Slovenija
(9)
Za največ pacientov namreč ni realno, da se sami odpovedo uživanju drog, zato potrebujejo nadomestke, razlaga Kastelic. Foto: EPA
Injekcijske igle
V Centru za zdravljenje odvisnosti je trenutno v obravnavi 5.000 do 6.000 ljudi, od tega jih je v substitucijsko zdravljenje vključenih več kot 2.000. Foto: RTV SLO
Odločitev, da se bo posameznik udeležil zdravljenja s substituti (med katere spada tudi metadon), nikoli ni prva odločitev. Foto: RTV SLO
Odvisnik od mamil je, preden vstopi v komuno, vključen v priprave, ki trajajo od tri do šest tednov. Foto: EPA
Delo v komuni
Člani komune se oskrbujejo sami, vodi pa jih glavni odgovorni, ki je na to mesto določen na podlagi ocen, časa, ki ga je preživel v komuni in svoje zrelosti. Foto: RTV SLO

Dodaj v

Komuna ali metadonsko zdravljenje?

Vsaka metoda ni primerna za vsakogar
17. junij 2007 ob 11:23
Ljubljana - MMC RTV SLO

Za zdravljenje odvisnosti od prepovednih drog poznamo različne metode, vendar pa so si strokovnjaki edini, da ni vsaka metoda primerna za vsakogar.

Kot je za MMC pojasnil Andrej Kastelic, predstojnik Centra za zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog Psihiatrične klinike Ljubljana, so prednosti zdravljenja s substituti, med katere spada tudi metadon, da odvisnik ostane čist, ker ne potrebuje droge, se ne zateka h kriminalu, se ne okuži z najrazličnejšimi prenosljivimi boleznimi, poleg tega pa mu uživanje nadomestkov omogoča vsaj približno dostojno življenje.

Pri tem opozarja, da tovrstno zdravljenje ni primerno za vsakega in da ni nujno najboljše, je pa najboljša metoda zdravljenja odvisnosti za največ ljudi. Kot način zdravljenja odvisnosti od trdih drog ga priporoča tudi Svetovna zdravstvena organizacija.

Odločitev, da se bo posameznik udeležil zdravljenja s substituti, nikoli ni prva odločitev, pojasnjuje Kastelic. Ko odvisnik pride v Center za zdravljenje odvisnosti, vedno poskušajo tudi z drugimi metodami, da bi se odvisnik odvadil uživanja mamil. Če vidi, da nekdo nekega programa ne zmore, pa ga usmeri v program, za katerega meni, da ga bo zmožen spremljati in izvajati. Za največ pacientov pa ni realno, da se sami odpovedo uživanju mamil, zato potrebujejo nadomestke.

Preberite si intervju z nekdanjim odvisnikom.

Odvisnik državo stane 15-krat več kot zdravljenje odvisnosti
Očitke, da metadonsko in podobno zdravljenje pomenita le novo odvisnost, Kastelic zavrača. Meni, da bi morali zdravljenje zaradi odvisnosti obravnavati podobno kot druge bolezni, na primer visok krvni tlak ali sladkorno bolezen. Vsi tovrstni bolniki namreč uživajo zdravila do konca svojega življenja in ob tem normalno funkcionirajo, če bi zdravljenje prenehali, pa bi umrli.

Zdravljenje z nadomestki spada pod obvezno zdravstveno zavarovanje in stane približno od 1.800 do 2.000 evrov na leto. Kastelic opozarja, da zaradi kriminala, različnih okužb in prenosljivih bolezni ter oživljanju ob morebitnem prevelikem odmerku odvisnik državo stane od 12-krat do 15-krat več. V Centru za zdravljenje odvisnosti je trenutno v obravnavi 5.000 do 6.000 ljudi, od tega jih je v nadomestno zdravljenje vključenih več kot 2.000. Prednost tega je tudi, tako trdi Kastelic, da so ljudje pod strokovnim nadzorom.

