Branko Grims je v izjavi medijem po seji pokazal fotografije sobotnih protestov v podporo migrantom in tistih proti. Foto: BoBo
Branko Grims je v izjavi medijem po seji pokazal fotografije sobotnih protestov v podporo migrantom in tistih proti. Foto: BoBo
false
"Tisti, ki se tako postavijo, opremijo in zamaskirajo, zagotovo točno vedo, kaj delajo," je prepričan Grims. Foto: Borut Živulović/BoBo

Komisija za nadzor varnostnih služb je obravnavala varnost v Sloveniji po pojavih levega ekstremizma, ki je pripravljen poseči po nasilju. Predsednik komisije Branko Grims je v izjavi medijem po seji pokazal fotografije sobotnih protestov v podporo migrantom in tistih proti.

Komisija je ugotovila, da je prišlo do soočenja dveh skupin, da je policija posredovala uspešno ter ni bilo pojava nasilja. Vendar je po Grimsovem mnenju enostransko organiziranje odpravilo mit o agresivnosti desnice in miroljubnosti levice.

Desnica bere pesmi in maha z zastavicami
Fotografije namreč po njegovih besedah kažejo, da je "levica organizirana in pripravljena za dober pretep, medtem ko desnica bere pesmi in drži v rokah zastavice". Pojasnil je tudi oceno, da postavitev in opremljenost podpornikov migrantov očitno ni plod naključja, ampak šolanja.

Spomnil je na način oblikovanja kordonov za obvladovanje množic. V konkretnem primeru, ki ga je pokazal na fotografiji, so protestniki povezani s koli, s čimer se sila po njegovih besedah porazdeli na več ljudi. "Tisti, ki se tako postavijo, opremijo in zamaskirajo, zagotovo točno vedo, kaj delajo," je prepričan Grims. Če bi bili omenjeni na humanitarni in človekoljubni misiji, se po njegovem mnenju nikomur ne bi bilo treba maskirati.

Povedal je, da je pred prvimi tovrstnimi srečanji pozval, naj se vsi vzdržijo nasilja ter nošenja in opevanja totalitarnih simbolov. "A očitno mir v Sloveniji zagovarja le ena stran, druga pa se pripravlja na vojno," je dejal Grims in dodal, da so vsi zavezani storiti vse za to, da se ekstremizmi čim bolj omejijo. "Da se omogoči po eni strani popolna svoboda govora, zborovanj in izražanja mnenj, po drugi strani pa je treba potegniti črto tam, kjer mora biti. To je nasilje, pripravljanje in pozivanje k nasilju," je poudaril.

Zloraba komisije?
Člana komisije Matjaž Nemec (SD) in Franc Trček (ZL) sta dejala, da je danes prišlo do očitne zlorabe komisije. Po mnenju Nemca gre za manipulacije, ko "obsojamo le en del ekstremizmov". Kot je poudaril v izjavi novinarjem v DZ-ju, je treba obsoditi vse ekstremizme, tako leve kot desne, seja komisije pa je bila danes vodena tako, da so se lahko pogovarjali le o enem.

Trček je v izjavi novinarjem dejal, da je Grims oz. SDS ponovno zlorabil komisijo za nadzor obveščevalnih služb, s pasivnostjo pa to podpira tako del koalicije kot opozicije. "Grims je v sproščeni in vizualni analizi trgal iz konteksta, izvajal nelogične sklepe, ki so jih zanikali tako predstavniki policije kot Slovenske obveščevalno-varnostne službe," je pojasnil Trček.

Po njegovih besedah so raziskovalni novinarji že dokazali povezavo med desnim ekstremizmom in delom desnega političnega pola, "kar pa za levico ne velja", saj ekstremna levica ne obstaja.

Komisija je danes sejo prekinila zaradi seje DZ-ja in jo bo nadaljevala predvidoma v četrtek.