Dagmar Komar je odstopila po nedavnih pritiskih na agencijo, Foto: BoBo
Dagmar Komar je odstopila po nedavnih pritiskih na agencijo, Foto: BoBo
Sprejem predsednika Danila Türka za novo vlado
Janševa vlada je že pred volitvami napovedala ukinitev AUKN-ja. Foto: BoBo
Spopad vlade in AUKN

Naloge prve dame AUKN-ja bo opravljala do imenovanja novega predsednika uprave agencije. Spomnimo, včeraj je agencija sporočila, da je vlada proti dvema članoma uprave vložila prijavo, ker naj bi razkrila zaupne podatke iz vladnega gradiva.

Na agenciji menijo, da je šlo za stopnjevanje pritiska nanje, in zato razmišljajo o pravnih ukrepih zoper vlado. Po besedah predstavnice za stike z javnostmi Mojce Mele odstop Komarjeve ni povezan z omenjeno prijavo in s stopnjevanjem pritiskov, temveč gre za izključno osebne razloge.

Grašič in Golob sta v izjavi za javnost sporočila, da sta "iz medijev" izvedela za novo, anonimno kazensko prijavo. "Že to, da gre za anonimno prijavo kaže, da gre za nov konstrukt v seriji pritiskov in diskreditacij na delovanje Aukn-ja," sta zapisala. Anonimneža sta pozvala, naj se razkrije in za prijavo prevzame odgovornost.
***
Preberite si tudi: Kriminalisti obiskali člana vodstva AUKN-ja

Šušteršič: Odstop naj komentira Komarjeva
Odstop Komarjeve je, kot so navedli na agenciji, predvsem osebne narave. Minister za finance Janez Šušteršič je glede njenega odstopa dejal, da ga mora zato v prvi vrsti komentirati sama. "Naloga ministra za finance pa je, da ob taki odločitvi ustrezno ukrepa," je dejal.

Vlada se je z odstopom Komarjeve seznanila v zaprtem delu četrtkove seje pod oznako interno. Oznaka interno je bila s sklepov vlade umaknjena danes, ko bosta odstopna izjava Komarjeve in predlog za razrešitev članov uprave Aukn-ja Danila Grašiča in Marka Goloba poslana v DZ, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Vlada bi Goloba in Grašiča razrešila
Kot ugotavlja vlada, obstajajo utemeljeni razlogi za razrešitev obeh članov uprave Aukn-ja. Izkušnje z delovanjem Grašiča in Goloba namreč kažejo, da pri svojem delu ne upoštevata zakonskih določil in s tem ravnata v škodo odgovornemu upravljanju kapitalskih naložb države.
Uprava po mnenju vlade prekoračila pooblastila
Vlada je sporočila, da bo v najkrajšem možnem času DZ-ju predlagala novega vršilca dolžnosti. Pri tem poudarjajo, da če bo še ta mesec sprejet zakon o novem državnem holdingu, glasovanje DZ-ja ne bo potrebno, saj bo agencija ukinjena.
Med razlogi za razrešitev članov uprave vlada izpostavlja prekoračitev pooblastil pri upravljanju kapitalskih naložb ter "nestrokovno in nevestno opravljanje nalog s posredovanjem dokumentov z neutemeljeno in neresnično vsebino in zaupnimi podatki zakonodajnemu organu, centralni banki in javnosti."
Golob in Grašič sta nad odločitvijo presenečena, saj sta zanjo izvedela iz medijev. Prepričana sta, da gre za izključno politične in ne za strokovne razloge za zamenjavo. Pričakujeta tudi, da bosta imela priložnost vsem poslancem in slovenski javnosti podrobno predstaviti svoje delo in dosežene rezultate, so zapisali na Aukn-ju.
Veber: Vlada se obnaša nesprejemljivo
Odbor DZ-ja za finance in monetarno politiko je prekinil današnjo sejo, na kateri bi moral obravnavati letno poročilo Aukn-ja za leto 2011. Sklic nujne seje je zahteval SD, ki je ugotovil, da je Aukn poročilo vladi predložil 31. maja, vlada pa ga vse do danes ni obravnavala.

"Vlada ne želi obravnavati teh poročil, kar je za DZ nesprejemljivo. Vlada s tem ovira opravljanje nalog DZ-ja, ki se do takšnih poročil mora opredeliti," je dejal Janko Veber (SD). Odbor je kljub temu na predlog Jožefa Horvata (NSi) izglasoval predlog, da obravnavo tega poročila odloži na čas, ko se bo do njega opredelila vlada. Odbor je tako do takrat današnjo nujno sejo prekinil.

Boljše poslovanje, voda na mlin agencije
Iz poročila AUKN izhaja, da so družbe, v katerih ima država lastniški delež, lani kljub skupni izgubi izboljšale čisto dobičkonosnost kapitala. Dobičkonosnost kapitala 76 družb, s katerimi upravlja AUKN, je lani znašala 0,23 odstotka, potem ko je bil leto prej ta kazalnik pri -2,86 odstotka.

Premoženje družb se je lani povečalo za 2,5 odstotka, na 8,84 milijarde evrov. Čisti prihodki od prodaje so se zvišali za 12,8 odstotka, na 10,49 milijarde evrov, medtem ko se je čista izguba zmanjšala na tretjino tiste iz leta 2010 - s 396 milijonov evrov na 136 milijonov evrov. Država je lani z naslova lastniških deležev v družbah prejela za 33,79 milijona evrov dividend.

Spopad vlade in AUKN