V komuno lahko vstopijo le "čisti"
Kot je pojasnil Aleksej Miščič iz Karitasovega zavoda Pelikan, ki skrbi za delovanje Don Pierinovih komun Skupnosti Srečanje, velikih razlik med tovrstnimi programi ni. Odvisnik od (največkrat trdih) mamil je, preden vstopi v komuno, vključen v priprave, ki trajajo od tri do šest tednov. V tem času se ugotovi, ali je posameznik primeren in sposoben za življenje v komuni.

V Sloveniji je šest Don Pierinovih komun, v katerih je od pet do osem ljudi. Člani komune se oskrbujejo sami, vodi pa jih glavni odgovorni, ki je na to mesto določen na podlagi ocen, časa, ki ga je preživel v komuni in svoje zrelosti. Enkrat na teden komuno obišče koordinator, ki razreši morebitne spore med člani ali kakršne koli druge nejasnosti. Sicer morajo člani komune graditi medsebojne odnose, veliko se pogovarjajo med seboj in razčiščujejo svoje dileme, je za MMC povedal Miščič.

Tudi nenapovedani testi vsebnosti mamil
Uporaba manil je v komuni prepovedana, morebitne zlorabe pa preverjajo z nenapovedanimi testiranji. Enkrat na teden lahko člani komune opravijo telefonski pogovor, vsakih 14 dni pa jih lahko obiščejo sorodniki ali prijatelji. Tudi sicer pa so starši močno vključeni v zdravljenje svojega otroka.

85 odstotkov stroškov za delovanje komun krije ministrstvo za zdravje, preostalo pa občine, Karitas in donatorji. V Zavodu Pelikan - Karitas metadonsko zdravljenje odločno zavračajo, saj menijo, da gre le za drug način ohranjanja odvisnosti.

Ana Mušič

Prijavi napako
Komentarji
spin
# 27.02.2008 ob 21:02
Komentar na članek Blizzarda.
Najbolj mi gredo na živce takšni ljudje, ko ste vi, ki samo pametujete nimate pa nobene realne izkušnje na področju odvisnosti od drog,narkomanije,življenske stiske, itd. Mislim že prva izjava, da so narkomani neintelegentni in brezvestni ljudje, je lahko samo plod mišljenja nerazgledane in, se opravičujem na izrazu, butaste osebe. Sam sem zdravljen narkoman in moj intelegenčni kvocient je nadpovprečen-Zoisov štipendist.Prav tako poznam mnoge razgledane in intelegentne osebe in tudi v svetu slavnih(od pisateljev(Slovko Grum), igralcev, glasbenikov,itd..). ki so se ujele v past ODVISNOSTI.To se lahko zgodi vsakomur, zato lepo prosim, da take izjave oz. članke zadržiš zase.Nimaš pojma. Jaz sem se srečal s heroinom pri 17. letih in nisem imel blage veze, kaj to sploh je.Samo, da se mu reče " rjavi ", ter da se kadi.Moje neznanje pa je plod neučinkovitega seznanjenja in ozaveščanja mladih v Sloveniji na tem področju.V osnovni šoli smo imeli samo eno predavanje na to temo, v vseh osmih letih.No nad tem pa se lahko zamisliš!!! In bil sem obetavajoč športnik, odličen učenec, itd..Pač sem izhajal iz revne in neurejene družine(mati sama s štirimi otroki),, ki pa se je neverjetno trudila, da bi nam omogočila boljše življenje in se žrtvovala. In tako sem se čist po naključju znašel v taki družbi oz. okolju, kjer je bil heroin na razpolago.In ti bi zaprl 17. letnika za tri leta in več...Sej se bi verjetno boljše izzšlo zame, a to je čist za lase potegnjeno.Strinjal pa se bi , da se kazen za DILERJE močno poveča, saj je ta enostavno ponižajoča.Zato pa je v Sloveniji toliko droge, ker so kazni smešno nizke in si skoraj vsak upa iti v to trgovino.V Ljubljani že dilajo petnajstletniki na skuterjih.In tudi če te kriminalisti koga ovadijo, potem so to lokalni dilerčki-narkomani in dobijo največ pol leta zapora.Dejstvo je v tem, da kriminalsti skoraj nobenga ne aretirajo, ker so pač tako slabo organizirani, zavzeti in iz lastnih izkušenj mislim, da se tudi ne trudijo.In tu se postavlja vprašanje o povezanosti policije in narkomafije.Njim se gladko povezano "čisst jebe".NO tolk tega še je, a to sem ssamo povedal, ker očitno navadni ljudje nimajo blage veze kakšno je realno stanje v Sloveniji na področju trgovine z drogami in pomoči odvisnikom.GROZA.JEBE SE VSEM: TAKO POLICISTOM. ZDRAVNIKOM, PSIHIJATROM, SAMO DA SE ONI ČIM MANJ UKVARJAJO S TEM PROBLEMOM IN DOBIJO SVOJE OGROMNE PLAČE.mOGOČE NADELJEVANJE SLEDI.AJD.
Blizzard
# 18.06.2007 ob 12:10
No pa ce se za trenutek zamislimo in analiziramo vse dosedanje meddrzavne in drzavne poskuse resevanja problemov mamil bomo zelo hitro spoznali, da toleranca ne daje nobenih sadov, ravno tako ne igrati na karto osvescanja starsev in otrok, kajti navkljub rednemu izobrazevanju o skodljivosti mamil na srednjih in osnovnih solah v UK, Franciji, Nemciji, Spaniji,... imamo se vedno izredno perec problem kajti, mamila nenehno prihajajo na trg in se jih na zacetku ponuja celo zastonj samo da se prebije tisti navidezni zid strahu, razburjenja, legalnosti itd. ob prvem jemanju, potem pa vse gre naprej po zelo znanem in preizkusenem scenariju in se preden se otrok zaveda je ze v mrezi mamil.

