Koalicijski partnerji so se sestali pri premierju Miru Cerarju. Foto: BoBo
Koalicijski partnerji so se sestali pri premierju Miru Cerarju. Foto: BoBo
Torbjörn Mansson
Med očitki je, da obstaja tveganje, da je DUTB za iste storitve svetovanja plačevala dvakrat, enkrat družbi Quartz+Co in drugič Torbjörnu Manssonu, ki je bil v njej zaposlen. DUTB pravi, da so svetovalne storitve, ki jih je opravljala družba Quartz+Co, obsegale popolnoma druge vrste storitev, kot jih je opravljal Mansson kot v.d. izvršnega direktorja. Foto: BoBo
Koga si vlada želi na vrhu slabe banke?
Vrh koalicije o DUTB

Finančni minister Dušan Mramor je koalicijskim partnerjem predstavil predloge imen za nove neizvršne direktorje v Družbi za upravljanje terjatev bank in tudi za nove nadzornike Slovenskega državnega holdinga. Seznam še ni dokončen, bi pa o predlogu v četrtek lahko odločala vlada.

Tako prvak DeSUS-a Karl Erjavec kot predsednik SD-ja Dejan Židan sta o imenih molčala, so pa po Erjavčevih besedah nekatera v javnosti že znana, nekatera ne. Sam se bo, kot pravi, v četrtek odločil, ali je zadovoljen s predlogi. Ugotavlja, da je v Sloveniji očitno težava pridobiti najboljša in najkompetentnejša imena: "Ljudje si ne želijo preveč odgovornosti glede na to, da po navadi iz takih zgodb izideš kot poraženec."

Kdo bi bili novi direktorji DUTB-ja?
Načelno soglasje k imenovanju na funkcijo naj bi vladi dala dolgoletni prvi mož idrijskega Kolektorja Stojan Petrič in Primož Karpe, ki je bil zaposlen v Telekomu in v SKB banki, danes je član nadzornega sveta Gorenjske banke in je eden od partnerjev naložbenega sklada Blue Sea Capital. Med kandidati se omenja tudi Marko Simoneti, profesor z ljubljanske pravne fakultete in med drugim nekdanji predsednik uprave Ljubljanske borze.

Zbližujejo stališča o slabi banki
Židan je pojasnil, da se koalicija pri spremembah v DUTB-ju zbližuje pri treh pomembnih točkah. Po njegovih besedah cilj ne bo le maksimiranje dobička, izpostavil je še podaljšanje obdobja delovanja slabe banke in spremembe pri plačah vodilnih. Pri tem so blizu kompromisa.

Po Erjavčevih besedah bo potreben kompromis glede na to, da so pogodbe sklenjene in veljavne ter jih je težko spreminjati. A se je Mramor pogajal in dosegel določene rezultate. Erjavec meni, da nihče v državi, ki se financira iz javnih sredstev, ne bi smel imeti višje plače kot predsednik vlade ali predsednik države. S tem se strinja tudi Židan, ki poudarja, da se mora država pri nepravilnostih v slabi banki odzvati tako na kadrovski ravni kot s spremembami zakonodaje.

Računsko sodišče pregledalo slabo banko
Računsko sodišče bo v sredo predstavilo poročilo o DUTB-ju. Razgrnili bodo ugotovitve glede ravnanj vlade in ministrstva za finance ter oceno o pravilnosti, učinkovitosti in gospodarnosti poslovanja t. i. slabe banke v letu 2013. Našli naj bi več nepravilnosti pri poslovanju in prenosu terjatev. DUTB je na predlog revizijskega poročila s konca januarja med drugim ugotavljal, da računsko sodišče ni upoštevalo pojasnil in dokumentov, ki so jih predložili med postopkom. Po mnenju DUTB-ja številni očitki računskega sodišča ne odražajo dejanskega stanja, poročilo pa temelji na nepravilnih ugotovitvah.


Mramor s svojim predlogom za nadzornike SDH-ja

Kmalu bo treba potrditi tudi nove nadzornike SDH-ja. V medijih so pretekli teden zaokrožila imena, ki naj bi jih izmed 47 prijavljenih predlagala strokovna komisija.

To naj bi bili Andrej Polenec (dolgoletni direktor in lastnik Iskratela), Alenka Podbevšek (ekonomistka in državna revizorka, nekoč zaposlena v družbi Deloitte & Touche), Jože Bajuk (med drugim član uprave Interenerga ter nadzornik Pivovarne Laško), Andrej Andoljšek (predsednik uprave Gorenjske banke) in Anglež Simon Walker.

Poleg prvotno petih, ki jih je izbrala komisija finančnega ministrstva, so neuradno zakrožila še imena: nekdanja direktorja HSE-ja, Matjaž Janežič in Borut Meh, direktor ELES-a Aleksander Mervar in Janez Bedina, je za TV Slovenija poročal Viki Twrdy.

Seznam je sprožil veliko prahu. Koalicijski partnerji z vsemi niso zadovoljni, predvsem v SD-ju in DeSUS-u, minister Mramor pa je napovedal, da bo podal svoj predlog, ki bo le deloma sledil komisiji.

Koga si vlada želi na vrhu slabe banke?
Vrh koalicije o DUTB