Tonin meni, da je osnovna naloga koalicije sprejetje rebalansa proračuna. Foto: BoBo
Tonin meni, da je osnovna naloga koalicije sprejetje rebalansa proračuna. Foto: BoBo
Vlada
Nova vlada naj bi začela delo 20. februarja, je napovedal Janez Janša. Foto: MMC RTV SLO
NSi podprl predlog koalicijske pogodbe
NSi odloča o vstopu v koalicijo

Izvršilni odbor NSi-ja je soglasno sprejel sklep, s katerim svetu stranke predlaga vstop NSi-ja v desnosredinsko koalicijo. Svet stranke bo odločal v torek.

Šušteršič in Šircelj vodita pripravo rebalansa proračuna
"Ta koalicija, ki se je izoblikovala pri izvolitvi Gregorja Viranta, se je posvetila najprej oblikovanju koalicijske pogodbe in vsebini. Na koalicijskih pogajanjih se je videlo, da imajo stranke izkušnje in da so že sodelovale skupaj pri oblikovanju takšnih koalicijskih pogodb ter da imajo tudi vizijo, kako voditi državo. Pogajanja so bila kar zahtevna, kako spraviti vse te stvari v enotno koalicijsko pogodbo. Pogodba je bila včeraj usklajena na ravni predsednikov koalicijskih strank. Dogovorjeno je bilo, da se tukaj zadeva ustavi, da ne dodajamo več nič in da imajo nato sveti strank besedo, ali jo sprejemajo," je pojasnil podpredsednik Nove Slovenije.

Poudaril je, da so se med pogajanji izogibali pogovorom o kadrovskem razrezu. Tudi "bodoči mandatar Janez Janša" je po njegovih besedah zavračal pretirane debate o tej temi. Vsi so se namreč strinjali, da je njihova osnovna naloga sprejetje rebalansa proračuna, s katerim bi že letos prihranili 800 milijonov evrov.

"Mi se lahko zelo enostavno pogovorimo o vsebini. Lahko se zelo hitro uskladimo tudi o kadrih, ampak če bo ta koalicija propadla že pri sprejetju rebalansa, nismo naredili nič. Tega se zavedamo. Zato se je dobila posebna skupina, ki sta jo vodila Janez Šušteršič in Andrej Šircelj, ki je pripravila predlog rebalansa proračuna," je pojasnil in dodal, da gre za poskus ponovitve proračuna iz leta 2006, ko je bil ta znašal 8,5 milijarde evrov. O kadrovski sestavi vlade je še dejal, da je z izjemo tega, da bodo predlagali Janšo za mandatarja, še vse odprto.

Janša želi predsednike strank v vladi
Kot je dejal, želijo določene stranke zasesti iste kadrovske položaje, zato se bodo morali na tem področju v prihodnjih dneh še uskladiti, sicer, tako Tonin, vlada ne bo izvoljena. Kot vedno je tudi tokrat po njegovih besedah največ zanimanja za prevzem državotvornih resorjev. Pojasnil je tudi, da kadrovski razrez ni del kadrovske pogodbe, ampak bo glede kadrovanja verjetno sprejet dodaten protokol k pogodbi, ki pa še ni pripravljen.

Dodal je še, da je Janša izrazil željo, da bi bili vsi predsedniki strank člani vlade, ker bi to pripomoglo k njenemu boljšemu delovanju, zato se postavlja vprašanje, kdo bo zasedal položaj predsednika DZ-ja, za kar si prizadevata Gregor Virant (Lista Virant), ki to funkcijo že opravlja, in Karl Erjavec (DeSUS). Tudi to je ena izmed kadrovskih dilem, ki jih bo treba razrešiti.

Želje NSi-ja ostajajo nespremenjene - eno državotvorno ministrstvo in ministrstvo za zamejce in Slovence po svetu.

Po pogajanjih zdaj na potezi stranke
Po nedeljskih usklajevanjih desnosredinske koalicije, ki so jo zastopali predsedniki strank, morajo zeleno luč dati tudi organi strank. Ti se bodo do srede seznanili z besedilom pogodbe.

Po izjavah pogajalcev, ki so nedeljsko popoldne preživeli na pogajanjih na sedežu NSi-ja, je pogodba, ki ima okoli 100 strani, glede bistvenih vsebinskih poudarkov poenotena. Po zatrjevanju pogajalcev kadrovska vprašanja še ostajajo odprta tema, čeprav v javnosti že krožijo imena morebitnih prihodnjih ministrov.

Druge stranke pa naj bi odločitev dokončno sprejele v torek. Predsednik države Danilo Türk bo svojo odločitev o mandatarskem kandidatu sporočil v sredo.

Zadnji bo o koalicijski pogodbi odločal SDS
Danes bi se sicer morala sestati širša pogajalska skupina DeSUS-a, a ker je pogodba že usklajena in so predlogi DeSUS-a sprejeti, se ne bo, je pojasnil generalni sekretar DeSUS-a Ljubo Jasnič.

Pristojni organi strank, ki se dogovarjajo o koaliciji, bodo svojo dokončno odločitev o vstopu v koalicijo sprejeli v torek. Po izvršnem odboru DeSUS-a, ki bo ob 13. uri, se bo ob 15. uri sešel tudi svet stranke. Ob 16. uri se bo sešel glavni odbor SLS-a, ob 17. uri svet stranke NSi, ob 18. uri pa svet Liste Virant. Zadnji bo predvidoma zeleno luč koalicijski pogodbi dal svet SDS-a, ki naj bi se sešel ob 20. uri.

11 ministrstev + ministrstvo brez listnice
Po besedah Janše, predsednika SDS-a, ki po neuspehu Zorana Jankovića v javnosti velja za najverjetnejšega mandatarja prihodnje vlade, bi Slovenija novo vlado lahko dobila 20. februarja. Ta bi, če bi bil sprejet nov zakon o vladi, ki je prav tako del koalicijske pogodbe, imela 11 ministrstev in ministrstvo brez listnice.

V sredo se izteče rok, do katerega lahko skupina poslancev vloži predlog za mandatarskega kandidata, državni zbor pa bo o kandidatih za mandatarja odločal na seji 28. januarja.

NSi podprl predlog koalicijske pogodbe
NSi odloča o vstopu v koalicijo