Od tu do kriminala je le se korak in veriga zla in groze se sklene in izhoda ni vec. Vsako verigo se lahko pretrga le s silo in ne z moledevanjem, prosnjami itd. Sele fizicna odstranitev, trgovcev s smrtjo in kaznovanje uporabnikov z metodo prisilnega in neasistiranega ciscenja delesa od ucinkov mamil z popolno izolacijo in na najbolj trd nacin, je edini ki sprozi obrambne reflekse pri zasvojencu, da potem ko se je na krvav nacin skopal ven iz objema smrti ne bo vec sel nazaj, kajti ne bo vec pripravljen dati vso zadevo se enkrat skozi.

Psihoterapija je navaden blef kajti, niti 5% zasvojencev se ne odrece mamilom na tak nacin. Poleg tega pa ko bodo zvezdniki ki so vzori mnogim mladoletnikom romali na dolgoletne zaporne kazni in ko bodo tudi mladi videli, da so pred zakonom vsi enaki se bo tudi to vneslo. Ne recem, vedno bodo posamezniki dovolj neumni, ki bodo sli z mamili ker jim njihov intelekt ne dovoljuje dojemanja in razumevanja pocetja vendar pa bi imeli zelo dolgo casa na voljo da ugotavljajo nesmisel svojega pocetja.

