14:19
Je kakšen dr. med. med vstajniki?
von Rhein
# 25.11.2013 ob 10:51
dajmo zdaj...........naprej je treba !!! Naj to mesto zdaj zasede oseba, ki bo zdravstvo uspešno manevrirala proti lobijem v zdravstvu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ja,pametno in koristno bi bilo.Glede na to kako ta vlada kadruje in kdo so naročniki na katero mesto je treba koga posaditi....lahko je enako ,po moje še slabše.
the law1
# 25.11.2013 ob 10:50
Ob težavah pri sprejemanju t.i. interventnega zakona je postalo jasno, da praktično nimam možnosti z reformo zagotoviti dodatnih, nujno potrebnih sredstev za zdravstvo, kateremu že vrsto let namenjamo bistveno manj denarja od držav, s katerimi se radi primerjamo, je v odstopni izjavi zapisal Gantar.

To je čisto zavajanje, da mi porabimo manj denarja kot primerljive države oz. celo bolj razvite države od nas

Poraba skupaj za socialo in zdravstvo kot % BDP
Avstrija 28,8%
Slovenija 25,8%
Nemčija 26,6%

Poraba samo za socialo
Avstrija 21%
Slovenija 18,9%
Nemčija 19,6%

Razlika gre za zdravstvo
Avstrija 7%
Slovenija 6,9%
Nemčija 7%

To pomeni, da mi porabi primerljivo kot Nemčija in Avstrija za zdravstvo

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statist
ics_explained/index.php/Government_expen
diture_by_function_%E2%80%93_COFOG

To zavajanje v Sloveniji kako mi premalo porabimo za JS je postal nacionalni šport. Glede na to pa da porabimo enako kot Avstrija in Nemčija pa imamo katastrofalno storitev proti njim
V_n_u_k
# 25.11.2013 ob 10:36
Gantar je odstopil zaradi Jankovića, ker se ne more strinjati z njegovo politiko ! Prav je naredil, saj Jankovič ni predsednik vlade , pa tudi n emore biti dokler je pod KPK ! Tudi zanj veljajo enaka pravila , kot za vsakega drugega .
aanton
# 25.11.2013 ob 11:13
Ena najboljših argumentacij za odstop ministra in dejanje za kapo dol. Edino pogrešam to, da bi točno navedel nepravilnosti in z katerimi imeni so povezane......imamo tudi tukaj opraviti z mafijo?
Hijena
# 25.11.2013 ob 11:08
Samo, da imajo razne agencije, za katere nobeden ne ve kaj pravzaprav počnejo, zaposlene prisklednike, ki za nič dela dobivajo visoke plače, medtem ko je pa treba v zdravstvu varčevati in se z vso silo upirati morebitnim spremembam, ki bi onemogočile ali vsaj omejile nekontrolirano porabo denarja iz zdravstvene blagajne!!!
STANE
# 25.11.2013 ob 11:05
Dajmo sedaj Dr Erik Brecelj,zasedite mesto mionistra in NAREDITE RED !
kamnojed
# 25.11.2013 ob 11:04
Vsekakor je gospod Gantar množici povedal, da mu je pod častjo, da bi v službo hodil samo po plačo...

Podpišem. Vsaj eden, ki se ni prilepil na stolček.
HiTech3
# 25.11.2013 ob 10:58
Da je dvigovanje davkov in pa popuščanje sindikatom bumerang, ki ga slej ko prej fašeš v glavo, daje slutiti tudi izjava odstopljenega ministra Gantarja:

"Če smo z interventnim zakonom po več mesečnem koalicijskem usklajevanju zagotovili dodatnih 35 milionov, pa smo jih obenem zdravstvu odvzeli najmanj 20 milijonov evrov z dvigom DDV, vsaj 5 mio evrov z nepremičninskim davkom, 34 milijonov evrov bo izgubila zdravstvena blagajna (ali izvajalci) v letu 2014 zaradi med ministrom Virantom in sindikati dogovorjene poravnave,"
Forex
# 25.11.2013 ob 16:53
Kris
Dobro veš, kaj je bil namen protestov! Tudi namen protestov JU in JS! Dobro veš! In zato te prosim, da ne zavajaš in se sklicuješ na vejice kot običajno. Fakt je fakt in to ostane!
raven_
# 25.11.2013 ob 15:58
K_ris
zelo preprosto, če želiš skandinavijo pri nas, boš moral prvo pobiti vse ki živijo tu in deportirati sem skandinavce. Misliš da če bi v italiji imeli naenkrat iste zakone kot v recimo švedski, da bi bil efekt enak? ne, ne bi bil, ker to so pač italijani.. verjamem pa da reči da so slovenci zanič narod je nekako nepopularna zadeva, ampak priznajmo si da švedom/fincem/norvežanom, ne sežemo niti do kolen.
bo7ksar
# 25.11.2013 ob 12:05
Tu se pogovarjamo o 35 miljonih, pa gre za zdravstvo, za zdavje ljudi, živjenja.
Za reševanje Probanke in Factor banke pa bomo odšteli 400 miljonov pa nič mihče ni odstopl, nismo kaj dosti razpravjali na forumih, nič.
heavyd
# 25.11.2013 ob 11:09
Zokiju se spet vse podira.
the law1
# 25.11.2013 ob 11:05
@K_ris

Naš BDP je pač tak kot je. Tisti, ki delajo v JS se morajo temu prilagodit. Ko pa gre za inženirja v privat podjetju ga bo to plačalo po temu kar doprinese k podjetju. Problem pa so v tem primeru davki, ki ti plačo oklestijo tudi več kot 50%, če hočeš tega inženirja dobro plačat. Ravno iz tega se pa futrajo vsi javnosektoraški paraziti. Zdravstvo je potrebno delno prepustiti prostemu trgu in pika oz. prva faza je absolutno ukinite v monopola ZZZS. Verjemi mi, da bi se tudi plače osebja, ki dela in zaradi tega povišale največ pa bi izgubili ravno paraziti.
von Rhein
# 25.11.2013 ob 11:00
Sicer pa odstop ni nobena kritična stvar .Če je obrambni minister lahko Jakić bi bil zdravstveni minister lahko tudi Mudendorfar.
zemljemerec
# 25.11.2013 ob 10:48
nikjer še nisem prebral , zakaj državljani ne plačujejo dodatnega zdravstvenega zavarovanja neposredno v blagajno ZZZS, zakaj posrednikom ?
lojal
# 25.11.2013 ob 20:08
Ta resoh naj prevzame Kahl.Samo še zhavsteveni ministeh ni bil.
grafit
# 25.11.2013 ob 17:31
Lepo je biti politik, menjavati stranke dokler postaneš minister in vleči dobro plačo. Ko pa je treba nekaj narediti in pokazati potem se userješ in daš odpoved. Naj gre opravljati svoj doktorski poklic za katerega ga je družba šolala. Pa ne verjamem, da bo to storil.
Mikita
# 25.11.2013 ob 16:45
Sedaj bi moral utripati alarm ne le na vladi, ampak predvsem v policiji , protikorupcijski komisiji, na inšpektoratih, računskem sodišču. Če minister javno izjavi, da zaradi korupcije ne more delati, mora profesionalni aparat države v akcijo! Politiki pa naj bodo tiho. Oni so del tega koruptivnega vozla in naj se ne pogovarjajo, kdo bo minister, temveč kako rešit probleme.
levak
# 25.11.2013 ob 15:59
mafija belih ovratnikov je zopet premagala razum.
Mi pa to plačujemo.
daresi
# 25.11.2013 ob 15:26
Ojoj, presenečeni so. LOL
mj
# 25.11.2013 ob 15:24
@kris
ti govorim pa ne dojameš..da nekdo pravi "ve dont nid moni vi nid tajm" obenem pa se gre drago zadolževati je žalitev za nekoga z vsaj povprečnim iq-jem.
Binder Dandet
# 25.11.2013 ob 14:35
@von Rhein:
Od kod potreba po tem sprenevedanju? Saj Janša tudi konstantno laže koker je dolg in širok. krsi pa govori o žaljenju drugače mislečih.
Kazalo