Z državnim denarjem naj bi se v času ministrovanja Igorja Lukšiča okoristili tudi njegovi sorodniki. Foto: BoBo
Z državnim denarjem naj bi se v času ministrovanja Igorja Lukšiča okoristili tudi njegovi sorodniki. Foto: BoBo

Anonimna ovadba prvotno Lukšiču očita, da je svojemu prijatelju, zdajšnjemu šolskemu ministru Jerneju Pikalu, za projekt državljanska vzgoja podelil 590.000 evrov, je poročal POP TV. Projekt pa so izvajali v okviru centra za kritično politologijo, ki ga vodi kar Lukšičev brat Andrej Lukšič.

Zdaj pa je prišlo na plan, da je šolsko ministrstvo v času Lukšičevega ministrovanja podelilo še dodatnih 800.000 evrov Slovenski akademiji znanosti in umetnosti, kjer je zaposlena Lukšičeva sestrična Marina Lukšič-Hacin. Ta je za omenjeno televizijo dejala, da so vsi trije sorodniki uspešni znanstveniki, ki vsak na svojem področju s svojimi referencami odlično opravičujejo svoje delo.
Plačilo za članek, ki je že bil napisan
Nekdanja državna sekretarka na šolskem ministrstvu Mojca Škrinjar je ob tem dejala, da je Lukšič za projekt takrat v evropskih sredstvih namenil 600.000 evrov, pri projektu pa je sodelovalo zelo veliko ljudi. 1,4 milijona evrov za teoretsko delo pa se ji zdi ogromno denarja.

Pregled stroškov kaže, da so od 1,4 kar 1,15 milijona evrov namenili za plače, honorarje in podjemne pogodbe za obdobje med januarjem 2010 in avgustom 2011. Za ta denar je sicer ob smernicah za prenovo poučevanja državljanske vzgoje nastalo pet zbornikov in 31 strokovnih člankov, toda pregled kaže, da je zdajšnji minister Pikalo članek Kozmopolitanska demokracija napisal in objavil, še preden je razpis sploh obstajal. Lukšičev brat je podobno storil s člankom Konec demokracije.