Slovenija
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 3 glasov Ocenite to novico!
false
Slovenija je imela konec leta 2015 še 309 neizvršenih sodb ESČP-ja, leto za tem pa 49 neizvršenih sodb ESČP-ja. Foto: EPA

Dodaj v

Koliko kršitev konvencije o človekovih pravicah je zagrešila Slovenija?

Pregled vseh sodb Evropskega sodišča za človekove pravice proti Sloveniji
11. oktober 2017 ob 15:53
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ministrstvo za pravosodje je objavilo pregled vseh sodb Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) proti Sloveniji, kjer je bila ugotovljena vsaj ena kršitev Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP), ter njihovega izvrševanja.

Pravosodno ministrstvo je v skladu z novelami zakona o državni upravi sprejelo več sistemskih ukrepov, ki omogočajo vsebinski napredek pri izvrševanju sodb ESČP-ja in pri dialogu z varuhom človekovih pravic glede stanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin v državi.

S pomočjo tabele na spletni strani ministrstva, ki zajema vse sodbe ESČP-ja proti Sloveniji, kjer je bila ugotovljena vsaj ena kršitev EKČP-ja, je mogoče spremljati tudi akcijske načrte in poročila, ki jih je Slovenija posredovala odboru ministrov Sveta Evrope, in končne resolucije, s katerimi odbor formalno prizna izvršitev sodbe od države.

Slovenija je imela konec leta 2015 še 309 neizvršenih sodb ESČP-ja, leto za tem pa 49 neizvršenih sodb ESČP-ja.

Nova spletna stran je rezultat zaveze ministrstva k vzpostavitvi večje transparentnosti delovanja, tudi na področju izpolnjevanja temeljnih obveznosti države pri zagotovitvi celovitega varstva pravic in svoboščin iz EKČP-ja, vključno z izvrševanjem sodb ESČP-ja.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
zapravico
# 12.10.2017 ob 08:00
Spisek je zelo dolg
QUENDI
# 14.10.2017 ob 11:15
....vpletene, ki ne poznajo konvencije zamenjat in naprtit stroške........
Kazalo