Poslanci od premierja Cerarja in finančnega ministra Mramorja pričakujejo pojasnila glede izkupička pogajanj vlade z opozicijo o izvedbenem zakonu. Foto: BoBo
Poslanci od premierja Cerarja in finančnega ministra Mramorja pričakujejo pojasnila glede izkupička pogajanj vlade z opozicijo o izvedbenem zakonu. Foto: BoBo

Premier Miro Cerar in finančni minister Dušan Mramor sta koaliciji predstavila predloga rebalansa proračuna in zakona o izvedbi fiskalnega pravila. Cerar je po srečanju spomnil, da bo vlada v četrtek predvidoma potrdila predlog rebalansa in ga poslala v DZ. "Tu in tam" pričakuje intenzivno razpravo, a verjame, da bo konstruktivna. Prepričan je, da bo rebalans potrjen.

Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han je pojasnil, da so se pogovorili o določenih nejasnostih pri nekaterih postavkah v rebalansu. Ocenjuje, da bo predlog rebalansa kljub nekaterim odprtim vprašanjem na koncu sprejet. Medtem pa poslanec DeSUS-a Tomaž Gantar še vedno meni, da "čisto vse stvari niso dodelane". DeSUS bo tako med drugim vztrajal, da se ob vsaj 2,5-odstotni gospodarski rasti zagotovi usklajevanje pokojnin.

Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer pa je spomnila, da naj bi se rebalans dokončno zaprl v četrtek. Nekaj odprtih vprašanj je še ostalo pri občinah, vendar z njimi nadaljujejo pogovore.

Bo glasov dovolj?
Poslanci so se pogovarjali tudi o izvedbenem zakonu fiskalnega pravila, za katerega potrebujejo dvotretjinsko večino - prvo branje zakona bo DZ opravil v sredo. Cerar upa, da bo predlog zakona dobil potrebno podporo 60 poslancev. Poudaril je, da so se v zadnjih dneh tako s koalicijo kot tudi opozicijo intenzivno pogovarjali o odprtih vprašanjih, pogovori pa so bili konstruktivni. Upa, da se bo poskus zbliževanja stališč pokazal tudi v razpravi.

Najbolj gre računati na glasove ZaAB-a in NSi-ja. Prvi je na torkovem izvršnem odboru že sklenil poslanski skupini predlagati, da zakon za zdaj podprejo, NSi pa se o podpori še ni odločil. Predlagajo namreč nekatere izboljšave, so sporočili pred torkovo sejo izvršilnega odbora. Prav tako zadnje besede o podpori zakonu še ni rekel SDS.

Han pa je pred srečanjem spomnil, da SD ni podprl zapisa fiskalnega pravila v ustavo. Tako upa, da bo izvedbeni zakon tak, da ne bo ogrožal socialne države.