Pristojna ministrica študente poziva, naj študij vzamejo z vso resnostjo od samega začetka ter poskušajo izkoristiti vse prednosti, ki jih ta prinaša. Foto: BoBo
Pristojna ministrica študente poziva, naj študij vzamejo z vso resnostjo od samega začetka ter poskušajo izkoristiti vse prednosti, ki jih ta prinaša. Foto: BoBo
Ljubljanska univerza
Na univerzah v Ljubljani, Mariboru, na Primorskem in v Novi Gorici ter na samostojnih visokošolskih zavodih so za študijsko leto 2014/2015 razpisali 20.871 vpisnih mest za redni in izredni študij, kar je 695 manj kot leto prej. Foto: MMC RTV SLO

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar ob začetku leta poudarja, da študij igra pomembno vlogo pri zagotavljanju ustreznih kompetenc in znanj bodočih diplomantov v visoko razviti družbi. Prepričana je, da je znanje gibalo napredka. Študente zato poziva, naj študij vzamejo z vso resnostjo od samega začetka ter poskušajo izkoristiti vse prednosti, ki jih ta prinaša.

Ob tem je napovedala, da namerava v visokošolsko zakonodajo vnesti nove smeri, ki bodo omogočale kakovosten razvoj visokega šolstva, mladim pa dale možnost, da njihova diploma postane več kot zgolj list papirja. Letos je študentov za skoraj deset odstotkov manj kot pred tremi leti.

V prvem roku na študij sprejetih skoraj 12.000 brucev
Letos je bilo v prve letnike študijskih programov v prvem roku sprejetih 11.947 študentov, v drugem pa 3.478. Na spletnih straneh visokošolskih prijavnih služb posameznih univerz in na spletnih straneh visokošolskih zavodov bodo na prvi študijski dan objavili še podatke o prostih mestih za vpis v tretjem prijavnem roku.

Na univerzah v Ljubljani, Mariboru, na Primorskem in v Novi Gorici ter na samostojnih visokošolskih zavodih so za to študijsko leto razpisali 20.871 vpisnih mest za redni in izredni študij, kar je 695 manj kot leto prej.

Na več univerzah in posameznih fakultetah so že dan pred začetkom študijskega leta pripravili sprejeme in različne prireditve, namenjene predvsem brucem. Ponekod bodo to storili še danes.

Potrdil o vpisu ne bo treba več nositi na ZZZS
Novo študijsko leto za študente prinaša tudi nekaj novosti - Zavod za zdravstveno zavarovanje je sporočil, da dijakom in študentom tudi po dopolnjenem 18. letu starosti ne bo treba več vsako leto prinašati potrdil o vpisu. Zavod za otroke, ki so zavarovani kot družinski člani in se šolajo na srednji, višji ali visoki šoli ali pa so vključeni v izobraževanje odraslih, zdaj pridobiva podatke iz njihovih šol po elektronski poti. To pomeni, poudarjajo na ZZZS-ju, da je nujna ureditev vpisa na fakulteti ali srednji šoli.

Mladi, ki se šolajo v tujini in so dopolnili 18 let, morajo še vedno predložiti potrdilo o šolanju za vsako šolsko leto posebej, poudarjajo in dodajajo, da je to, ali je zavarovanje urejeno, mogoče preveriti na njihovi spletni strani ali prek SMS-storitve: na 031 771 009 pošljete SMS s ključno besedo ZZ in (brez presledka) devetmestno številko zavarovanja, ki jo najdete na svoji kartici.

Težave slovenskega visokega šolstva
Nataša Lang
je v prispevku za Radio Slovenija opozorila na številne težave slovenskega visokega šolstva: manj študentov, kar je tudi posledica podfinanciranega visokošolskega sistema, in večje možnosti študija v tujini. Visokošolske institucije pri nas razpisujejo več kot 900 akreditiranih študijskih programov, kar je dvakrat več na milijon prebivalcev, kot jih imajo v nam primerljivih državah, ob tem pa naši profesorji v povprečju poučujejo od pet do osem predmetov, na odličnih univerzah v svetu pa le do dva predmeta.