Mehke in humane metode je preprosto ni, kajti ze vse so bile neuspesno pretestirane, sicer pa koliko starsev ki je jemalo in se jemlje mamila bo pravilno svetovalo svojim otrokom??? Malo po mojem mnenju.
k3sch1
# 18.06.2007 ob 00:48
Blizzard problem odvisnikov in preprodajalcev je res zelo velik, vem ker so tudi na naši šoli mamila krožila hitreje kot malica v menzi, a vseeno s tako radikalnimi kaznimi ne bi rešil veliko, vsaj odvisnikov ne, saj bi se jim v osamitvi verjetno zmešalo, medtem ko komune vseeno delujejo bolj človeško in jih vključujejo nazaj v normalni ritem življenja in odnosov, ki so jim vrjetno zelo manjkali in jih v zaporu(še posebaj v osamitvi) ne bi dobili. Res pa je, da se v komune vključi malo odvisnikov in uspejo le redki, ki so pripravljeni veliko pretrpeti. Za ostale bi poskusil s kakšno psihoterapijo, za najhujše ali pa povratnike pa s kakšno tršo, kot je npr Ruglova. Se pa stirnjam, da bi kazni za preprodajalce morale biti višje, predvsem pa bi morala biti učinkovitejša policija, saj velikokrat prepozno ali pa sploh ne ukrepajo.
Adeorex
# 17.06.2007 ob 22:44
S člankovim vprašanjuem ali-ali, je opravil že softdream - posameznik naj bo obravnavan kot tak.
Z Blizzardovim sistemskim reševanjem pa ne bo šlo, in sicer zaradi "neupoštevanja" etike, katere najsplošnejše nazore spozna vsak slehernik že v najrosnejših letih; vendar ekonomski interesi ter z njimi dehumanizacija človeka (posameznika), zanikajo njeno primarno bitnost - pecuniae omnia parent.
Blizzard
# 17.06.2007 ob 19:27
Problem narkomanjije je potrebno obravnavati in resevati tako kot je to primerno problemu in njegovim vzrokom. Narkomanija je kriminalno dejanje in kot taksno bi moralo biti tudi obravnavano. Glede na to da je narkomanija del kriminalitete ki najbolj ogroza druzbeno varnost je primerno potrebno ravnati.

1. Narkomanijo je potrebno 100% kriminalizirati kajti dokler to ne bo bodo neinteligentni in brezvestni ljudje in otroci posegali po njej ker bodo vedno odnesli nekaznovano cetudi jih primejo. Torej za jemanje mamil je najmanjsa kazen 3 leta popolne izolacije in v tem casu se bo narkoman ce bo 100% brez mamil povsem ocistil in osvobodil mamil. Za naslednje prijetje uzivanja mamil pa se kazen podvoji.

2. Razpacevanje drog ne more biti tolerirano in razpecevalec dobi najmanjso mozno kazen 20 let zapora ce ne sodeluje s organi pregona in ce sodeluje ter ovadi vse njegove dobavitelje se mu kazen zniza za najvec 50%. V primeru ponovnega prijetja zaradi razpecevanja mamil se mu lahko izrece najmanjsa kazen 30 let zapora in sodelovanje mu prinese najvec 10 let znizanja kazni.

3. Narkomani, ki se prostovoljno prijavijo za program odvajanja so izvzeti iz kaznovanja ce so to storili preden so bili prijeti zaradi jemanja mamil. V kolikor se med izvajanjem programa pregresijo in vzamejo mamila se jih kaznije z zaporom min. 3 leta z obvezno izolacijo.

4. Organizatorji dealerskih mrez in veliki mafijski dobavitelji (vsakdo ki poseduje najmanj 0,5 kg mamil se bi obravnaval kakor dobavitelj in bi imel najnizjo mozno kazen 30 let in le sodelovanje z organi pregona, ki bi pripeljalo do razbitja mednarodne mreze preprodajalcev in dobaviteljev droge bi lahko racunal na drasticno znizanje ali celo izbris kazni in zagotovitev nove identitete in varovanega zivljenje v neki drugi drzavi znotraj EU, bil pa bi pod nenehnim nadzorom.

Dokler se bo narkomanija obravnavala tolerantno in drogerasi obravnavali kakor zrtve je to zgolj Sizifovo delo, kajti vsakdo je danes seznanjen z nevarnostjo droge tako kot cigaret in kljub temu jih jemljejo. Danes pa kadilci po obolitvi za rakom na plucih skusajo toziti tobacno industrijo zaradi njihove bolezni, kakor da so bili celo zivljenje v transu in niso vedeli za kaj gre.

