V koaliciji z izborom kandidatov niso bili najbolj zadovoljni. Foto: BoBo
V koaliciji z izborom kandidatov niso bili najbolj zadovoljni. Foto: BoBo
Dušan Mramor
Finančni minister Dušan Mramor je dejal, da bo izkoristil pravico do zadnje besede glede nadzornikov SDH-ja. Foto: BoBo

Finančni minister Dušan Mramor je koalicijskim strankam danes predstavil pet imen, ki jih je strokovna komisija iz nabora 47 kandidatov predlagala za nadzornike Slovenskega državnega Holdinga (SDH). A v potrditev vladi ne namerava predložiti tega seznama, saj bo v nekaj dneh podal še svoj predlog, ki pa bo le deloma sledil predlogu komisije, je dejal. Novih imen ni želel razkriti.

Ob tem je pojasnil, da po zakonu o SDH-ju komisija poda svoj predlog, minister pa ga lahko tudi dopolni ali spremeni. To možnost namerava tudi izkoristiti, je dejal. Zakon sicer predvideva tudi, da mora minister, če spremeni seznam, ki ga je predlagala komisija, javno razkriti, kako je potekal nabor novih kandidatov, kdo jih je povabil k sodelovanju in kako je bilo zadoščeno vsem merilom izbora.

Delo razkriva imena
Časopis Delo je sicer danes pisal, da je po njihovih neuradnih, a zanesljivih informacijah posebna strokovna komisija na seznam za nadzornike SDH-ja uvrstila naslednja imena: Andrej Polenec (dolgoletni direktor in lastnik Iskratela), Alenka Podbevšek (ekonomistka in državna revizorka, nekoč zaposlena v družbi Deloitte & Touche), Jože Bajuk (med drugim član uprave Interenerga in nadzornik Pivovarne Laško), Andrej Andoljšek (predsednik uprave Gorenjske banke) in Anglež Simon Walker, poroča časnik.

Kot poroča novinarka Televizije Slovenije Vesna Zadravec, je teh pet imen močno razdelilo koalicijo, zato se današnjega sestanka nista udeležila prvaka DeSUSA in SD-ja. Iz obeh strank sporočajo, da jih moti, da so na mizo dobili zgolj pet imen, čeprav je bilo prijavljenih 47 prijavljenih.

Radio Slovenija pa je poročal, da naj Bajuk in Felker ne bi izpolnjevala vseh zahtevanih razpisnih pogojev; torej da sta najmanj 10 let vodila ali upravljala gospodarske družbe in dosegala primerljive rezultate.

Koalicija zato zdaj zahteva, da Mramor zamenja tri od petih kandidatov, v nasprotnem primeru bo razpis lahko tudi ponovljen. Stranke pričakujejo tudi delitev mest v nadzornem svetu holdinga - ki upravlja več milijard evrov vredno državno premoženje - v skladu s političnimi kvotami. Interni pravilnik finančnega ministrstva, po katerem je nastal prvi predlog, namreč kvot sploh ni upošteval.

Nezadovoljstvo v strankah
Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer je sicer za Delo dejala, da zgoraj navedena imena v celoti ne držijo. V SMC-ju in SD-ju se bodo o podpori nadzornikom tako odločili, ko bo znan dokončen spisek imen. Je pa vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han poudaril, da se je težko pogovarjati o tem, kadar dobijo na izbiro le možnosti "vzemi ali pusti". "Mi smo ujetniki zakonodaje in na neki način tudi komisije," je opozoril. Nad takšnim načinom izbora nadzornikov v SD-ju niso navdušeni.

Delo prav tako piše, da bi lahko s seznama odstranili Polenca, saj naj bi bil eden izmed ovadenih zaradi suma zlorabe položaja in pomoči pri tej zlorabi v zgodbi, povezani z menedžerskim prevzemom Merkurja, v katero naj bi bili vpleteni Gorenjska banka, Merfin in Iskratel.

Delovanje DUTB-ja se bo spremenilo
Koalicija je imela danes na mizi tudi Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Na finančnem ministrstvu so pripravili osem različnih dokumentov, ki bodo do določene mere spreminjali njegovo delovanje.
Premier Miro Cerar je po besedah finančnega ministra Mramorja napovedal, da bo seja vlade, na kateri jih bodo obravnavali, zaradi bolniške odsotnosti ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška v torek, 3. marca. Cerar je nedavno opozoril, da je treba premisliti, kako v prihodnje strukturirati to institucijo na način, da bo delovala avtonomno, strokovno in odgovorno.

Po informacijah novinarke Televizije Slovenija Vesne Zadravec si vlada v vrhu slabe banke želi Stojana Petriča, Marka Simonetija in Primoža Karpeta. Petrič je dolga leta vodil idrijski Kolektor in njegov prihod v DUTB bi lahko pomenil konflikt interesov. Kolektor naj bi se že večkrat zanimal za odkup slabih posojil, ki so bila prenesena na slabo banko, Petrič pa bi imel tam vpogled v cene, po katerih so zdaj naprodaj. Poleg tega so Zadravčevi na NPU potrdili, da proti Petriču poteka predkazenski postopek zaradi suma storitve več kaznivih dejanj na področju gospodarskega kriminala. Vsaj dvom o njegovi primernosti za vodenje slabe banke pa bi moralo predstavljati dejstvo, da je bil nekoč nadzornik v NLB-ju - tudi med leti 2009-2012 - v času torej, ko so se tam razraščala slaba posojila. Tudi Marka Simonetija bremeni preteklost - nekdanji predsednik uprave Ljubljanske borze je namreč v preteklosti nadzoral NLB. Tretji, Primož Karpe pa je delal v Mobitelu, danes pa sedi v nadzornem svetu Gorenjske banke. Gre torej za ljudi, ki so imeli možnost vsaj omejiti višino slabih posojil, ki so se pred leti kopičila v naših bankah, pa tega niso storil, je še poročala Zadravčeva.

Koalicijski partnerji so se danes tudi seznanili z osnutkom strategije upravljanja državnega premoženja. Kustec Lipicerjeva je pojasnila, da naj bi se ministri še danes seznanili s tem gradivom, naslednji četrtek še vlada, nato pa bodo z njim seznanili parlamentarne stranke in tudi širšo javnost. Han je ob tem dodal, da je sprejem strategije v načrtu "v doglednem času", torej v mesecu ali dveh.