Dovolj je te tolerance in mirnega opazovanja porasta kriminalitete se posebaj uzivanja droge. Slisim od sorodnikov v Sloveniji, da se dealerji povsem neovirano gibljejo okrog osnovnih sol in iscejo svoje zrtve med otroci. Ne vem koliko je res vendar pravijo, da ce obcani vedo za to tudi policija ve, vendar ne ukrepa ali celo zamizi na eno oko. Ce je to le pol res potem je na prvem mestui potrebno sprejeti novo drakonsko zakonodajo in spraviti z ulic vse narkomane in dealerje. Nic lazjega kakor zapreti jih na izredno dolge zaporne kazni in potem videti ali jim bo se kdaj padlo na misel dealati kajti naslednja kazen bi bila se hujsa.

Ljudje so vcasih izredno zabiti in so bolj podobni volu kakor cloveku in jih je potrebno dodobra nabiti da bi dojeli, da nekaj kar pocnejo ni v skladu z zakoni predvsem pa ni koristno za njih v nobenem oziru. V teh primerih bi policija morala imeti zelo siroka pooblastila od 14 - 30 dnevnega aresta dealerja kajti to je cas v katerem bi lahko zbrali dovolj dokaznega meterjala za ga poslati za zapahe za naslednjih 20 let.

Vsakrsno pseudo humano ali sociolosko obravnavanje problema bo pripeljalo samo do se vecjega problema kajti vecina narkomanov postane kriminalcev, kajti potreba po denarju za mamila je vecja od spostovanja socloveka in njegove lastnine. Zato ce oni nimajo tolerance do nikogar niti druzba nima potrebe biti tolerantna do njih.

Vsekakor pa bi to bilo mozno izvesti le pod pogojem, da poslanci imajo dovolj politicne in osebne cistosti in moci da sprejmejo taksno drakonsko zakonodajo, ki bi lahko pomenila celo konflikt interesov nekaterih poslancev ki v razmahu drog imajo svoje osebne koristi.

Vsi dosedanji sodniki, bi morali biti izpostavljeni lastni osebni odgovornosti za izrekanje kazni, kar pomeni, da so za ponovno kriminalno aktivnost povratnika osebno kazensko in materjalno odgovorni in sicer v primeru, ce zakon predvideva min 5 let zaporne kazni a sodnik(ca) se odloci za 8 mesecno, je povsem jasno, da se igra svojo igro za katero mora nositi osebno materialno in moralno odgovornost. Materilana odgovornost je da osebno povrne vse stroske nastale ob ponovnem kaznivem dejanju povratnika poleg tega trajno izgubi licenco in glede na tezo kaznivega dejanja se sodnika(co) kaznuje z zaporno kaznijo. Ta sistem bi uvedel posteno in brezosebno sojenje.
ogo
# 17.06.2007 ob 16:39
Odvisnost zdraviti z drogo (metadonom) to je ena izmed najbolj pokvarjenih for celotnega zdravstva , farmacije in države. Zakaj? Ker to dovoljujejo samo zato da ima od odvisnežev tudi država in farmacevtska podjetja, kajti metadon zagotovo ni zastonj.
whit
# 17.06.2007 ob 14:46
Meni se mi zdi najpomembnesša preventiva, ker đanksow bo tko al tko 90-92% ostalo đanksow za vekomaj.
softdream
# 17.06.2007 ob 13:13
problem odvisnosti od drog (+ še druge odvisnosti: TV, računalnik...) so vedno bolj pereči in se jim je nujno treba bolj posvetiti. metadonski program je samo obliž na zlomljeno nogo. s tem se nobena odvisnost ne bo rešila. potrebno se je bolj posvetiti vsakemu posamezniku, kot to delajo po komunah, kjer je vsak posameznik pomemben in ima svoje zadolžitve in dolžnosti.
sleek
# 28.01.2011 ob 01:17
blizzard..zdej se pa used..in si počasi še enkrat ( če nebo dovolj večkrat) preberi twoj komentar, potam pa malo razmisli o tem kar si napisal...(npr.Narkomanijo je potrebno 100% kriminalizirati kajti dokler to ne bo bodo neinteligentni in brezvestni ljudje in otroci posegali po njej ker bodo vedno odnesli nekaznovano cetudi jih primejo) in ti je samo začetek..joj joj..
Kazalo